Újabb lépést tett Donald Trump a 2024-es indulás felé

GettyImageRank2 Color Image Horizontal POLITICS ORLANDO, FLORIDA - FEBRUARY 28: Former U.S. President Donald Trump addresses the Conservative Political Action Conference (CPAC) held in the Hyatt Regency on February 28, 2021 in Orlando, Florida. Begun in 1
Donald Trump a CPAC kongresszusán
Vágólapra másolva!
Saját kommunikációs csatornát indított kedden Donald Trump korábbi republikánus elnök, hogy közvetlenül tudjon szólni a követőihez – közölte több amerikai lap. Sokak szerint Trump azért lépett ismét a nyilvánosság elé, mert egyre komolyabban fontolgatja, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson. A Republikánus Párton belül jelenleg nincs kihívója. A Facebook és a tulajdonában lévő Instagram közös felügyelőbizottsága pedig helyi idő szerint szerda reggel, magyar idő szerint délután bejelentette, hogy fenntartják Trump januárban történő kitiltását a platformjaikról. A techóriás döntése a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságra mért újabb csapásként értelmezhető.
Vágólapra másolva!

A platform a From the Desk of Donald J. Trump néven fut, és a www.donaldjtrump.com/desk honlapon elérhető.

Trump új platformja nem elérhető el sem a Twitteren, sem a Facebookon, de a honlap bejegyzéseit meg lehet osztani mindkét helyen, dacára annak, hogy letiltották a volt elnök fiókjait.

A platform – legalábbis egyelőre – nem rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé tenné a felhasználóknak, hogy hozzászóljanak Trump bejegyzéseihez.

„Ez csak egyirányú kommunikáció. Ez a rendszer lehetővé teszi Trump számára, hogy kommunikáljon a követőivel" – mondta egy neve elhallgatását kérő, online kommunikációs szakértő a Fox Newsnak.

Corey Lewandowski, Trump korábbi vezető kampánytanácsadója március végén jelentette be, hogy a volt amerikai elnök három-négy hónap múlva elindítja saját internetes közösségi oldalát. Lewandowski akkor az új platformot egy „interaktív kommunikációs eszközként" mutatta be, amelyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd Trumppal.

– fogalmazott korábban Lewandowski.

Ahogy arról az Origo már több alkalommal beszámolt, a Twitter, a Facebook és ez utóbbi tulajdonában lévő Instagram, illetve a YouTube a Capitoliumnál történt január 6-i zavarságokra hivatkozva egymás után határoztak arról, hogy – első körben ideiglenes jelleggel – eltiltják a korábbi elnököt fiókjainak használatától.

A Twitter februárban közölte, hogy végérvényesen letiltotta a volt elnököt, megfosztva ezzel őt a több mint 88 millió követőjétől. A Trump által mikroblogként használt Twitter vezérigazgatója (CEO), Jack Dorsey ugyanakkor elismerte, hogy „az ehhez hasonló döntések veszélyes precedenst teremthetnek, továbbá tönkretehetik a nyilvános vitát, és megoszthatják az embereket".

JACK DORSEY TAVALY 200 EZER DOLLÁRT ADOMÁNYOZOTT A RADIKÁLIS BALOLDALI BLACK LIVES MATTER (BLM) MOZGALOMNAK,

valamint további 100 ezer dollárt utalt abba a pénzügyi alapba, amelyet a nyári zavargások során őrizetbe vett erőszakos randalírozók óvadékának összegyűjtésére hoztak létre.

Ned Segal, a Twitter pénzügyi igazgatója (CFO) szintén egy februári interjúban arról beszélt, hogy

Az Origo néhány napja írta meg, hogy

Donald Trump először adott exkluzív interjút azt követően, hogy januárban elhagyta Washingtont.

Az egykori republikánus államfő a Fox News Hannity című műsorában – többek között – arról beszélt, hogy komolyan fontolgatja az indulását a következő, 2024-es elnökválasztáson, de egyelőre a jövő évi, úgynevezett félidős választásokra kíván koncentrálni, amelyen szinte biztosan megméretteti magát a középső fia, Eric Trump felesége, Lara.

Trumpnak a Republikánus Párton belül egyetlen komoly kihívója lett volna, Nikki Haley volt ENSZ nagykövet, Dél-Karolina állam egykori kormányzója, aki annak idején a kormány legnépszerűbb politikusa volt az elnök után, de

HALEY ÁPRILIS 12-ÉN BEJELENTETTE, HOGY AMENNYIBEN TRUMP INDUL, AKKOR Ő NEM FOG.

Újabb durva támadás a véleménynyilvánítási szabadság ellen: Trump nem térhet vissza sem a Facebookra, sem az Instagramra

Helyi idő szerint szerda reggel, magyar idő szerint 15 órakor bejelentette a Facebook és az általa birtokolt Instagram közös felügyelőbizottsága, hogy felülvizsgálták a januári döntésüket Trump letiltásáról, de továbbra is azon az állásponton vannak, hogy

akkori döntésük „teljesen jogos volt", és ennek következtében az egykori amerikai elnök a jövőben is letiltva marad minkét platformról

írja a Post Millennial.

A Facebook hamisan „függetlennek" állított felügyelőbizottsága a korábbiakhoz hasonlóan a mostani döntését is a Capitolium ostromával indokolta.

Mindez egy újabb támadásnak minősíthető a techóriások részéről a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!