Közel a vég: Zelenszkij minden szövetségesét elveszíti

ZELENSZKIJ, Volodimir; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. május 14. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezeten a berlini kancellárián 2023. május 14-én. Zelenszkij az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Németországban. MTI/EPA/Clemens Bilan
Vágólapra másolva!
Akár a német kormánynak megfelelni akarás is inspirálhatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavait, amikor a ENSZ-ben Lengyelországot kritizálta.
Vágólapra másolva!

Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris Intézet igazgatótanácsának elnöke szerint a Zelenszkij-adminisztráció igyekszik közelebb kerülni Németországhoz, erre utal például az a határozottság is, amellyel az ukrán elnök kiállt Németország állandó ENSZ BT-tagsága mellett.

E gondolat mentén Zelenszkij nyílt kritikája Lengyelország ellen

egy politikai játszma része is lehetett,

mivel köztudomású, hogy a liberális német kormány a liberális lengyel ellenzéket támogatja.

Ukrajna lépései nyomán az addig száz százalékosan támogató közhangulat Lengyelországban elmozdult abba az irányba, hogy

az emberek szeretnének kemény válaszlépéseket látni,

a lengyel–ukrán kapcsolatok „realisztikusabbá" válhatnak, a támogatás átrendeződik. Ez egyúttal egy lépéssel közelebb is viszi az országot Magyarország politikájához, de ennél közelebb aligha kerül hozzá, mert

Lengyelországnak „nagyon különböző nemzeti érdekei" vannak

ebben a helyzetben. Lengyelország mindig támogatni fogja Ukrajnát, mert Ukrajna az egyik legfontosabb partner az orosz befolyás megállításában – mondta a Magyar Nemzetnek Jerzy Kwasniewski.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!