A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Botrány a legnagyobb ír lapnál, mesterséges intelligencia cikkét közölték

robot, mesterséges intelligencia
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Bocsánatkérésre kényszerült a The Irish Times című lap szerkesztősége, miután kiderült, hogy mesterséges intelligencia által írt cikket tettek közzé - írta a Sky News.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb ír napilap május 11-én hozta le Adrianna Acosta-Cortez: "Az ír nők műbarnaság iránti megszállottsága problémás" című véleménycikkét. Az írás azt taglalta, hogy azok a nők, akik mesterségesen sötétítik a bőrüket, azok egy egzotikus jelmezt öltenek magukra, kigúnyolják a természetes sötét bőrű embereket, kulturális kisajátítást követnek el.

A cikk a lap második legolvasottabb cikke lett, beszéltek róla rádióban, és a közösségi oldalakon is. Aztán kiderült, hogy az Adrianna Acosta-Cortez nevű szerző nem létezik, vagyis nem abban a formában, ahogy a lapszerkesztők elképzelték.

Ezzel a névvel tweetelt valaki, aki azt állította, hogy a The Irish Times az olvasottság érdekében uszító cikket közölt, és egy hihető e-mail cím helyett inkább jobb szűrésre lenne szükségük.

A csalás úgy sikerülhetett, hogy a lap szerkesztői e-mailen egyeztettek a magát ír bevándorlóként azonosító nővel, aki elfogadta a szerkesztők javaslatait, még személyes sztorikat is írt. A cikket így a lap közzé tette.

Utóbb az illető azt mondta magáról, hogy ír, egyetemista és nem bináris. Az Acosta-Cortez-személyiséget többen hozták létre úgy, hogy a 2021 februárjából származó Twitter-fiókot átdolgozták, némi spanyolt adtak hozzá, és ecuadori kiadványokat követtek.

Elmondásuk szerint a GPT-4-et használták a cikk körülbelül 80%-ának létrehozásához, a Dalle-E 2 képgenerátorral pedig egy tökéletes "woke" újságíró profilképét hozták létre "nő, túlsúlyos, kék hajú, üzleti alkalmi öltözéket és önelégült arckifejezést visel" - írta .

Az illető azt mondta, a hoax célja az volt, hogy "megnevettesse a barátaimat és "felkavarja a szart az identitáspolitikáról szóló vitában"

A lap azóta a cikket eltávolította, olvasóitól bocsánatot kért.

A közelmúltban Németországban volt hasonló botrány, ott egy magazin közölt mesterséges intelligencia kreálta kamuinterjút Michael Schumacherrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!