A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Előbb oltják be az illegális migránsokat Svédországban

migráns görögország
migration transport Horizontal
three men stand on a beach as a dinghy transporting 27 refugees and migrants originating from Gambia and the Republic of Congo landed in Lesbos island after they were rescued by a war ship during their sea crossing between Turkey and Greece on February 29, 2020. - Greece blocked hundreds of migrants trying to enter the country on Friday after Turkey said it would open the gates for refugees from Syria to enter the European Union. Turkey's threat came hours after a Syrian strike on Thursday killed 33 of its soldiers in Idlib and was aimed at forcing European governments to do more to support it in its fight against the regime. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Felháborodást váltott ki politikai körökben, hogy a skandináv ország oltási rendjében az illegális, papír nélküli migránsok elsőbbséget élvezhetnek a koronavírus elleni oltás beadatásának folyamatában, írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

A Svéd Közegészségügyi Ügynökség közzétette a skandináv ország koronavírus elleni oltási rendjét. A szakemberek négy csoportba osztották az ország tízmilliós lakosságát, vagyis az oltás négy szakaszban történik majd.

Elsőként az idősotthonokban lakókat és dolgozókat oltják be, illetve azokat, akik otthon ápolnak rászorulókat. A második szakaszba többek között az egészségügyi dolgozók, a 65 év felettiek és az elmúlt 12 hónapban szervátültetésen átesettek kerültek.

A harmadik szakaszba sorolták a 60-64 év közöttieket és azokat a 18-59 év közöttieket, akik súlyos alapbetegségekkel küzdenek.

"A harmadik szakaszban elsőbbséget élveznek azok a csoportok is, amelyek különféle okokból nehézségekbe ütközhetnek a fertőzésszabályozási intézkedésekre vonatkozó ajánlások betartásában, és így fokozottan megfertőződhetnek. Ez vonatkozik a demenciában szenvedő, kognitív vagy mentális fogyatékossággal élő 18-59 éves emberekre.

- olvasható az oltási tervben.

Illusztráció Forrás: AFP/Aris Messinis

A negyedik szakaszba azok a 18 év és annál idősebbek kerültek, akik nem felelnek meg egyik másik szakasz követelményeinek sem, így jogosan merül fel az a kérdés, hogy az illegális bevándorlók miért kaphatnak hamarabb oltást.

A Svéd Demokraták párt vezetője, Jimmie Akesson Twitter-oldalán adott hangot nemtetszésének.

"Ez egy nagyon figyelemre méltó prioritás. Valakinek a rangsorolása mindig más kárára történik. Észszerűtlen, hogy az illegálisan Svédországban tartózkodó emberek a svéd állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők elé ugranak", írta Akesson.

A Svéd Közegészségügyi Ügynökség dokumentumába az is belekerült, hogy vakcinahiány esetében a társadalmi-gazdasági kritériumok alapján adják be az oltást. Ezt szintén kritizálták a Svéd Demokraták.

A skandináv országok közül Svédországot sújtja leginkább a járvány. A járvány kezdete óta 584.674 fertőzöttet regisztráltak, 12.028 ember meghalt. Eddig Svédországban csak a lakosság 3 százalékát sikerült beoltani, döntő többségük ráadásul csak az első adagot kapta meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!