Újabb robbanások miatt felfüggesztették a mentést a lengyelországi szénbányában

Lengyelország, szénbánya robbanás
Pawlowice, 2022. április 20. A Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájának bejárata Pawlowicében 2022. április 20-án, miután robbanás történt a bányában. A balesetben legkevesebb négy vájár életét vesztette, húsz sérültet kórházba vittek. A JSW közleménye szerint mintegy 1000 méteres mélységben feltehetőleg metángáz okozta robbanás történt éjfél után. A robbanás térségében 42 bányász dolgozott, húsz kimentett embert égési sérülésekkel kórházba szállítottak. MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner
Vágólapra másolva!
Újabb metánrobbanások történtek a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) pnióweki bányájában, Lengyelország déli részén fekvő Sziléziában, emiatt felfüggesztették a tárna mélyén rekedt hét ember mentését - közölte pénteken a vállalat igazgatója.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, robbanás történt a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájában, négy vájár és egy mentő meghalt, húsz sérültet kórházba vittek. A szerdai 1000 méteres mélységben történt első robbanások után két bányász maradt a föld alatt, majd egy újabb robbanás miatt

az őket kereső öt mentő is a föld alatt rekedt.

Az azóta kisebb szünetekkel folytatódó mentőakció során kiegészítő szellőzőrendszert építettek a tárnában egy újabb metánrobbanás megelőzése érdekében, és fokozatosan közelítették meg a szerencsétlenség feltételezett helyszínét.

A lengyelországi bánya távolról Forrás: Twitter

Péntek délelőtti sajtóértekezletén Tomasz Cudny, a JSW igazgatója elmondta:

csütörtök este óta hét újabb robbanás történt a bányában, emiatt a mentést felfüggesztik, a tárna érintett területét elszigetelik.

Az erről szóló döntést Cudny nagyon nehéznek nevezte. Elmondta: a mentőakció folytatása jelenleg lehetetlen a bánya érintett térségében fennálló körülmények miatt.

A Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájának bejárata Pawlowicében 2022. április 20-án Forrás: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner

Közölte azt is, hogy

a föld alatt maradt hét emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A szerdai bányaszerencsétlenség miatt eddig öt ember halt meg, húsz sérültet kórházba vittek, közülük hat állapota továbbra is kritikus. A csütörtök éjjeli robbanások következtében 9 további mentő sérült meg, közülük négyen súlyosan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről