Már több mint 50 halottja van Kínában az ítéletidőnek - videó

kínai áradások, víz, eső, áradás
People ride in the front of a wheel loader to cross a flooded street following heavy rains which caused flooding and claimed the lives of at least 33 people earlier in the week, in the city of Zhengzhou in China's Henan province on July 23, 2021. (Photo by NOEL CELIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Már 51 halottja van Kínában az ítéletidőnek, de a halottak száma várhatóan növekedni fog, ahogy a katasztrófavédők egyre több vízzel elárasztott helyet el tudnak érni.
Vágólapra másolva!

Történelmi áradások bénítják meg Kína Honan tartományát, óriási károkat okozva. A vihar gócpontja északra mozdult el, így most újabb városok és területek kerültek víz alá, ezreket megfosztva az áramtól és víztől. Kórházak is érintettek a szélsőséges időjárás okozta károkban.

Forrás: AFP/Noel Celis

A kínai állami média pénteki jelentése szerint 33-ról

51-re ment fel a halottak száma, az anyagi veszteség pedig már több mint 65 milliárd jüanra (3000 ezer milliárd forint) tehető

- írja a The Guardian. A halottak közül 12 ember a város egyik metróvonalát elöntő víz áldozata lett. Mentőcsapatok közel ötszáz embert menekítettek ki az elárasztott metróból.

Több mint egymillió embert evakuáltak, felük el is veszítette otthonát.

Az 5,8 millió fős Xinxiang városát érintették az áradások a leginkább, ott két óra latt több mint 26 cm eső esett.

A Vej-folyó Hopi városánál lévő gátjának egyik szakasza csütörtök estére megrongálódott a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőben. A China Daily beszámolója szerint a hatóságok kövekkel megrakodott teherautókkal próbálták megerősíteni a gátat, de hasztalan. Sajtóbeszámolók szerint a környéken élőket még idejében sikerült kimenekíteni. A Vej-folyó kilépett a medréből, és több falut is elárasztott.

Forrás: AFP/Jade Gao

Több tízezer embert evakuáltak falvakból és mezőgazdasági területekről, néhányukat ideiglenes hidakon, felfújható csónakokkal vagy markológépek kanalában.

Forrás: AFP/Noel Celis

Honan tartomány továbbra is el van szakadva a külvilágtól, áram, folyóvíz, gáz- és mobilszolgáltatás nélkül.

Csengcsou városában több mint 100 autó esett csapdába, amikor egy alagutat árasztott el a víz,

melyet azóta sikerült eltávolítani.

Legalább 25 embert eltűntként tartanak nyilván, köztük egy 12 éves gyereket is. Egy nő elmondta, hogy elveszítette a kapcsolatot 14 éves fiával és annak barátaival, akik az alagút közelében játszottak.

A tartományban 30 víztározó már kiömlött, 65 pedig teljesen tele van.

A kínai meteorológiai központ pénteken a második legmagasabb szintű, narancsszínű riasztást adta ki a súlyos esőzéseket előidéző In-Fa (Tűzijáték) tájfunra vonatkozóan. A tájfun várhatóan vasárnap délelőtt és hétfő reggel között éri el a kelet-kínai Csöcsiang tartományt, felhőszakadásokkal sújtva Sanghajt és Tajvant is.

A tájfun már heves esőzéseket okozott Tajvan északi részén és Japán déli szigeteinél.

A központ figyelmeztette az embereket, hogy készüljenek fel a hétvégi időjárási eseményekre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!