Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Térképen mutatjuk, mi történik II. Erzsébet királynő testével a következő napokban

II. Erzsébet királynő, Erzsébet halála, megemlékezés, Queen Elisabeth II, Anglia
People leave flowers for Britain's Queen Elizabeth II at a makeshift memorial outside the British Embassy in Washington, DC, on September 9, 2022. - Queen Elizabeth II, the longest-serving monarch in British history and an icon instantly recognisable to billions of people around the world, died at her Scottish Highland retreat on September 8, at the age of 96. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia LeFigaro közzétette, hogyan jut el II. Erzsébet királynő koporsója halálának helyszínéről, a Skócia északi részén fekvő Balmoralból a londoni Windsorig, ahol végső nyugalomra helyezik a néhai uralkodót.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a leghosszabban trónon lévő brit uralkodó szeptember 8-án, csütörtökön az észak-skóciai Balmoralban található nyári rezidenciáján halt meg. Az angolok országos gyászt rendeltek el, amivel megnyitották az évek óta gondosan előkészített, „London Bridge" kódnévvel ellátott történelmi sorozatot, amelyhez az „Unikornis hadművelet" is hozzáadták, mivel az uralkodó Skóciában halt meg, amihez vissza kell szállítani Londonba. Légvonalban több mint 600 kilométert kell megtennie a koporsónak. Azt, hogy pontosan mi lesz az útvonal, az új király, II. Erzsébet fia, III. Károly király fogja véglegesíteni. A brit média már felvázolta,

mi történhet a királynő testével Westminster Apátságban megrendezett temetésééig, ami valószínűleg szeptember 19-én, hétfőn lesz.

Szeptember 9. péntek

III. Károly király és Kamilla királyné Balmoralban töltötte az éjszakát abban a palotában, ahol a királynő lehunyta a szemét. Ezen a napon döntöttek a temetés részleteiről és arról, meddig fog tartani a nemzeti gyász.

Szeptember 10. szombat

A Trónutódlási Tanács méltóságokból álló csoportja reggel összeült a londoni Saint James palotában, ahol kihirdették, hogy a néha királynő elsőszülött fia III. Károly néven király lett. Még ma összeül a Parlament, hogy részvétét fejezze ki és hűséget fogadjon az új uralkodójának.

Szeptember 11. vasárnap

A királynő koporsója ezen a napon hagyja el a Balmoral kastélyt és elindul Aberdeenbe, ahonnan a Holyroodhouse palotába, az uralkodó hivatalos edinburghi rezidenciájába szállítják. Az uralkodó testét a Royal Company of Archers őrzi.

A néha II. Erzsébet brit királynő (1926-2022) fotója a Buckingham palota előtt megemlékezők virágai között. Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Szeptember 12. hétfő

Körmenet indul a történelmi város utcáin a Royal Mile-on a St. Giles-székesegyházig, amelyet a családtagokkal való vallási szertartás helyszínéül választottak. Itt adódik lehetőség arra, hogy a nép is lerója a tiszteletét a királynő koporsója előtt.

Szeptember 13. kedd

Őfelsége holttestét az edinburgh-i Waverley állomásról a Royal East Coast vonat viszi Londonba, majd onnan a Buckingham-palotába. Tömeg gyülekezik majd azoknak az állomásoknak a peronjain, ahol a konvoj áthalad. Ha ez a művelet nem valósul meg, a repülőgép helyettesítheti a vasutat.

Szeptember 14. szerda

A királynő halála óta ez lesz az első jelentős katonai felvonulás, amellyen II. Erzsébet holttestét Buckinghamből a londoni Westminster-palotába viszik. A királynő a Westminster Hallban pihen néhány napig egy lila borítású ravatalon. A nap 23 órájában fogadják az embereket. A brit média több százezer emberre számít.

A Le Figaro térképe Forrás: Le Figaro

Szeptember 19. csütörtök

Az állami temetés napján a koporsót a Westminster Apátságba viszik, ahol mintegy 2000 ember jelenlétében, a világ minden tájáról érkező méltóságok előtt elkezdődik a szertartás. Délben kétperces néma csendet tartanak országszerte. Végül a ceremónia után a királynőt a windsori kastély Szent György-kápolnájában temetik el, ahol "újra találkozhat" szüleivel és nővérével. Férjének, Fülöp hercegnek a koporsóját is átköltöztetik, hogy egy évvel a halála után mellette lehessen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről