A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:55TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Ezek a francia elnökválasztás legutolsó közvélemény-kutatási adatai

Emmanuel Macron, Francia Köztársaság elnöke, Marine Le Pen, 2022 in Marseille, southern France, shows folded electoral leaflets of French President and liberal party La Republique en Marche (LREM) candidate for re-election Emmanuel Macron (L) and French f
This picture taken on April 6, 2022 in Marseille, southern France, shows folded electoral leaflets of French President and liberal party La Republique en Marche (LREM) candidate for re-election Emmanuel Macron (L) and French far-right party Rassemblement National (RN) presidential candidate Marine Le Pen ahead of the first round of the French presidential election. (Photo by Nicolas TUCAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Kampánycsend van Franciaországban, de az utolsó közvélemény-kutatási adatok azért megjelentek. A legfontosabb kérdésben nagy meglepetés nincs: Emmanuel Macron és Marine Le Pen jut ezek szerint a második fordulóba, de azért rengeteg érdekesség megfigyelhető. Hónapokon át azt lehetett olvasni, hogy Macron végső győzelme biztos - de két héttel a második, döntő forduló előtt kiderült: korántsem az.
Vágólapra másolva!

Ha az öt legnagyobb francia közvélemény-kutató átlagát nézzük, akkor Macron 26%-ot fog kapni, Marine Le Pen pedig 22%-ot.

A harmadik helyre a kommunista Jean-Luc Mélanchon várható, 16%-kal. A negyedik a jobboldali filozófus, világhírű esszéíró, Éric Zemmour lehet, 10%-kal, ami nagy teljesítmény: még fél éve sincs, hogy politizálni kezdett, december elején jelentette be, hogy indul, ez után kezdett mozgalmat szervezni. A hagyományos jobbközép bukásával Zemmour 2027 nagy esélyese lehet.

Főleg, hogy minden mérés szerint meg fogja előzni Valérie Pécresse-t, a régi jobbközép elnökjelöltjét. Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy mérsékelten tehetséges utódját 9%-ra mérik. Azaz, a (balra tolódott) Republikánusok nagy bukása várható. Nem véletlen, hogy Nicolas Sarkozy nem volt hajlandó támogatni Pécresse-t.

A többi jelölt 5% alatt marad minden bizonnyal.

Önmagában semmit nem jelent, hogy ki fordul az első és a második helyen (emlékezzünk: Chirac úgy nyert 1995-ben, hogy az első fordulót a szocialista Lionel Jospin nyerte), inkább az a fontos, hogy a baloldalnak és a jobboldalnak összesen mennyi támogatója van. Macron ultraliberális elnök, de szavazói nagyrészt a baloldalról kerülnek ki.

Ami biztosnak tűnik: döntő többségben Marine Le Pent fogják támogatni a második fordulóban Zemmour hívei (vagy otthon maradnak), és egyes mérések szerint Pécresse híveinek többsége, illetve a szuverenista Nicolas Dupont-Aignan támogatói is (ez 2%-ot jelent).

Macron biztosan számíthat a hagyományos szocialista jelölt, az egyébként bukott párizsi főpolgármesternő, Anne Hidalgo 2%-ára, a szélsőbaloldali zöld párti Yannick Jadot 4,5%-ára és a hagyományos kommunista Fabien Roussel 3%-ára, bár nyilvánvalóan nem lehet automatikusan egyik elnökjelölt szavazóit sem hozzáírni a második fordulóban egy másik jelölthöz.

Azaz, ha elfogadjuk az öt nagy közvélemény-kutató mérésének átlagát és 26% Macron, 22% Marine Le Pen a kiindulási pont, akkor - ha csak a fenti, kieső jelölteket nézve - valamivel nagyobb Marine Le Pen tartaléka.

Azonban van egy nagy kérdés: a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélanchon 16%-a. Sok felmérés szerint a híveinek többsége egyáltalán nem baloldali, hanem pusztán azért szavaznak rá, mert Mélanchon a leginkább globalizáció- és elitellenes. Ha ezek a mérések pontosak, könnyen lehet, hogy - szemben 2017-tel - Mélanchon szavazói nagyobb részt a szintén elitellenes és szociálisan Macronnál nagyságrendekkel érzékenyebb Marine Le Penre szavaznak.

Egy valamit nem szabad elfelejteni: 2019-ben, az uniós választáson Marine Le Pen megverte Emmanuel Macront, pártja, az RN 1%-kal megelőzte Macron pártját, az LREM-et.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!