Öt halálos áldozata volt a járványnak Ukrajnában hétfőn

Coronavirus Outbreak Ukraine 2021 COVID-19 Intensive Cares Unit Kiev Ukraine pandemic covid extreme situation personal protection equipment area patients Health workers plastic barrier Two People person Horizontal EUROPE MEDICINE AND HEALTH HOSPITAL
Health workers with their personal protection equipment leave the area with covid-19 patients with extreme situation in the intensive cares unit of a hospital in Kyiv, Ukraine, on May 25, 2021. Banner in the plastic barrier say "Stop! red zone". (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnában keddre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint kétszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is mindössze öt volt, az aktív betegeké pedig 18 ezer alá csökkent.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában a hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 182 új esettel 2 234 463-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint százzal kevesebb a megelőző napiénál. A csökkenésnek ugyanakkor oka lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebb tesztet végeznek, és kevesebben fordulnak orvoshoz. Hétfőn, az alkotmány ünnepén munkaszüneti nap volt Ukrajnában.

Ugyanakkor a halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent az elmúlt napokban, keddre mindössze öten haltak meg, a megelőző napon kilencen, az azt megelőzőn pedig 17-en.

A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 300-an haltak bele a betegségbe az országban.

Eddig 2 164 374-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hatszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint négyszázzal, 17 789-re. Kórházba 322 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 384 volt.

A legtöbb új beteget, 77-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 213 500-at. Halálos áldozat az elmúlt napban nem volt a fővárosban, így a járvány kezdete óta eddig 5190-en haltak bele a betegségbe, miközben csaknem 204 500-an győzték le a kórt.

Egészségügyi dolgozók egy kijevi kórház covid-osztályán 2021. május 25-én Forrás: NurPhoto via AFP/Celestino Arce/NurPhoto/Celestino Arce

Közben

kisvállalkozók kezdtek tüntetni kedd délelőtt Kijev belvárosában, a járvány miatt veszélybe került vállalkozások védelmét,

valamint az adózást és könyvelést könnyítő törvény elfogadását követelve. Koporsókat és koszorúkat vittek magukkal, jelképezve, hogy a pénztárgépek kötelezővé tétele miatt állításuk szerint már háromfajta vállalkozás tönkrement az országban: a kis ékszerüzletek, a családi patikák és a kisebb háztartási gépeket árusító boltok.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint több kisebb összetűzés is volt a helyszínt biztosító rendőrök és tüntetők között, előbbiek könnygáz-sprayt is használtak, de egyelőre nem vettek őrizetbe senkit, személyi sérülésről sem érkezett hír.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!