Mindenki ettől félt: ez Putyin válasza az amerikai fenyegetésre

Putyin Vlagyimir, Orosz elnök
Novo-Ogarjovo, 2022. május 31. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tanácskozik Alekszandr Brecsalovval, az oroszországi Udmurtföld vezezőjével a Moszkva melletti rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. május 31-én. Az előző napon az EU-tagállamok megállapodtak az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, ezzel gyakorolva nyomást Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében. A tilalom egyelőre nem terjed ki a csővezetéken szállított nyersolajra. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország új célpontokra fog lecsapni, ha az Egyesült Államok megkezdi a nagyobb hatótávolságú rakéták leszállítását Ukrajnának – jelentette a TASS hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök azt mondta, ha ilyen rakétákat szállít Amerika az ukránoknak, akkor olyan célpontokra fognak lecsapni, amelyekre korábban nem támadtak:

- nyilatkozott az elnök a "Moszkva. Kreml. Putyin" című magazinműsornak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

Vlagyimir Putyin egyelőre nem nevezte meg ezeket a célpontokat.

Értékelése szerint a 45-70 kilométeres hatótávolságú amerikai sorozatvető rakétatüzérségi rendszerek Ukrajnába szállítása nem jelent újdonságot, mert az ukrán fegyveres erők már vetettek be ilyen eszközöket. Putyin azt mondta, az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítás körüli „felhajtás" célja az ukrán haditechnikai eszközveszteségek pótlása és ezáltal a háború hosszabbra nyújtása.

Ukrajna még több rakétakilövő rendszert akar szerezni, hogy csapást mérjenek az orosz csapatokra és fegyverkészletekre – írja a Guardian a Rosszija 1 állami televízióra hivatkozva.

Az orosz elnök értelmetlennek nevezte Ukrajna csapásmérő drónokkal történő ellátását, mert az orosz légvédelmi rendszerek az elnök megfogalmazása szerint "úgy ropogtatják őket, mint a mogyorót". Mint mondta, tucatjával pusztítják őket és csak ott hatékonyak, ahol nincs légvédelem.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!