Döbbenetes orosz bejelentés: új ország léphetett be a háborúba

ukrán válság 2022, ukrajna, ukrán, orosz, orosz ukrán háború, Kijev, robbanás, rakéta, tüzérség
Kijev, 2022. október 10. Kiköltöznek a lakók az egyik érintett kijevi negyedből 2022. október 10-én, miután az orosz erők rakétatámadást intéztek az ukrán főváros ellen. Legalább nyolc ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nemrég arról beszélt, hogy Moszkvának nincsenek információi arról, hogy a harctéren iráni drónokat használnának az ukrán infrastrukturális célpontok elleni támadásokhoz - számolt be róla többek között a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok az elmúlt két hét támadásai során iráni gyártmányú Shahed-136 kamikaze drónokat vetettek be, ezt viszont Moszkva tagadja. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre Dimitrij Peszkov elmondta, hogy csak orosz felszerelést használnak, és a hasonló témákban az orosz védelmi minisztériumot keressék.

Moszkva mellett Irán is tagadja, hogy szállítanának drónokat az oroszoknak, az Egyesült Államok szerint viszont Irán hazudik, hiszen számos bizonyíték van a Shahed-136-ok drónok használatára Ukrajna területén.

Az alábbi videón a kijevi támadás előtt látható az egyik ilyen drón. A videó nem hitelesített.

Ezen a képen is az iráni gyártmányú drón látható, az oroszok viszont nem az iráni elnevezést használják:

Az európai vezetők már jelezték, hogy amennyiben bizonyossá válik Irán szerepe a háborúban, akkor újabb szankciókat fognak kivetni, ezúttal Teheránra. Az viszont elképzelhető, hogy az olcsó és meglehetősen egyszerű drónokat az oroszok hamarosan már saját országuk területén fogják gyártani. Ezzel kapcsolatban korábban a törökökkel is tárgyaltak, de úgy tűnik, hogy a Shahed-136-os drónok alkalmasabbak az orosz célok eléréséhez, mint a török Bayraktar TB12-esek.

Az iráni-orosz együttműködés egyáltalán nem meglepő, hiszen Iránnak egy másik, az azeri konfliktusban lehet majd szüksége Oroszország segítségére, Teherán tehát mindenképp a "baráti" országok között szeretné tudni Oroszországot.

Ráadásul Irán ellen már most is rengeteg szankció van érvényben, nem valószínű, hogy egy újabb megrengetné őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!