Hogyan tudjuk egészségesen csökkenteni a testsúlyunkat?

Vágólapra másolva!
Ilyenkor ősszel a plusz kilók könnyen elvésznek a pulóverek és kabátok alatt, de ha otthon belenéz a tükörbe, még mindig látni fogja őket. Ezért inkább nem is akar a tükörbe nézni? Hát nem kár? Mindenki szép a maga módján, miért fosztaná meg magát ettől az érzéstől csak azért, mert van néhány felesleges kilója, amitől biztosan megszabadul, ha okosan csinálja.
Vágólapra másolva!

A fogyáshoz türelem kell

A vastag combok és a has és a derék körüli zsírpárnák sokunkat zavarnak. Néhányan sikeresen harcba szálltak velük, míg mások feladták. A sikerek nem jelentkeztek, és ha mégis, akkor néhány hét múlva újra kezdhettük az elejéről. Ennek az oka a türelem hiánya, a gyenge motiváció vagy a nem megfelelő étrend lehet. Az étrendeknek számos változata van, és nehéz kiválasztani közülük a megfelelőt. Hogyan lehet lefogyni és újra élvezni az alakját?

1. tipp: Változtasson az étrendjén, de ne éhezzen

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend a siker alapja. Búcsúzzon el a gyorséttermi ételektől, a félkész ételektől és a túlzott szénhidrátbeviteltől. A szénhidrátok szinte mindenben megtalálhatók, amit eszünk, főként az egyszerű cukrok, amelyek gyorsan energiával látják el a szervezetet, de ugyanolyan gyorsan el is fogynak.

Vegyen fel az étrendjébe sovány húsokat, halat, tenger gyümölcseit, dióféléket, magvakat, egészséges zsírokat, alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Tudta, hogy a fogyókúra során egy másik nagy hibát követhetünk el azzal, ha éhezünk? A szervezet hajlamos elraktározni a rosszabb időkre azt, amit megeszünk, és ez képezi az alapját a csúnya zsírpárnáknak.

Forrás: Shutterstock

2. tipp: Próbálja ki a ketogén diétát

Szervezetünknek a működéshez három makrotápanyagra van szüksége kiegyensúlyozott arányban, nevezetesen szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra. Egyiket sem szabad közülük kihagynunk, másrészt viszont nem fogyasszunk belőlük a szükségesnél többet. És itt térünk vissza a szénhidrátokhoz, amelyekből túl sokat fogyasztunk.

Mit lehet ilyenkor tenni? Mi lenne, ha kipróbálná a ketogén diétát, amely a csökkentett szénhidrátbevitelen alapul? Helyettesítse ezeket az étrendjében jó minőségű zsírokkal és fehérjékkel és hamarosan fogyni kezd.

3. tipp: Tartsa be az ivási rendet

A fogyással nemcsak a kiegyensúlyozott étrend, hanem az ivási rend betartása is kéz a kézben jár. Testünk nagyrészt vízből áll, és minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a víz aránya a szervezetében. Víz nélkül tehát a fogyókúra nem végezhető, és az elegendő folyadékbevitelnek köszönhetően nemcsak az immunitást erősítjük, hanem felgyorsítjuk az anyagcserét és növeljük az energiafelhasználást is.

Lehetőleg azonban igyunk tiszta vizet vagy cukrozatlan teákat, de a gyümölcsleveket, a cukrozott ásványvizet és az alkoholt jobb, ha elfelejtjük.

4. tipp: Válassza az aktív és a passzív pihenést

Mire van még szüksége a szervezetnek? Nos, mozgásra és alvásra. Mindkettő támogatja a jobb fizikumra való törekvését, javítja a hangulatát, és összességében jobban érzi magát. Ha testmozgásról van szó, egy ilyen séta a friss levegőn nemcsak kellemes, hanem fárasztó is, és jobban elalszunk tőle.

5. tipp: Változtasson a szokásain

Mai világunk tele van stresszel Mindig valahová sietünk és állandóan olyan érzésünk van, hogy nem győzzük a munkát. Reggel beérjük egy csésze kávéval, nem tízóraizunk, az ebédet is csak sebtiben fogyasztjuk el, végül pedig este próbáljuk meg bepótolni a lemaradásunkat. Ez így sajnos nem fog menni. Aki szeretne lefogyni, annak meg kell változtatnia az étkezési szokásait.

A napot kezdje a reggelivel, majd az ebédet is élvezettel fogyassza el. Ne hagyja ki a napközbeni uzsonnát sem. Próbáljon meg nem stresszelni amiatt, amit nem győzött aznap elvégezni, este pedig tiszta fejjel feküdjön le aludni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!