Kína több mint tízezer oxigénkoncentrátort küld Indiának

india koronavírus
Koronavírus elleni beoltásuk után várakoznak emberek egy oltóközpont megfigyelési termében, az indiai Mumbaiban 2021. április 16-án.
Vágólapra másolva!
Több mint 10 ezer oxigénkoncentrátort küld Kína a légzési nehézséggel küzdő koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez a kapacitáshiánnyal küzdő Indiának - erről számolt be kedden a helyi sajtó.
Vágólapra másolva!

A The Paper című helyi napilap szerint Peking 800 készüléket küldött hétfőn Indiának, egy héten belül pedig további 10 ezret küld. Vang Hsziao-csien, Kína indiai nagykövetéségének szóvivője elmondta:

Kína segít Indiának, hogy hozzájuthasson a szükséges felszereléshez a járvány ellen.

Az 1,35 milliárd lakosú Indiában keddre 323 144 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel együtt immár 17,6 millió fertőzöttet jegyeztek fel az országban a járvány kezdete óta. Ez volt az egymást követő hatodik nap, hogy 300 ezernél is több fertőzöttet regisztráltak az országban, igaz, mintegy 30 ezerrel kevesebb volt az előző napihoz képest.

Indiában a legutóbbi adatok szerint 197 894 ember halt meg a fertőzés következtében.

Indiában mindeközben az elmúlt napokban hiány alakult ki a járvány elleni küzdelemhez szükséges, alapvető egészségügyi felszerelésekből, a járvány újabb hullámának kellős közepén. A dél-ázsiai ország az oltási kampányban látja a járvány elleni fellépés fő eszközét; január eleje óta 142 millió adag védőoltást adtak be, ebből 3,3 milliót az elmúlt napon.

Koronavírus elleni beoltásuk után várakoznak emberek egy oltóközpont megfigyelési termében, az indiai Mumbaiban április 16-án. Forrás: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

A mostani lépés azért is figyelemre méltó, mert a Kína és India közötti, egyébként is konfliktusoktól terhelt kapcsolatok az elmúlt időkben tovább romlottak, különösen azután, hogy tavaly összecsapások törtek ki egy vitatott hovatartozású terület miatt a két ország katonái között, ami halálos áldozatokat is követelt mindkét oldalon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!