Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, orosz katona, Herszon
8170111 19.04.2022 A serviceman of the Russian National Guard aims his sniper rifle, as Russia's military operation in Ukraine continues, in Kherson, Ukraine. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a civilek kimentése az Azovsztal acélgyárból, eddig száz, többségében idős embert, nőt és gyereket hoztak ki a Vöröskereszt és az ENSZ segítségével. Mindeközben heves harcok dúlnak Ukrajna déli részében, Herszon és Mikolajiv térségében, az orosz előrenyomulás viszont megakadni látszik Zaporizzsjánál. 
Vágólapra másolva!

Ukrán ellenőrzésű területre evakuáltak mintegy 100 mariupolit

Megkezdte az ukrán fél is a Mariupolban, az Azovsztal acélmű területén rekedt civilek evakuálását saját ellenőrzésű területre, s

elsőként mintegy száz lakost menekítettek ki

- közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Twitteren.

Az első, mintegy száz fős csoport már ukrán ellenőrzés alatti terület felé tart. Holnap találkozunk velük Zaporizzsjában. Köszönet a csapatunknak! Jelenleg az ENSZ képviselőivel azon dolgoznak, hogy kimenekítsék a többi civilt is az üzemből - írta Zelenszkij.

Orosz légvédelmi berendezéseket semmisítettek meg

Az ukrán erők az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Kígyó-szigeten megsemmisítettek
három légvédelmi létesítményt és egy Sztrela-10 légvédelmi rakétarendszert - jelentette be az ukrán déli hadműveleti parancsnokság a hivatalos Facebook-oldalán vasárnap.

A jelentés szerint

a déli oroszágrészben, Herszon és Mikolajiv térségében heves harcok zajlanak.

Herszon megyében az ukrán katonák tüzérségi fegyverekkel megsemmisítettek egy orosz Repellent-1 típusú rádiólokációs állomást. A jelentés szerint az ukrán erők 42 orosz katonát öltek meg az ország déli régióiban. Az orosz erők viszont sikertelenül nyomulnak a zaporizzsjai Huliaipole felé - jelentette a térség katonai vezetése.

Orosz mesterlövész Herszonnál Forrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy

Nadal és Djokovic is bírálja az orosz sportolók eltiltását

A két világklasszis teniszező elítélte az orosz versenyzők Wimbledonból való kitiltását, mivel igazságtalannak érzik a döntést, hiszen

nem a versenyzők tehetnek a háborúról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!