Egy hete nem sikerül megfékezni az erdőtüzeket Dél-Franciaországban

TOPSHOTS Horizontal
A firefighter works to extinguish a forest fire in Louchats, western France, on July 19, 2022. - Eight days after it started in Landiras, the firemen were still struggling in the crushing heat to contain the fire between Louchatz and Saint Symphorien. Firefighters in France's southwest fight against two massive fires that have caused widespread destruction. (Photo by ROMAIN PERROCHEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben sorra dőlnek meg a helyi hőségrekordok Franciaországban, a tűzoltók egy hete küzdenek a délnyugati Gironde megyében két erdőtűzzel, amely a prefektúra keddi közlése szerint eddig csaknem 20 ezer hektárnyi fenyőerdőt pusztított el.
Vágólapra másolva!

A Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településnél csaknem 13 ezer, míg La Teste-de-Buch településnél, Európa legnagyobb homokdűnéinek közelében, az Atlanti-óceán partján több mint 6 ezer hektár zöld terület vált egy hét alatt a tűz martalékává.

A környékről 34 ezer embert - lakosokat és nyaralókat - telepítettek ki az elmúlt napokban a két tűz miatt, amelynek nincsenek áldozatai.

Az Arcachon-medence 850 állatnak otthon biztosító állatparkjából - ahol a prefektúra tájékoztatása szerint a forróság és a stressz miatt tucatnyi állat elpusztult - 363 állatot átszállítottak a bordeaux-i állatkertbe. A nagyobb állatokat nem mozdították el lakóhelyükről, de őket nem veszélyezteti közvetlenül a tűz.

Egy hete nem sikerül megfékezni az erdőtüzeket Dél-Franciaországban. Forrás: AFP/Romain Perrocheau

Az oltásban immáron kétezer tűzoltó és tíz repülőgép vesz részt.

A tűzoltók munkáját "a kritikus meteorológiai körülmények, a forróság és a szélsőséges szárazság nehezíti" - mondta kedden Eric Brocardi, a franciaországi tűzoltók országos szövetségének szóvivője a France Inter közrádióban.

- tette hozzá.

A füstöt keddre virradó éjjel a szél a 250 ezer lakosú Bordeaux felé fújta. A város nincs veszélyben, de a lakosokat kedd reggel meglepte a mindent elborító, füstszagú szürke köd, s a barna égbolt.

Sorra dőlnek meg a helyi hőségrekordok Franciaországban

Mindeközben a melegrekordok az Atlanti-óceán partján fekvő 64 településen megdőltek hétfőn a Météo France jelentése szerint.

Nantes városában 42 Celsius-fokot, Biscarosse-ban 42,6 fokot mértek.

Franciaország jelenleg érvényes hőségrekordját három éve jegyezték fel 46 Celsius-fokkal; ezt a déli Vérarques-ban mérték 2019. június 28-án.

A hőség kedden keleti irányba, Normandia és a főváros felé vonult, Párizsban délután 40 fok várható, kisebb enyhülést szerdától jeleznek előre a meteorológusok.

Szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása által súlyosbított, egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok egyértelműen a klímaváltozásnak tudhatók be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!