Mennyi lehet az oroszok és mennyi az ukránok vesztesége?

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Csernyihiv, Ukrajna, háborús károk, romos épület, város, utca, civil, rakétatámadás, bombázás utáni károk
A man walks in front of a residential building damaged in yesterday's shelling in the city of Chernihiv on March 4, 2022. - Fourty-seven people died on March 3 when Russian forces hit residential areas, including schools and a high-rise apartment building, in the northern Ukrainian city of Chernihiv, officials said. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyolc nappal az Ukrajnát ért orosz támadást követően már több mint 10 ezer civil és katona halt meg a legfrissebb adatok szerint. Most megmutatjuk, mik lehetnek a pontos számok. 
Vágólapra másolva!

Már több mint egy hete tart az Oroszország által megindított háború Ukrajna ellen. A háború emberi és anyagi veszteségeit egyelőre csak megbecsülni lehet. Most megpróbáljuk a rengeteg forrás alapján felvázolni, mi lehet a valódi kép.

Már több mint tízezer ember vesztette életét az ukrajnai háborúban Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Hatalmas különbségek

Ha a civil veszteségeket nézzük, akkor az ukrán kormány tájékoztatása szerint február 24 és március 2-a között több mint kétezren haltak meg. Az ENSZ adatai szerint ugyanebben az időszakban 249-en haltak meg a harcokban. Az ukrán hadsereg veszteségeiről egy február 24-28. közötti adat áll csak rendelkezése. Az amerikai közlés szerint a előbb említett időszakban 1500-an haltak meg.

Az orosz veszteségeket illetően még nagyobb az adatok közti különbség. Az orosz közlés szerint a támadás kezdete és március 2-a között 498-an haltak meg az orosz seregben. Ukrán közlés szerint egészen március 4-ig 9166-an. Mindezzel párhuzamosan az Egyesült Államok adatai szerint február 24-28. között 1500-2000 orosz katona vesztette életét.

Az orosz támadók nagyon sok eszközt vesztettek Forrás: Twitter

Katonai veszteségek

Az Oryx blog fotók és videók alapján az alábbi összesítést mutatta be a katonai veszteségekről: Oroszország 595 eszközt veszített el, ebből 237 megsemmisült, nyolc megsérült a harcokban, 213-at az ukrán fél szerzett meg, és 129-et pedig magára hagytak. Az 515 eszközből mintegy 70 darab harckocsi és 116 db páncélozott harcjármű.

Ukrajna ezzel párhuzamosan 190 eszközt veszített, ebből 71-et szereztek meg az oroszok. Az ukránok 34 tankot vesztettek, és 26 páncélozott járművet, valamint öt repülőt és egy hajót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!