A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A tagállami kormányok engedélyezhetik oltóanyagok használatát

koronavírus, Kistarcsa, Magyarország, vakcina
Kistarcsa, 2021. január 5. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház oltópontján 2021. január 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió bármely tagországában kiadhat a kormányzat szükséghelyzeti használati engedélyt az új típusú koronavírus elleni oltóanyagokra, de ilyen esetben a termékkel kapcsolatos felelősséget nem a gyártó, hanem a kormány viseli - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy pénteki lapinterjúban az oltási kampány Magyarországon alkalmazott megoldásairól.
Vágólapra másolva!

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban kiemelte,

hogy a vakcinabeszerzés egy sor ügyében másként kellett volna eljárni.


Ugyanakkor Brüsszel a tagállami kormányokkal együtt alakította a folyamatot, a gyártókkal folytatott tárgyalásokat felügyelő testületbe minden tagország delegált képviselőt.

- mutatott rá Ursula von der Leyen.

Arra a kérdésre, hogy mit kellett volna másként csinálni, kifejtette, hogy nagyon erősen összpontosítottak a vakcinafejlesztésre, vagyis arra, hogy lesz-e egyáltalán védőoltás a koronavírus ellen, és

visszatekintve már látható, hogy sokkal többet kellett volna foglalkozni a tömeggyártás kihívásaival.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- mondta a német kereszténydemokrata politikus, hozzátéve, hogy a vakcinafejlesztés a vártnál korábban ért célba, és

Az engedélyeztetésről elmondta, hogy a brit kormány egy mindössze 24 óráig tartó eljárás révén, szükséghelyzeti engedéllyel vezette be az első vakcinát, ami azzal jár, hogy a termékkel kapcsolatos felelősség a gyártóról átszáll a kormányra.

Az EU-ban nem rövidítették le a használati engedélyt megelőző vizsgálatot, amelyben a termék hatékonyságát és biztonságosságát ellenőrzik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco

A többi között hozzátette:

El kellett volna magyarázni az embereknek, hogy az oltási kampány halad, de lassan, mert egy teljesen új eljárás fennakadásokkal és csúszásokkal jár.

Azonban alábecsültük, hogy milyen komplikációk léphetnek fel

- mondta Ursula von der Leyen.

Korábban kellett volna tudni, hogy a vakcinagyártási folyamat stabilizálódását erőteljes kezdeti ingadozás, hullámvasutazás előzi meg - fejtette ki az Európai Bizottság elnöke, hozzátéve, hogy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!