A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Minden üzletet be kell zárni a kijárási tilalom idejére Franciaországban

Franciaország, Montpellier, koronavírus, COVID-19
Kötelező maszkviselésre figyelmeztető tábla Montpellier belvárosában.
Vágólapra másolva!
Franciaországban a nyilvános helyeken mostantól tilos magánrendezvényeket tartani - jelezte csütörtökön Jean Castex miniszterelnök azon a párizsi sajtótájékoztatón, amelyen kormányának tagjaival együtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kilenc nagyvárosban kihirdetett éjszakai kijárási tilalom részleteit ismertette.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron államfő szerda esti televíziós beszédében jelentette be, hogy

szombattól kezdve este 9 óra és reggel 6 óra között kilenc nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) kijárási tilalom lép életbe.

Az erős és gyors korlátozást a járványhelyzet október eleje óta megfigyelhető egyértelmű súlyosbodása indokolja a kormányfő szerint, miután

az érintett nagyvárosokban az intenzív ágyaknak már több mint harmadát koronavírus-betegek foglalják el,

és napról napra egyre többen szorulnak kórházi ellátásra.

- mondta a miniszterelnök a lakosság csaknem harmadát, mintegy 20 millió franciát érintő újabb szigorításról.

Kötelező maszkviselésre figyelmeztető tábla Montpellier belvárosában. Forrás: AFP/Pascal Guyot

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania.

A miniszterelnök ugyanakkor kivételeket is megemlített, többek között az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermeket, amelyek vállalnak házhozszállítást.

Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely este 9 óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni.

A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak az éjszakai órákban, és rászoruló ember ellátása, vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent a kijárási tilalom alól.
A tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezet be a kormány: mindenkinek előzetesen ki kell töltenie egy formanyomtatványt, amelyen megjelöli a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén

a rendőrök 135 euróra büntethetik a szabályszegőket, visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés szabható ki.

Védőöltözetet viselő egészségügyi alkalmazottak egy koronavírus-tesztállomáson Montpellierben 2020. szeptember 3-án. Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A francia kormányfő elmondta azt is, hogy a szerdán kihirdetett egészségügyi rendkívüli helyzet keretében

az egész országban tilos ezentúl magánünnepségeket, így lagzikat vagy diákbulikat rendezni nyilvános helyen.


Jean Castex azt is bejelentette, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik nem veszik ki az éves szabadságukat, napi bruttó 110 és 200 euró közötti kompenzációt kapnak.

Védőmaszkot viselő gyerek 2020. augusztus 11-én Párizsban, a Montmartre környéken, amikor is a polgármester úgy döntött, hogy a maszkviselést kötelezővé teszi a francia főváros egyes területein. Forrás: AFP/Alain Jocard

Bruno Le Maire gazdasági miniszter jelezte, hogy

az ötven főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatok a kijárási tilalom alá tartozó övezetekben részesülnek a kormány szolidaritási alapjából, amennyiben a forgalomkiesésük eléri az 50 százalékot.

A várhatóan hat hétig tartó korlátozás idejére a kormány egymilliárd eurót szán az érintett vállalkozások támogatására. Emmanuel Macron szerda este leszögezte: az a cél, hogy a gazdaság működjön, hogy dolgozzanak, hogy az iskolák, a gimnáziumok, az egyetemek nyitva legyenek és működjenek.

Védőmaszkos turisták Párizs belvárosában 2020.09.26-án. Forrás: Hans Lucas via AFP/Myriam Tirler / Hans Lucas/Myriam Tirler

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármester időközben jelezte, hogy a kulturális minisztériummal egyeztetéseket kezdett annak érdekében, hogy a fővárosban a színházi előadások - amelyek többsége este 8 órakor vagy azután kezdődik - megtarthatók legyenek, illetve a közönség haza tudjon menni a kijárási tilalom alatt is. A miniszterelnök erre a kérdésre egyelőre nem adott választ a sajtótájékoztatón.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!