A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Szakértők szerint szükség lenne más vakcinákat is megvenni Csehországban

csehország, koronavírus
Prága, 2021. február 02. Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó egy autósoknak felállított prágai vizsgálati ponton 2021. február 1-jén. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
A csaknem 11 millió lakosú Csehország minden lakosának beoltására elegendő vakcinát rendelt a koronavírus ellen - közölte szerdán Katerina Bathová immunizálásért felelős koordinátor.
Vágólapra másolva!

A parlament egészségügyi bizottságában felszólaló Bathová szerint az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok a tervezetthez képest háromszoros mennyiséget, vagyis mintegy hatmillió ember immunizálásához elegendőt fognak leszállítani a közös fejlesztésű vakcinájukból.

Mint mondta, az amerikai Modernától az év második feléig egymillió adag oltóanyagot várnak, az AstraZeneca amerikai gyógyszeripari óriásvállalattól eddig hárommillió dózis oltóanyagot rendeltek, további mintegy egymillió adagot a német CureVac gyógyszervállalat koronavírus elleni vakcinájából és kétmillió dózist a Johnson and Johnson vakcinájából. Csehország megrendelést adott le oltóanyagra a Sanofi és a Valneva gyógyszeripari cégeknél is.

Bathová szerint az AstraZeneca a várt 81 ezer dózis helyett 130 ezret fog leszállítani februárban az általa gyártott oltóanyagból.

Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó egy autósoknak felállított prágai vizsgálati ponton 2021. február 1-jén Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Ismertette azt is, hogy Csehország 323 ezer adag Pfizer/BioNTech-oltóanyagot kapott januárban, 335 ezret fog kapni februárban, 500 ezret márciusban, és 4,5 milliót az év második negyedében.

A két kooperáló gyártó január végén és február elején kevesebbet tudott szállítani kapacitáshiány miatt, de azt ígérte, hogy leszállítja a kiesett mennyiséget, amint eléri a rendes termelőképességét, sőt, növeli gyártókapacitását.

- mondta Bathová.

Bathová szerint a cseh hatóságok azért rendeltek többet a Pfizer/BioNTech-vakcinából, mert az EU-ban ezt fogadták el elsőként, és a gyártónál tudták növelni a megrendelhető mennyiséget.

Jan Blatny egészségügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy a 65 és 80 év közötti emberek oltása azt követően indulhat meg, hogy az elsőbbségi csoportba tartozók 70 százalékát már immunizálták. Utóbbiba tartoznak a 80 év felettiek, az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok és más bentlakásos ápolóintézetek lakói és munkatársai.

Csehországban egyelőre csak az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják.

Szakértői körökben és a médiában mindazonáltal erősödnek a hangok, amelyek szerint szükség lenne más vakcinákat is kipróbálni, megvenni.

Roman Prymula volt egészségügyi miniszter, a kormányfő járványügyi szaktanácsadója több ízben is úgy nyilatkozott, hogy Prágának mérlegelnie kellene az orosz Szputnyik V vakcina beszerzését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!