Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, orosz katona, Herszon
8170101 19.04.2022 Servicemen of the Russian National Guard patrol the area, as Russia's military operation in Ukraine continues, in Kherson, Ukraine. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Heves harcok dúlnak Ukrajna keleti részén, az éjszaka orosz rakétatámadás érte Odesszát, míg az ukránok a Kígyó szigetet és Popaszna város térségét próbálták visszafoglalni, orosz jelentések szerint sikertelenül. A keleti front mellett az orosz hadsereg délen is offenzívába kezdhet, az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint a herszoni régiót készülnek elfoglalni.
Vágólapra másolva!

Rakétamadás érte az éjszaka Odesszát

Legalább hét rakéta csapódott be hétfőn éjjel a kelet-ukrajnai kikötővárosba, a támadásban ez eddigi információk szerint

egy ember meghalt, öten megsebesültek.

A támadás következtében kigyulladt egy bevásárlóközpont, az itt, és a máshol keletkezett tüzeket is eloltották.

Ukrán támadás a Kígyó sziget ellen

Az Odesszához közeli Kígyó-sziget visszafoglalására irányuló ukrán kísérlet visszaveréséről és Popaszna, Donyec-medencei város elfoglalásról számolt be hétfő este az orosz védelmi minisztérium és a luhanszki "népi milícia".

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatása szerint az ukrán vezérkar szombaton, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlen parancsára, amerikai és más tanácsadók bevonásával "nagyszabású provokációt" tervezett a Fekete-tenger északnyugati része feletti ellenőrzés biztosítása szempontjából fontos Kígyó-sziget elfoglalására.

Füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért ukrán dróntámadás után, május 6-án Forrás: MTI/AP/Planet Labs Pbc

Orosz offenzíva dél-Ukrajnában

Oroszország megkezdte a felkészülést

a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására,

ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén - jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szerint Oroszország céljai között szerepel a Donyec-medencében lévő két régió, Donyeck és Luhanszk megye teljes elfoglalása, emellett pedig

a Krímmel szomszédos Herszont is teljesen el akarja foglalni.

A megyeszékhely, Herszon már több hete orosz ellenőrzés alatt áll. A dél-ukrajnai régióra Motuzjanik szerint elsősorban azért van szüksége Oroszországnak, mert ivóvizet és áramot a Krím elcsatolása előtt onnan kapott a félsziget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!