A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Belarusz kaphat először a koronavírus elleni orosz vakcinából

Oroszország, koronavírus elleni vakcina, Szputnyik-V, védőoltás
2020. augusztus 11-én Oroszország bejelentette az első koronavírus elleni vakcinájának, a Sputnik V névre keresztelt oltóanyag bejegyzését.
Vágólapra másolva!
Sorban állnak az orosz vakcináért, először azonban Belarusz kaphat a koronavírus elleni orosz szerből, a Szputnyik-V-ből - írja a Magyar Nemzet. Egyelőre sok a bizonytalanság a körül, hogy a vakcina mikor lesz elérhető külföldi exportra, és felmérések szerint a védőoltás hatékonyságával kapcsolatban is sokan szkeptikusak. 
Vágólapra másolva!

Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban telefonon egyeztetett a járvány alakulásáról, és abban állapodtak meg, hogy a belarusz állampolgárok önkéntes alapon vehetnek majd részt az orosz Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcina klinikai tesztjeinek a harmadik fázisában - írja a Magyar Nemzet. Ha elegendő mennyiség lesz a védőoltásból, Belarusz elsőként kaphat majd az orosz vakcinából.

Szerdán Oroszország másik szövetségese, Kazahsztán is szerződést írt alá az oltás beszerzéséről, miután lezárul a vakcina minden szükséges klinikai tesztje. Eddig összesen mintegy

húsz ország érdeklődött az orosz vakcina iránt.

Az oroszok állítják, megtalálták a koronavírus elleni védőoltást. Forrás: AFP

A Magyar Nemzet kifejette: minden oltóanyag a nemzetközi gyakorlat szerint négy különböző fázison megy át, amelyek során az állatokon végzett tesztek után egyre nagyobb populáción tesztelik a szer eredményességét és potenciális mellékhatásait. A hivatalos hatósági engedélyezés csak ezután, az adatok kielemzését követően megy végbe.

Az orosz Szputnyik–V vakcina ezt az utolsó lépcsőfokot átugrotta: még nem ment át a klinikai tesztek utolsó fázisán,

és az eddigi kísérletek eredményeit sem hozták nyilvánosságra. Ezidáig a hatását összesen csak 72 önkéntesen tesztelték, augusztus 11-én az orosz egészségügyi minisztérium mégis bejegyezte hivatalosan is. A tesztek utolsó fázisa végül jövő héten indul: szeptember 4-5-én negyvenezer önkéntesnek adják majd be az oltóanyagot - írják.

Egy év, mire az orosz lakosságot ellátják

Maga

a vakcina két darab, 0,5 ml-es ampullából áll, amit izomba kell beadni.

A tömeggyártás ősszel indul, a széleskörű oltásokra októbertől kerülhet sor. Alekszandr Ginzburg, a Gamaleja Intézet vezetője szerint azonban

legalább 9-12 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a teljes orosz lakosságot el tudják látni a szerrel.

A gyártásért három vállalat felel majd, akik havi hárommillió vakcinát tudnak majd készíteni. Első körben az orvosok kapnak belőle, majd a koronavírus által leginkább érintett régiók.

Az oroszok nagy része nem bízik a szerben

Az Összorosz Közvéleménykutató Intézet (VCIOM) hétvégén publikált felmérése szerint ugyanakkor az orosz lakosság nagy része nem bízik a vakcinában. Az 1600 fős mintán alapuló közvéleménykutatás kérdése úgy szólt, hogy „beoltja-e magát az új orosz Szputnyik–V vakcinával?" A megkérdezettek 52 százaléka nemmel válaszolt, 42 százalék igényt tartana rá. Az orvosi közösség még szkeptikusabb: 3040 orosz orvos körében végzett felmérés azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek alig negyede, 24,5 százaléka adatná be magának a szert, 52 százalék ellenzi a Gamaleja Intézet által kifejlesztett oltóanyag használatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!