Karl Nehammer: Magyarország fontos geostratégiai partner

ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl
Bécs, 2022. július 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Magyarország Ausztria számára fontos geostratégiai partner, ha a biztonság kérdéséről van szó - fogalmazott Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön Bécsben, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott.
Vágólapra másolva!

Karl Nehammer kancellár úgy fogalmazott: Ausztria és Magyarország közt van egy mélyreható barátság, amely a történelmi kapcsolatok alapján fejlődött ki.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben, 2022. július 28-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kancellár tájékoztatása szerint 80 ezer Ukrajnából érkező háborús menekültet fogadtak be Ausztriába, de emellett országuk is érintett az irreguláris migráció komoly hulláma által.

- jelezte.

Ezek azok a kihívások, amelyekkel az energiaválság, az infláció, a drágulások és a pandémia mellett meg kell küzdeni, ehhez pedig együttműködésre és barátságra van szükség - mondta Karl Nehammer.

A kancellár bejelentette, hogy

a magyar miniszterelnök javaslatára Ausztria, Magyarország és Szerbia közös konferenciát rendez az irreguláris migrációról.

Az együttműködés részeként már most is közös járőrözést folytatnak az osztrák és a magyar rendőrök a két ország határán, valamint több mint ötven osztrák rendőr támogatja a magyar határvédelmet a szerb határon.

Karl Nehammer kitért arra, hogy

Ausztria számára nemcsak a barátság, hanem a két ország közti jó gazdasági kapcsolatok melletti kiállás is fontos - mutatott rá.

Megjegyezte: a barátság azt is jelenti, hogy őszinteségre van szükség egymás közt, ami megvan.

Hangsúlyozta: az atomenergia biztonsági szempontból Ausztria számára mindig is problémát jelentett, valamint arról is szólt, hogy Ausztriában a rasszizmus vagy az antiszemitizmus mindenféle relativizációját a legélesebben elutasítják. Ausztria e tekintetben történelme alapján is különleges felelősséggel bír - tette hozzá.

Újságírói kérdésre kiemelte:

- mondta.

Közölte: 20 terrawattóra mértékben képeznek stratégiai gáztartalékot, ami azért jelentős mennyiség, mert egy olyan energiaintenzív hónapban, mint január, 10-11 terrawattóra az osztrák fogyasztás.

A kancellár hangsúlyozta: Ausztria természetes adottságai miatt a villamosenergiát 75 százalékban nem fosszilis energiahordozókból állítják elő. Az osztrák álláspont az energia kérdésében differenciáltabb, mint a magyar - jelezte, hozzáfűzve, hogy az energiahatékonyság és a takarékosság az alapvetően jó alapokat jelentenek.

Karl Nehammer abban azonban osztotta a magyar miniszterelnök véleményét, hogy az EU bizottsága részéről sok a bejelentés, de kevés a megvalósítás. Példaként hozta azt, hogy a közös energiabeszerzési platformból nem érezni semmit.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben, 2022. július 28-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

- szögezte le a kancellár, kifejtve:

Karl Nehammer szerint a szankciók hatást is fognak mutatni, de ehhez idő kell.

A kancellár kijelentette:

az osztrák álláspont világos, a gázembargó nem lehetséges.

Ugyanis Ausztria és a német ipar is nagy mértékben függ az orosz gáztól, ha pedig itt problémák merülnek fel, az tömeges munkanélküliséghez vezethet.

Karl Nehammer fontosnak nevezte az Ukrajna melletti kiállást - és ebben a magyar fél részéről sem tapasztalt eltérést -, hogy nem fogadható el az, ha egy inváziós haderő egy független országot megtámad.

Úgy fogalmazott:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!