Többtucatnyi francia uszoda bezárt a megemelkedett energiaárak miatt

Zalaegerszeg, 2022. június 1. A Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda versenymedencéje az átadása napján, 2022. június 1-jén. Három hónapos próbaüzem után megnyílt a mintegy 9,5 milliárd forintból megvalósított új uszoda, tanuszoda és strand. A Modern városok program keretében elkészült új komplexum ötvenméteres, tízpályás, csaknem háromszáz személyes lelátójú uszodája nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az érintett települések polgármesterei rendkívül dühösek, mivel az intézkedést az utolsó pillanatban jelentette be az üzemeltető cég. A vállalat azzal indokolja a döntését, hogy az uszodák fenntartása a megnövekedett rezsiköltségek miatt rendkívüli mértékben megdrágult, ezért kénytelen volt ideiglenesen bezárni az uszodákat, a dolgozók addig részleges munkanélküli juttatást kapnak - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az energiaválság és az egekbe szökött rezsiköltségek egyre több problémát okoznak, melyek a mindennapi életben és a közszolgáltatásokban is megjelennek. Ez történt több mint harminc franciaországi nyilvános uszoda esetében is, melyeket az üzemeltető Vert Marine nevű cég kénytelen volt bezárni, derül ki a Le Figaro cikkéből.

Rendkívül költséges lett az uszodák fenntartása a megemelkedett rezsiköltségek miatt (illusztráció) Forrás: MTI/Varga György

A vállalat Franciaország-szerte többtucatnyi uszodát üzemeltet a helyi közösségek számára, ám most a megnövekedett költségek miatt kénytelen volt harminckét nyilvános uszodát bezárni. A Vert Marine az AFP hírügynökséghez eljuttatott sajtóközleményében jelezte, hogy ideiglenesen be kellett zárnia telephelyeinek egyharmadát, a dolgozók pedig a szóban forgó időszakra részleges munkanélküli juttatásban részesülnek.

A drasztikus lépésre azért került sor, mert a Vert Marine energiaszámlája 15-ről 100 millió euróra nőtt, ami a cég teljes éves forgalmát jelenti, és bár június óta tárgyal a vállalat a helyi közösségekkel, egyelőre nem sikerült megoldást találni a helyzetre.

A 2000 alkalmazottat foglalkoztató cég leszögezte, nem szeretné a háromszorosára emelni az árakat, ugyanakkor a településeken folyó, iskolásoknak tartott úszásoktatást nem szeretné felfüggeszteni, ezért a helyi és kormányzati hatóságokhoz fordult annak érdekében, hogy elviselhetőbbek legyenek a kiadások és továbbra is fent lehessen tartani a közszolgáltatási kötelezettségeket.

A vállalat közleményéből az is kiderül, hogy a Franciaországban működő nyilvános uszodák 60 százaléka több mint 30 éves létesítmény, melyeknek a korszerűtlen berendezések miatt rendkívül magas a vízfogyasztása, valamint magas költségei vannak a szellőző és egyéb berendezéseknek is.

A Vert Marine több francia településen üzemelteti a nyilvános uszodát. Az egyik kisváros, a normandiai Granville polgármestere nyilatkozott a Le Figarónak, és arról számolt be, hogy egész egyszerűen kész tények elé állította a városvezetést az üzemeltető, ezért válságtalálkozót hívott össze a L'Hippocampe központ bezárásával kapcsolatban.

Egy másik érintett település, a Drôme megyében lévő Bourg-de-Péage polgármestere, Nathalie Nieson a Twitteren adott hangot felháborodásának az üzemeltető eljárásával kapcsolatban. A városvezető bejegyzése alapján elítéli a módszert, hogy a cég a megemelkedett energiaárak miatt egyoldalúan döntött a Diabolo vízi komplexum azonnali és határozatlan idejű bezárása mellett, amivel kész tények elé állította a település lakosait és a helyi képviselőket.

A Le Figaro felhívta rá a figyelmet, hogy a Vert Marine a Diabolo uszoda bezárásáról az utolsó pillanatban, csupán egy e-mailben értesítette a városvezetést, mindenféle egyeztetés nélkül, holott a polgármester szerint a víz hőmérsékletének csökkentésével vagy a nyitvatartási idő korlátozásával jelentős költségmegtakarítást lehetett volna elérni.

Harold Huwart, a franciaországi kisvárosok szövetségének alelnöke, aki egyben az Eure-et-Loire megyében lévő Nogent-le-Rotrou nevű település polgármestere, arról számolt be a Le Figarónak, hogy az üzemeltető szombat délelőtt tájékoztatta őket arról, hogy az uszoda nem fog kinyitni szombat délben. A politikus szerint egyoldalú közszolgáltatási szerződésszegésről van szó a Vert Marine részéről, ami arra készteti a városvezetőket, hogy jogi útra tereljék az ügyet és felfüggesszék a kifizetéseket az üzemeltető cég felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről