Történelmi elnökség

Donald Trump
US President Donald Trump looks on before delivering a speech during the World Economic Forum (WEF) annual meeting on January 26, 2018 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Elhiheti-e bárki is, hogy a Bush-féle republikánusok, vagy a "never-trumper"-ek [Trumpot elutasító republikánusok] jelentik a párt jövőjét, ha figyelembe veszi a Trumpra szavazó milliókat, akik masszívan és zsigerileg elutasítják még az ötletét is annak, hogy Trump elismerje a választási vereségét. Patrick J. Buchanan esszéjét eredetileg a The Imaginative Conservative publikálta. 
Vágólapra másolva!

A Joe Biden megválasztott elnök által kijelölt külügyminiszter támogatta az Egyesült Államok háborúit Afganisztánban, Irakban, Líbiában, Szíriában és Jemenben a század első két évtizedében. Tökéletesen megbízható liberális intervencionalista volt.

Ugyanez az Antony Blinken most azzal töltheti a Biden-elnökség első éveit, hogy segítse kivonni országunkat a törvénytelen háborúk alól, amelyeket korábban támogatott.

Ki érte el ezt az elképesztő mértékű változást a nemzet gondolkodásában? Donald Trump.

Sok dolgot, amit az amerikaiak többsége mondott vagy gondolt, mielőtt Trump 2015-ben bemutatta legendás mozgólépcsős érkezését, ma már nem mondanak, és nem is gondolnak.

Donald Trump megérkezése a Trump Towerben tartott sajtóeseményre 2015-ben. Forrás: Getty Images/Christopher Gregory

És egyetlen intézmény sem változott többet, mint a Republikánus Párt.

George H. W. Bush víziója az "Új Világrendről", melyet az öbölháborús győzelme utópartiján indított el, az elnöksége végével elhalt.

George W. Bush keresztes háborúja a globális demokráciáért és "a zsarnokság megszüntetéséért a világban", mára feledésbe merült. A Bush-féle republikánusok már nem szólalnak fel külpolitikai, kereskedelmi vagy bevándorlási kérdésekben a párt nevében.

A NATO már soha nem lesz a régi, miután Trump durván megkövetelte, hogy a potyázó nemzetek a közös védelemből rájuk eső méltányos részt befizessék, különben az amerikaiak csomagolnak és hazajönnek Európából.

A korábbi védelmi miniszter, James Mattis tábornok ugyan felszólíthat az "America First" szlogen kukába hajítására, de nem fog sikerrel járni. A szlogen mint nemzeti mottó és mint nemzetpolitika, gyökeret vert Amerika talajában, mivel találkozik a csendes többség akaratával.

Bármit is hisz az establishment, a nacionalizmus és a globalizmus összecsapásában a globalizmus elvesztette Amerikát.

Mi több, a világ is ebbe az irányba halad.

Talán Hszi Csin-ping nem teszi első helyre a saját országát, amikor igényt tart minden szigetre és vízterületre a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengeren Kína számára? Vlagyimir Putyin nem a saját országát teszi az első helyre, amikor Moszkva szárnyai alá akarja visszaterelni az Oroszországi Föderáció korábbi tagköztársaságait? Erdogan elnök nem Törökországot teszi az első helyre, amikor fegyvereket és katonákat küld országa érdekeinek érvényesítésére Líbiába, Szíriába, Ciprusra, a Dél-Kaukázusba és a Földközi-tenger keleti részére Görögországgal összetűzésbe kerülve?

Mi az első Bibi Netanyahu számára, ha nem Izrael, a saját hazája?

Ha az ország és a nemzet nem az első helyen vannak az amerikaiak elméjében és szívében, akkor minek kellene felváltani őket? Valamilyen nem létező Új Világrendnek? Az ENSZ-nek? A NATO-nak? A globális intézmények multilaterális választmányának?

Trump alatt a gazdasági nacionalizmus váltotta fel a globalista szabad kereskedelmi irányzatot a párt és a kormány gazdasági-kereskedelmi politikájában.

A republikánus elit, amely Bill Clinton mögé állt a NAFTA ügyében, támogatta az új transznacionális Kereskedelmi Világszervezet létrehozását, meghívta Kínát, hogy csatlakozzon a klubba, és biztosította Peking legkedvezményezettebb nemzeti státuszát a kereskedelemben, most hallgat.

A külföldi piacok megnyitása és az amerikai munkásokat kihasználó ragadozó jellegű kereskedelem megbüntetése céljából kivetett vámok felváltották a szabad kereskedelmi fundamentalizmust, ami Dwight Eisenhower napjai óta az uralkodó dogma volt.

Az sem valószínű, hogy a Republikánus Párt visszatérne a szabad kereskedelemhez addig, amíg a "China First" követése marad a ki nem nyilatkoztatott politikája annak a nemzetnek, amelyik mostanra átvette a helyünket mint a világ legnagyobb termelő hatalma.

A George Bush - John McCain-féle Republikánus Párt támogatta az illegális bevándorlók amnesztiáját és a nyitott határokat az új bevándorlók számára. A mai Republikánus Párt az illegálisok deportálását támogatja, és Trump 30 láb magas falát a mexikói határon.

Nemcsak, hogy győzedelmes a trumpizmus a republikánusok ideológiai harcaiban, de a győzelme is megerősítést nyert 2020-ban.

Donald Trump a Fehér Ház erkélyén, 2020. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Samuel Corum

Trump talán szűken elvesztette azokat az államokat, amelyek elektori többséget adtak neki 2016-ban, de növelte az elnöki szavazatok számát 10 millióval, megtartotta a szenátust, és republikánus szavazatokat adott a Fehér Házhoz, ami majdnem példátlan eredmény egy legyőzött elnök esetében.

Trump nem helyezte új alapokra a kapcsolatot Oroszországgal, ahogy ígérte, és az örökké tartó háborúkat sem fejezte be a Közel-Keleten. Mégis, az Egyesült Államok ma közelebb áll ahhoz, hogy megkezdje a kivonulást Afganisztánból, Irakból, Szíriából és Jemenből.

Elhiheti-e bárki is, hogy a Bush-féle republikánusok, vagy a "never-trumper"-ek jelentik a párt jövőjét, ha figyelembe veszi a Trumpra szavazó milliókat, akik masszívan és zsigerileg elutasítják még az ötletét is annak, hogy Trump elismerje a választási vereségét?

Miután leült a por a választást követően, elkezdik majd elismerni Trump eredményeit.

Csökkentette az adókat és a szövetségi szabályozásokat, elnöksége negyedik évében pedig a valaha volt legalacsonyabb munkanélküliséget érte el az afrikai amerikaiak, a nők, valamint a faji és etnikai kisebbségek körében. Átalakította a Legfelsőbb Bíróságot 6-3-as arányú alkotmányhoz hű többséggel, amit egy elődje sem ért el eddig.

Megtörte az ISIS-t, és kiiktatta a kalifátust Szíriában. Kilépett a párizsi klímaegyezményből, az iráni nukleáris megállapodásból és az Egészségügyi Világszervezetből.

Az "Operation Warp Speed" nevű kezdeményezése két vakcinát is előállított az elmúlt száz év legrosszabb járványának kezelésére – kevesebb mint egy év alatt.

És ismét felvitte a Dow-t 30.000-ig.

Lenyűgöző teljesítmény, bár a médiaelitünk soha nem fogja elismerni.

Fordította: Görgényi Tamás, a Századvég stratégiai igazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!