Brüsszel be akar lépni az orosz-ukrán háborúba

FRANCE-EP-EU-STRASBOURG-BORELL Horizontal EUROPEAN PARLIAMENT SPEECH FAREWELL CEREMONY PRESIDENT OUTSTRETCHED HAND GESTURE BUST HEADSHOT YEUX AU CIEL
European Parliament President Josep Borrell gives a farewell speech at the European Parliament in Strasbourg, 15 January 2007. Germany's Hans-Gert Poettering is set to replace Borrel, 16 January. AFP PHOTO FREDERICK FLORIN (Photo by Frederick FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország egyre inkább elszigetelődik, erkölcsileg, politikailag és katonailag el fogja veszteni az ukrajnai háborút - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt hétfőn. Borrell egyre jobban be akarja vonni a háborúba az EU-t. Ráadásul külföldi kiképző missziót javasolt az ukránoknak, ami azt jelzi, hosszú háborúra készül. A német Die Welt kommentárjában felteszi a kérdést: háborús fél lesz az EU?
Vágólapra másolva!

Josep Borrell a Külügyi Tanács ülésére érkezve újságíróknak fejtette ki véleményét, miszerint a végső győzelem érdekében továbbra is támogatást kell biztosítani Ukrajnának.

Josep Borrell újra Moszkvát provokálja Forrás: AFP/Frederick Florin

A főképviselő fontosnak nevezte az Európai Unió katonai segítségnyújtásának fenntartását Ukrajna számára, valamint azt, hogy megkezdjék a kiképző misszió munkáját az ország határain kívül. Az Unió elkötelezett a mellett, hogy az ukrajnai háborúban elkövetett háborús bűnök felelőseit elszámoltassák - mondta az uniós diplomácia vezetője.

A külügyminiszterek döntését Magyarország nem szavazta meg, konstruktív tartozkódással élt.

A döntés szerint az EU-ban 15 ezer ukrán katonát képeznek ki. A Die Welt emlékeztet a Bundestag jogi szakértőinek márciusi állásfoglalására, amely szerint: „Ha a fegyverszállítás mellett a konfliktusban résztvevő fél eligazítása vagy a fegyverek használatával kapcsolatos kiképzés is kérdés lenne, akkor elhagynánk a nem hadviselés biztonságos területét".

Vagyis ezzel az EU beléphet a háborúba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!