Szerda reggel újabb rengések voltak Horvátországban

Horvátország, földrengés 2020.12.30. earthquake  ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET markoló munkagép rom romeltakarítás TÁRGY
Petrinja, 2020. december 29. Késő este is folytatják a romok eltakarítását Petrinjában 2020. december 29-én, miután kora délután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban. A természeti katasztrófának hét halálos áldozata van, köztük egy gyermek is. Huszonhat sérültet vittek kórházba, amelyből ugyanakkor evakuálni kell a betegeket, mert nem biztonságos. MTI/EPA/Antonio Bat
Vágólapra másolva!
Újabb földrengések voltak szerda reggel Horvátországban, a legerősebb földmozgás 4,8-as erősségű volt.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel újabb három, a keddinél gyengébb földrengés rázta meg Petrinja környékét - írja az index.hr a szeizmológiai szolgálat jelentése alapján. A földmozgásokról beszámolt az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ is.

Az Index.hr cikke szerint 6 óra 15 perc körül egy 4,7-es, 6:26-kor egy 4,8-as, majd 6:29-kor egy 3,9-es erősségű földrengés volt, a rengések epicentruma Petrinja közelében volt.

A földrengés epicentruma 18 kilométerre volt Sziszektől (Sisak) és 37 kilométerre Zágrábtól, fészke pedig 10 kilométeres mélységben.

A földmozgást egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság.

Darinko Dumbovic, Petrinja polgármestere a sajtónak azt mondta: a

mondta, hozzátéve, hogy az emberek már második napja nem alszanak.

A Vecernji List című horvát napilap szerdai beszámolója szerint több százan maradtak fedél nélkül Petrinjában és környékén, kaszárnyában és sportcsarnokban helyezték el őket.

Aki tehette, elhagyta a megyét, rokonaihoz vagy barátaihoz utazott.

Késő este is folyt a romok eltakarítását Petrinjában 2020. december 29-én, miután kora délután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Voltak, akik az autójukban töltötték az éjszakát. Több udvarban tüzeket gyújtottak, hogy amellett melegedjenek, otthonába senki sem mert visszatérni. Sziszekben és környékén még mindig kétezren, Petrinja térségében pedig hétezren vannak áram nélkül - olvasható a lapban.

További sérültekről és halottakról nem érkeztek jelentések. A hegyi mentőszolgálat kedden hat embert mentett ki a romok alól élve, és hét halottat is találtak a romok alatt.

Több tucat sérültje is van a természeti katasztrófának, súlyos állapotban közülük hatan vannak.

A lap szerint a szeizmológiai szolgálat vezetője, Ines Ivančić a Horvát Rádiónak azt mondta, hogy

Ines Ivančić azt is hozzátette, hogy hétfő óta Petrinja környékén rengeteg rengés volt, ezek közül 25-30 volt 3-asnál erősebb.

Hét halálos áldozata van a keddi rengésnek

A keddi 6,3-as erősségű rengésnek hét halálos áldozata van, köztük egy 12 éves gyerek is. A földmozgás miatt több településen keletkeztek károk, a legsúlyosabban Petrinja rongálódott meg. A város polgármester kedden azt mondta, hogy a fél város romba dőlt.

A horvát kormány keddi, késő esti ülésén 120 millió kuna (közel 6 milliárd forint) azonnali gyorssegélyről döntött, amelyet még szerdán átutalnak a földrengés sújtotta megyéknek. Zágráb az Európai Unió Szolidaritási Alapjától remél további segítséget.

Egy gyerek is meghalt a keddi rengésben Forrás: MTI/AP/-

A rengést a szomszédos országokban is érezték, köztük Magyarországon is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!