Egyre több országban vezettek be kijárási korlátozást a járvány tombolása miatt

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Németország, 2020.10.30.
Mannheim, 2020. október 30. Védőmaszkos járókelő a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. A plakát a maszkviselés kötelező voltára hívja fel a figyelmet. MTI/EPA/Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
A héten több európai uniós tagállam is drasztikus korlátozó intézkedéseket léptetett életbe, annak érdekedében, hogy valamelyest féken tudják tartani az új típusú koronavírus okozta járvány második hullámát. A bezárásokkal lassítani próbálják a vírus terjedését, hogy ezzel megőrizzék az egészségügyi rendszer működőképességét.
Vágólapra másolva!

Németország

A német szövetségi kormány a tartományi miniszterekkel arról döntött, hogy november másodikától - részlegesen, előreláthatólag egy hónapra - lezárják az országot. Az új intézkedések alapján csak

a hozzátartozók, vagy két háztartás tagjai találkozhatnak egymással, amennyiben a létszámuk nem haladja meg a 10 főt. 10 személynél több ugyanis nem tartózkodhat egy helyen, még szabadtéren sem.

Lelakatolt székek egy speyeri étterem előtt, 2020. október 30-án Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Kizárták a sporteseményekről a szurkolókat, felfüggesztették az amatőr- és szabadidősportokat,

bezárták a szórakozóhelyeket (bárok, éjszakai klubok) és a kulturális élet helyszíneit (múzeumok, színházak, mozik).

Az éttermek közül csak azok maradhatnak nyitva, amelyek elvitelre főznek, de a személyzeten és az elvitelre várókon kívül senki nem tartózkodhat bent.

A szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak.

Vannak kisebb különbségek a tartományok között, például Szász-Anhaltban az állatkertek és a botanikus kertek nyitva tarthatnak, Berlinben pedig szabad téren továbbra is sportolhatnak együtt a 12 éven aluli gyerekek, legfeljebb tízfős csoportokban.

Bezárták a testi kontaktussal járó szolgáltatásokat nyújtó üzleteket, ezek közül a fodrászatok és a gyógytornászatok képeznek kivételt.

Viszont Türingiában és Szászországban az eddigi fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett tovább dolgozhatnak a kozmetikusok, Szász-Anhaltban a szépségszalonok mellett a szoláriumok is nyitva tarthatnak novemberben.

Az iskolák, óvodák és bölcsődék viszont továbbra is nyitva maradhatnak az egész országban.

Franciaország

Franciaországban a lakosság csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát. Az országban

betiltották a családi és baráti összejöveteleket, a tömegsportrendezvényeket, valamint a belföldi utazást is.

Amennyiben a franciák el kívánják hagyni lakásukat, minden alkalommal fel kell mutatniuk egy, a kormányzat, a munkáltató, vagy oktatási intézmény által kiállított dokumentumot, ami erre őket feljogosítja, ellenkező esetben 135 euró büntetés vár rájuk. Bezártak minden nem prioritást élvező üzletet, sportlétesítményt, valamint a vendéglátó-helyiségeket is.

A bölcsődék, óvodák és iskolák nyitva maradhatnak.

Ezenfelül lezárták Franciaország EU-n kívüli határait is. Macron elnök televíziós beszédében arra utalt, hogy más ország ezt már hamarabb megtette, mintegy elismerve a határzárral kapcsolatos késlekedésüket.

Belgium

A Belga Királyságban pénteken az egészségügyi miniszter szavaival élve

Védőmaszkot viselő asszony imádkozik egy meghalt hozzátartozója sírjánál a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából, 2020. október 28-án Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A nem alapvető fontosságú üzleteket bezárták.

AZ ÉLELMISZERBOLTOK ÉS A GYÓGYSZERTÁRAK NYITVA MARADHATNAK, VÁSÁROLNI CSALÁDONKÉNT EGY EMBER MEHET, EGY VÁSÁRLÓ LEGFELJEBB HARMINC PERCIG TARTÓZKODHAT AZ ÜZLETBEN.

Más üzletek esetében internetes vásárlást követően lesz lehetőség az áru kiszállítására és átvételére.

Minden olyan tevékenységet végző szolgáltatónak be kellett zárnia, akinek munkája során a közvetlen fizikai kapcsolat elkerülhetetlen, például a fodrászoknak és a kozmetikusoknak.

Az emberek saját otthonaikban egynél több látogatót nem fogadhatnak, az iskolákban az őszi szünetet pedig november 15-ig hosszabbították meg. Az egyetemeken december 15-ig távoktatást rendeltek el.

Nyilvános helyeken 4 személynél több nem csoportosulhat, ebben az esetben csak a temetések kivételek, azokon maximum 15 fő részt vehet.

Azoktól az alkalmazottaktól, akik megtehetik, azt kérik a munkaadók, hogy álljanak át távmunkára.

BELGIUMBAN A BÁROK ÉS ÉTTERMEK, A MOZIK, A SZÍNHÁZAK ÉS A KONCERTTERMEK, A FITNESZTERMEK, BELEÉRTVE A SZAUNÁKAT ÉS AZ USZODÁKAT IS, MÁR OKTÓBER ELEJÉTŐL ZÁRVA TARTANAK.

Szlovénia

A szlovén kormány egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló járványügyi intézkedéseket. Janez Jansa miniszterelnök döntésének értelmében érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra érvényes tilalom,

nem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó üzletek, vendéglátóhelyek, szállodák, fodrász- és szépségszalonok, és néhány kivételt leszámítva az óvodák is zárva maradnak.

Ezenkívül az éjszakai kijárási, valamint a nappali lakhelyelhagyási tilalom is érvényben marad. Az őszi szünetet is meghosszabbították az általános iskolákban,

AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK - AZ ELEMI ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS OSZTÁLYAI KIVITELÉVEL - távoktatásra álltak át.

Janez Jansa szerint amennyiben a lakosság betartja a korlátozó intézkedéseket, akkor azokon enyhíthetnek.

Ausztria

Sebastian Kurz osztrák kancellár is újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be.

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart Bécsben, 2020. október 31-én Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Ezek közül a legfontosabbak, hogy

hétfőtől éjszakai, 20 és 6 óra közötti kijárási tilalmat vezettek be, illetve hogy bezárták a vendéglátóhelyeket, az idegenforgalmi szálláshelyeket, a mozikat, a konditermeket, a kulturális központokat és a színházakat.

Ugyanakkor az éttermek kiszállítást vállalhatnak, csak a vendégek számára lesznek zárva. A boltok korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtó helyek (fodrászok, kozmetikusok) is folytathatják munkájukat, azonban 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.

Szintén betiltották a nyilvános kulturális és sportrendezvényeket, valamint az esküvőket.

Mindemellett a középiskolákban és a felsőoktatásban áttértek a távoktatásra, miközben az óvodák és az általános iskolák nyitva maradnak. A kijárási tilalom idején ugyanakkor a tavaszi szabályozáshoz hasonlóan most is felmentést jelent a munkavégzés, az alapvető mindennapi szükségletek kielégítése (pl. bevásárlás, gyógyszervásárlás, orvos felkeresése, banki vagy hivatali ügyintézés), az élet- és vagyonmentés, a rokonok, illetve a segítségre szorulók ápolása vagy gondozása, valamint a fizikai és lelki feltöltődés (például: séta, futás, kutyasétáltatás).

Kurz kancellár a döntéseket az intenzív kórházi osztályok fenyegető túlterhelődésével magyarázta.

A kijárási tilalom megszegése esetén 1450 eurós, azaz több mint félmillió forintos büntetést lehet kiszabni. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!