Újabb rekordot döntött a koronavírus Romániában

koronavírus románia
A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi két hét átlagánál kevesebb új koronavírusos beteget regisztráltak egy nap alatt Romániában, a halálos áldozatok száma azonban újabb rekordot döntött. Az elmúlt napon 60 fertőzött halt meg. 
Vágólapra másolva!

Hétfőről keddre 1053 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában, és ismét negatív rekordot döntött - 522-re emelkedett - az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma, miközben a kórházakban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma csaknem 300-zal 7164-re csökkent.

Romániában

a járvány kezdete óta 88 593 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak,

közülük 38 454-et nyilvánítottak - két negatív teszt után - gyógyultnak. Az országban eddig 3681 koronavírusos beteg halt meg.

Egyes településeket már újranyithattak a kulturális intézmények Romániában, de csak szigorú feltételek mellett Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Kedden hatályba lépett a színházak, mozik, koncerttermek és könyvtárak részleges megnyitását lehetővé tevő kormányhatározat. A kulturális intézmények a férőhelyek legfeljebb 50 százalékát használhatják.

Szintén keddtől

engedélyezik Romániában a vendéglátóhelyek beltéri részeinek megnyitását.

Az asztaloknál legfeljebb hatan ülhetnek, és az asztalokat legalább kétméteres távolságra kell elhelyezni egymástól.

A kulturális intézményeket és a vendéglőket csak azokon a településeken nyithatják meg, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma nem haladta meg a lakosság 1,5 ezrelékét az utóbbi két hétben.

Csúsztatják a szüneteket

Az órarend tantárgyak szerinti tömbösítésével és az órák közti szünetek csúsztatásával próbálják csökkenteni a koronavírus-fertőzés terjedését a szeptember 14-én kezdődő új tanévben.

Az erről szóló útmutatókat kedden tette közzé honlapján a bukaresti oktatási tárca, amely szervezési módszerekkel próbálja elérni, hogy

az órákon részt vevő diákok minél kevesebb társukkal, illetve tanárral érintkezzenek.

A felső tagozatos és a gimnazista diákok számára 55 perces tanórákat javasolnak, és öt perc áll majd a tanárok rendelkezésére, hogy másik osztályba menjenek. Az egyes osztályokat nem ebben az öt percben, hanem az 55 perces tanóra idején - előre meghatározott, de egymástól eltérő időpontokban - engedik majd 10-15 perces szünetre oly módon, hogy a mellékhelyiségeknél ne alakuljon ki torlódás, és a különböző osztályok diákjai lehetőleg ne találkozzanak egymással. Az alsó tagozatos (1-4 osztályos) diákok órarendjének kialakítását a tanítókra bízzák.

A minisztériumi ajánlás szerint az iskoláknak az órarend tömbösítésével csökkenthetik az egyes osztályokkal találkozó tanárok számát: ha a tanárok egymásután két órát tartanak, akkor a diákok aznap nem öt-hat, hanem legfeljebb két-három tanárral találkoznak - olvasható az útmutatóban.

Az órarend kialakítása mindenütt az iskolák hatásköre marad. Romániában a járványhelyzet függvényében minden településen helyi szinten döntenek arról, hogy megnyitnak-e az iskolák, vagy az oktatást - valamennyi, vagy csak az osztályok egy része számára - az internetre költöztetik. Arról, hogy a zöld, sárga, illetve vörös színnel jelölt forgatókönyvek közül melyiket kell az adott településen alkalmazni, a szeptember 7-i adatok alapján döntik el a megyei járványügyi hatóságok - közölte kedden az oktatási tárva által rendezett sajtóértekezletén Nelu Tataru egészségügyi miniszter.

A közfelháborodás hatására a hatóságok letettek arról, hogy saját felelősségre adott nyilatkozatot kérjenek a szülőktől, amelyben azt kellene igazolniuk, hogy nem fedezték fel az iskolába küldött gyermekükön a koronavírus-fertőzés tüneteit. Ehelyett lázméréssel próbálják majd kiszűrni az esetleges fertőzöttek belépését az iskolai közösségbe.

Ha fertőzés jelenik meg egy osztályban, ott 14 napra felfüggesztik az oktatást,

ha pedig három különböző osztályban is megjelenik a koronavírus-fertőzés, akkor az egész is iskolát bezárják, és online folytatódik az oktatás.

Az iskolákban az ültetésnél legalább egyméteres távolságot kell biztosítani, a tanároknak és diákoknak egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése. Az óvodásoknak azonban nem kell maszkot hordaniuk.
Monica Anisie oktatási miniszter szerint a felmerülő kérdések megválaszolása számára a tárca ingyenesen hívható telefonvonalat indít a szülők és diákok számára. A miniszter szerint a közbeszerzési hatóság (ONAC) hibája, ha nem lesz meg tanévkezdésig az a 250 ezer táblagép, amelyet még májusban megígért a kormány a rászoruló diákok számára. A késlekedés miatt a miniszter az ONAC elnökének leváltását kérte Ludovic Orban kormányfőtől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről