A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elszabadult az erőszak a francia iskolákban - durva videók

franciaország iskola erőszak
Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a francia iskolások verekednek, a legutóbbi eset szereplői egy neves vidéki intézmény tanulói. A tanárok sincsenek biztonságban, februárban egy 16 éves diák óra közben késelt halálra egy oktatót. A szenátus jelentése alapján évente akár egymillióra is tehető azoknak a diákoknak a száma, akiket zaklatnak; volt, aki öngyilkosságba menekült. Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés megvonná a családi pótlékot a visszaeső zaklató diákok családjától.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb mértékben elharapódzik az erőszak a francia iskolákban, az utóbbi pár hónapban több esetben is durván egymásnak estek a diákok.

A legutóbbi eset az ország déli részén lévő Toulouse-ban, a neves Pierre de Fermat iskolában történt. A jelenetről készült felvétel is, amelyen látszik, hogy úgy esnek egymásnak a tanulók, mintha a Harcosok klubja című film forgatásán lennének.

Futótűzként terjedt a közösségi oldalakon a videó, amin jól látszik, ahogy a verekedőket körbeállják és biztatják a többiek.

A felvételen szereplő diákok kiskamaszok, az általános iskola felső tagozatának tanulói, egyikük sem több 15 évesnél.

A BFMTV-nek nyilatkozott az esettel kapcsolatban a helyi szülői tanács elnöke, aki megkongatta a vészharangot; véleménye szerint a gyerekeik veszélyben vannak, és nem kizárt, hogy zaklatás áll a verekedés hátterében.

A stáb által megkérdezett diákok szórakozásként fogták fel a történteket; egyikük arról beszélt, hogy két hasonló verekedés is volt, de nem vették komolyan a dolgot, a kiskamaszok láthatóan fel sem fogták a helyzet súlyosságát. A történtekkel kapcsolatban sem az iskola vezetősége, sem a tankerület nem nyilatkozott, sajtóértesülések szerint a verekedést követően rendőrök felügyelik az iskolában a rendet.

A fenti eset azonban nem egyedülálló, az utóbbi időben több durva verekedés is történt, melyeknek francia diákok estek áldozatul.

Nagy felháborodást keltett 2022 októberében az a felvétel, melyen egy 16 éves fiút bántalmaznak a társai. Az áldozat mozgássérült, ami miatt különösen nagy vitát kavart az eset. Marion Maréchal jobboldali politikus elfogadhatatlannak nevezte a történteket és sürgős cselekvésre szólította fel Pap Ndiaye oktatási minisztert.

Szintén 2022 őszén készült az alábbi felvétel, melyen egy, épp az iskolából kilépő tinit támadnak meg társai a főváros közeli Val-d'Oise megyében; a 14 és 15 éves verekedőket őrizetbe vette a rendőrség.

A történtekkel kapcsolatban annyit reagált az oktatási miniszter, hogy a Francia Köztársaság iskoláiban nincs helye az erőszaknak.

Márpedig jelen van, méghozzá folyamatosan, és nemcsak a diákok, hanem a tanárok is áldozatául esnek. Nagy felháborodást keltett az a felvétel, melyen az látható, hogy egy kamasz fiú óra közben rátámad a tanárára és durván a földre löki, mert az nem engedte ki a teremből.

A felvételen az is hallatszik, hogy a többi diák remekül szórakozik a jeleneten, hangosan nevetgéltek a földre zuhanó tanáron.

Sajnos olyan eset is történt, mely tragédiával végződött; óriási nemzetközi visszhangot keltett annak az 52 éves spanyoltanárnak az esete, akit a Pyrénées-Atlantique megyében lévő Saint-Jean-de Luz nevű településen halálra késelt egy 16 éves diák. Az eset idén februárban történt egy jó hírű katolikus magániskolában.

A fent leírtakból tehát látszik, hogy egyre jobban elharapódzik az erőszak a francia iskolákban, a diákok és a tanárok is célponttá váltak.

A szenátus januárban kiadott jelentésében is felhívja a figyelmet az agresszió hátterében álló iskolai zaklatásokra; a jelentést azt követően készítették, hogy Vosges megye Golbey nevű településén egy 13 éves fiú öngyilkos lett, miután mássága miatt sorozatosan zaklatták. A France Bleu értesülései szerint a fiú hónapokon keresztül homofóbia és iskolai zaklatás áldozata volt, a történtek miatt a fiú négy, szintén kamasz diáktársát vették őrizetbe.

A szenátus jelentéséből kiderül, hogy Franciaországban óriási méreteket ölt az iskolai zaklatás, évente 800 ezer és 1 millió között van azoknak a diákoknak a száma, akiket társaik zaklatnak, ez a tanulók 6-10 százalékát jelenti.

Ez az arány még magasabb a kiberzaklatás esetében, a felső tagozatos általános iskolások 25, a középiskolások 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy átélt már legalább egy alkalommal internetes támadást.

Franciaországban 2022 óta törvény bünteti az iskolai zaklatás elkövetőit, három év szabadságvesztéssel és 45 000 eurós pénzbírsággal büntetendő, ám abban az esetben, ha a bántalmazás áldozata öngyilkos lesz vagy megkísérli azt, az elkövető akár 10 év börtönbüntetéssel és 150 000 eurós pénzbírsággal is sújtható.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt egy új törvényjavaslattal állt elő, melytől az iskolai bullying visszaszorítását remélik.

A BFMTV számolt be róla, hogy az ellenzéki párt úgy próbálná csökkenteni az iskolai zaklatásokat, hogy a visszaeső diákok családjától megvonná a családi pótlékot, akár hat hónapos időtartamra is.

A törvényjavaslatot előterjesztő jobboldali politikus, Kevin Mauvieux Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy ideje véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy a zaklatás elszenvedője bűnhődik, méghozzá duplán, ugyanis az elszenvedett sérelmek mellett a jelenlegi gyakorlat szerint a zaklatott diák hagyja el iskoláját és nem a zaklató.

A jobboldali politikus szerint a szülőknek kell felelősséget vállalni gyerekük tettéért, hozzátéve, hogy igazságosságra és szigorra van szükség.

Pap Ndiaye oktatási miniszter áprilisban mindössze azt az új intézkedést jelentette be az iskolai zaklatások esetében, hogy ezentúl nem az áldozatnak, hanem a zaklatónak kellene elhagynia az iskolát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!