Több várost elzárt a külvilágtól az árvíz Kelet-Ausztráliában

Sydney, 2021. március 22. Gyerekek kerékpároznak egy sodródó autó közelében Sydney Windsor elővárosában 2021. március 22-én, miután a heves esőzések miatt kilépett medréből a Nepean folyó. A hatóságok lakosok ezreit menekítik ki Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiból, melyeket az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújt. MTI/AAP/Dean Lewins
Vágólapra másolva!
Egy halálos áldozata van az Ausztrália keleti részét sújtó árvizeknek, és eddig mintegy negyvenezer embernek kellett elhagynia otthonát az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásai miatt - közölték szerdán a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A rendőrség tájékoztatása szerint egy, egyelőre nem azonosított férfi holttestére bukkantak egy gépkocsiban Sydney északnyugati részén. Ez az első haláleset, amelyet a természeti katasztrófával hoznak összefüggésbe a hatóságok. A heves esőzések okozta áradásokban házak kerültek víz alá,

az ár autókat és állatokat sodort el, és teljes városokat zárt el a külvilágtól.

Eddig több mint negyvenezer embernek kellett elhagynia otthonát, és a hatóságok szerdán újabb területek evakuálásra adtak utasítást Sydney nyugati részén.

Gyerekek bicikliznek egy sodródó autó közelében Sydney Windsor elővárosában március 22-én Forrás: MTI/AAP/Dean Lewins

A nagyváros egyes részein azonban már megkezdődött az árvíz utáni takarítás és kárelhárítás. Több nap után első ízben kisütött a nap, és nem esett eső. Élelmet és más létfontosságú cikkeket szállítottak légi úton a bajban lévőkhöz. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, hogy

teherszállító helikopterekkel fognak vinni élelmiszert az árvíz sújtotta területeken lévő szupermarketekbe, ahol apadóban vannak a készletek.

Gladys Berejiklian, az árvíz által leginkább sújtott Új-Dél-Wales miniszterelnöke arra figyelmeztetett, hogy egyes helyeken még emelkedni fog az ár, mivel a folyók még duzzadnak, és a nagy gátakon még átbukik a víz. Berejiklian szerint az államban ötven éve nem voltak ilyen súlyos árvizek, de egyes helyeken az elmúlt száz év legsúlyosabb áradásairól lehet beszélni.

Új-Dél-Walesben és Queenslandben mintegy 17 ezer épületet rongált meg az árvíz, a károk 264,2 millió ausztrál dollárra rúgnak (60 milliárd forint).

Meteorológusok szerint az árvíz sújtotta területeken alábbhagy az esőzés, és legalább egy hétig nem lesznek nagyobb esőzések, de a csapadékos front a déli Tasmania sziget felé mozdul el, és ott is heves esőzéseket és árvizeket fog okozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!