Szijjártó Péter: Európa biztonsága Közép-Ázsiában kezdődik

Horizontal FOREIGN AFFAIRS MINISTER HEADSHOT ATTITUDE SPEAKING
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Itt az ideje, hogy Brüsszelben is észrevegyék: Európa biztonsága ma Közép-Ázsiában kezdődik, hiszen naponta 30-35 ezer migráns hagyja el Afganisztánt - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Sirojiddin Muhriddin tádzsik külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Dusanbéban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hangsúlyozta, ha a térség államai úgy döntenek, hogy megnyitják a határaikat és átengedik a migránsokat, akkor egy olyan migrációs hullámmal szembesül Európa, amely sokkal nagyobb lesz még a 2015-ben tapasztaltnál is.

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. A pénzt gyorsan, hónapokon belül kell adni - tette hozzá.

Forrás: AFP/Jure Makovec


Szijjártó Péter szerint Tádzsikisztán 1344 kilométernyi határt véd Afganisztánnal szemben, és itt lenne az ideje, hogy az Európai Unió tényleges támogatást nyújtson a határvédelem sikeréhez.

-hívta fel a figyelmet, hozzátéve, itt az ideje, hogy Európa, Brüsszel és az NGO-k végre megértsék,

hogy a határvédelem nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdés.


A tárcavezető hozzátette, ha az előbb említett álláspont nem válik uralkodóvá, akkor az európai biztonság nagyon komoly kihívások elé néz.

Van, 2021. július 5. Az afgán Ahmed (j3) társaival az ország belseje felé tart a kelet-törökországi Van városa felől 2021. június 7-én, miután átszöktek a török-iráni határon. Ahmed, aki társaival egy hónappal korábban indult útnak Afganisztánból, Ankarába tart, hogy ott munkát vállaljon, a keresetét pedig hazaküldje. A török belügyminisztérium június 16-án közzétett adatai szerint 2021-ben addig 53 176 illegális bevándorlót fogtak el. Az ENSZ statisztikái szerint 2019-ben 5 678 800 menekült vagy illegális bevándorló tartózkodott Törökországban. MTI/EPA/Sedat Suna Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna


Szijjártó Péter a rendezvényen elmondta azt is, Európában most "lélegzetvisszafojtva" figyelik a közép-ázsiai eseményeket, hiszen a 20 éves kudarcos nemzetközi szerepvállalás hatásai Afganisztánban ma már világosak, miközben a regionális és az Európai Uniót érő hatások ereje egyelőre megjósolhatatlan.
Kiemelte, az európai és a globális biztonság szempontjából fontos, hogy az afganisztáni események ne destabilizálják Közép-Ázsiát, hogy a térség ne váljon a terrorizmus "foglyává", és ne induljon újabb tömeges migrációs hullám.

- hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy

Brüsszel még most is napirenden tartja különböző formákban a kötelező letelepítési kvóták ügyét, ami a legnagyobb meghívó erő a migránsoknak.


- jelezte Szijjártó Péter. A politikus hangsúlyozta, gyors és alapvető változásokra van szükség az európai migrációs és regionális politikában ahhoz, hogy ne induljanak el újabb migrációs hullámok a térségből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!