Görögországot a hatalmas erdőtüzek után áradások és földcsuszamlások veszélyeztetik

görögország erdőtűz
Kamatriadész, 2021. augusztus 10. Helyi lakosok és önkéntesek a görögországi Évia-szigeten fekvő Kamatriadész közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2021. augusztus 9-én. A második legnagyobb görög szigeten, Évián még a mai napon is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket. MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz
Vágólapra másolva!
Görögországban eddig 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává az athéni egyetem földtani intézetének előzetes kárösszesítése alapján.
Vágólapra másolva!

Niki Evelpidu, az athéni egyetem egyik geológia professzora kedden a Kathimeriní című görög napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az adatok folyton változnak, tekintettel arra, hogy az erdőtüzek több helyen továbbra is pusztítanak.

Hangsúlyozta, hogy a veszély a tüzek eloltásával sem ér véget, mivel

A szakértők szerint a legnagyobb terület, mintegy 51 ezer hektár erdőség a második legnagyobb görög szigeten, Évián vált a lángok martalékává, amelyeket ideáig nem sikerült megfékezni, bár a tűzoltók és a helyi lakosokból jelentkező önkéntesek több települést is megmentettek a tűzvésztől. Ugyanakkor

egyes falvak körül a mezőgazdasági területek és erdők odavesztek.

Évián a helyzet valamelyest javulni látszik, egyrészt azért, mert annyi minden égett el, hogy a tűznek nem maradt mit elemésztenie. Másrészt mivel az ország többi részén sikerült valamelyest ellenőrzés alá vonni a tüzeket, a műveleti egységek most a szigetre összpontosíthatnak. Mindemellett kedden az oltást elősegítette, hogy nem volt erős szél, amely felszíthatta volna a lángokat.

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sokkal jobb a helyzet: Olümpia városának térségében tízezer hektár erdő égett le.

Helyi lakosok és önkéntesek a görögországi Évia-szigeten fekvő Kamatriadész közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2021. augusztus 9-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

Az athéni kormány kedden este készül közzétenni az újjáépítésre, illetve az érintett emberek segélyezésére vonatkozó intézkedéseit.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében bocsánatot kért nemzetétől a tűzvész elfojtására tett kormányzati lépések közben elkövetett "esetleges hibákért.

- fogalmazott a kormányfő, akit az ellenzék, helyi hatóságok és a lakosság részéről is bírálatok értek a katasztrófa kezelése miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!