Szupertájfun csapott le Japánra: kilencmillió embernek kell elhagynia az otthonát

Typhoon Nanmadol lands Japan strong hard torrential Horizontal RAIN WIND STORM
An aerial photo shows the ground covered with water due to a violent Typhoon Nanmadol in Shintomi Town, Miyazaki Prefecture on September 19, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Kilencmillió embert szólítottak fel otthonaik elhagyására Japánban, mivel az országot története eddigi egyik legsúlyosabb tájfunja sújtja. A Nanmadol névre keresztelt tájfun eddig egy halálos áldozatot követelt, a sérültek száma pedig már elérte a hetvenet.
Vágólapra másolva!

Lecsapott a Nanmadol névre keresztelt szupertájfun Japánra: Vasárnap reggel elérte Japán legdélebbi szigetét, Kyusut, és az előrejelzések szerint a következő napokban elhalad a fő sziget, Honsú felett - írja a BBC.

Egyes területeken 24 óra alatt 400 milliméter eső várható, a tájfun miatt vasárnap már több ezer ember töltötte az éjszakát szükségszállásokon és 350 ezer háztartás maradt áram nélkül.

- írja a Sky News.

Légifelvétel Shintomi városról. Miyazaki prefektúra, Japán. Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hiroto Sekiguchi

A vonat és légiközlekesés nagy részét törölték, a kompok már nem közlekednek az országban.

Várhatóan a tájfun miután már elérte Kyusut keletre fordul, és Japán fő szigete, Honsú felett vonul el, majd szerdára a tenger felé veszi az irányt.

A fővárosban, Tokióban heves esőzések voltak, a Tozai metróvonalat áradás miatt lezárták.

Minamata város a tájfun után. Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kazuhiro Shiraishi

A japán katasztrófavédelem a legmagasabb, ötös szintű riasztást adott ki több mint 500 000 ember számára Kagosima, Mijazaki, Oita, Kumamoto és Jamagucsi térségében.

A négyes szintű riasztás után összesen mintegy kilencmillió embert Japán déli és nyugati részén - Kyusu, Sikoku és Csugoku régiók egyes részein - az otthonaik elhagyására szólítottak fel.

Fumio Kishida miniszterelnök keddre halasztotta New York-i látogatását, ahol az ENSZ Közgyűlésen mondott volna beszédet.

Előrejelzések szerint a Nanmadol akár állandó, 270 kilométer/órás szélsebességű viharokkal is járhat.

A tudósok nagyon aktív hurrikánszezont jósolnak az idei évre, amelyet a La Niña nevű természeti jelenség befolyásol.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!