Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megkezdődött a donbaszi csata: bombázások, rakétatámadások és véres harcok több városban

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna
Ukrainian soldiers stand on their armoured personnel carrier (APC), not far from the front-line with Russian troops, in Izyum district, Kharkiv region on April 18, 2022, during the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
A háború második szakaszába léptünk, Oroszország tegnap új offenzívát indított a keleti fronton, melynek célja nagy valószínűséggel a luhanszki és a donyecki régiók teljes elfoglalása. Az előkészületek már egy ideje zajlottak, az oroszok folyamatosan csoportosították át az egységeiket Kijev környékéről, emellett pedig friss katonák és felszerelések is érkeztek.
Vágólapra másolva!

Az oroszok több város ellen is támadásokat intéztek hétfő este, folyamatosak a bombázások és a rakétatámadások, a földi alakulatokat pedig tüzérség fedezi. Az oroszok minden bizonnyal megpróbálják körbevenni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán hadsereget, erre viszont egyhamar nem lehet számítani.

Délen a stratégiailag fontos Mariupol városát majdnem teljesen sikerült elfoglalnia az oroszoknak, néhány területet viszont még továbbra is tartani tudnak az ukránok. Az egyik ilyen terület egy acélgyár, több forrás szerint is ez az utolsó ukrán kézen lévő terület a városban.

Április 16-án az ukránok ellentámadást indítottak Keleten, néhány települést sikerült is visszafoglalniuk, azonban ennek oka csupán az lehet, hogy az oroszok a nagyobb offenzíva előkészületeit végezték éppen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről