Ukrajna robbanthatta fel az Északi Áramlatot az amerikaiak szerint

Északi Áramlat elleni merénylet
Vágólapra másolva!
Ukrajnához köthető az a hatfős különítmény, amely részt vehetett a Északi Áramlat három csővezetékének felrobbantásában. Kijev tagadja, hogy köze lenne a szabotázsakcióhoz. A vezeték felrobbantása egyébként elég komoly szerepet játszott a gáz árának megugrásában. 
Vágólapra másolva!

A nyugati közvéleményt folyamatosan izgalomban tartja az a lezáratlan kérdés, hogy ki és miért robbanthatott fel 2022. szeptember 27-én az Északi Áramlat összesen négy csővezetékéből hármat, nehezen helyrehozható károkat okozva a vezetékben. Mindez pedig nagyon jelentős áremelkedést okozott.

Ukrajnához köthető a robbantás?

Néhány hete az amerikai tényfeltáró újságírás egyik „matuzsáleme", Seymour Hersh amerikai kormányzati források alapján azt állította, hogy Joe Biden rendelte meg az akciót. Most kedden viszont két, egymástól teljesen független cikk is megjelent, melyek egyaránt azt állítják, hogy bár tisztázatlan módon, de

Ukrajnához köthető az Északi Áramlat vezetékeinek felrobbantása.

Az egyik leleplezést a New York Times szolgáltatta. Az amerikai lapnak a szabotázsakcióról szóló titkosszolgálati jelentéseket olvasó kormányzati tisztségviselők csepegtették az információkat. Eszerint egy „Ukrajna mellett álló csoport" robbantotta fel a vezetékeket, mely „Vlagyimir Putyin ellenfeleiből" állt. Az azonban a tisztviselők szerint nem világos, hogy a kijevi vezetés tudott-e az akcióról, esetleg a kormányzathoz közel álló erők voltak a támadás megrendelői, netán kivitelezői. A szabotőrök nemzetiségéről annyit az amerikai kormányzati szereplők is jónak láttak kiszivárogtatni, hogy ukrán és/vagy orosz állampolgárok voltak.

Az Északi Áramlat elleni merényletről több részlet derült ki Forrás: Origo

Több részlet derül ki az ARD német közszolgálati adó több csatornája, illetve a Die Zeit hetilap közös tényfeltáró cikkéből, mely a német államügyészség nyomozásának jelenlegi állását ismerteti. A német sajtó által részletesen bemutatott anyag szerint sincs bizonyíték arra, milyen entitás megrendelésére hajtották végre a szabotázst, de „a nyomok Ukrajnába vezetnek".

A német tényfeltáró anyag szerint a szabotázsakció által érintett nyugati országok nyomozóhatóságai már

közvetlenül az akció után kaptak egy fülest arról, hogy egy „ukrán kommandó" hajtotta végre a robbantást.

Ezen a vonalon elindulva meglehetősen sok részletet sikerült is kideríteni:

A robbanótölteteteket mintegy 80 méter mélyen elhelyező búvárokat szállító jachtot egy lengyelországi székhelyű, de két ukrán állampolgár nevén bejegyzett cégtől bérelte a kommandó, mely öt férfiból és egy nőből állt, akik hamisított útlevelekkel utaztak Lengyelországba, és ezeket bemutatva bérelték ki a jachtot. A nő volt a különítmény orvosa, emellett egy kapitány, két búvár és két búvárasszisztens szállította a robbanóanyagokat a tetthelyekre. Állampolgárságuk egyelőre nem ismert, és az sem világos, milyen szervezethez, csoportosuláshoz tartoznak.

Az akcióhoz szükséges felszerelést egy teherautó szállította Rostockba, ahonnan szeptember 6-án hajóztak ki. Az akció után a hajót, meglepő hanyagságról tanúbizonyságot téve, alapos takarítás nélkül vitték vissza tulajdonosához, ezért a nyomozók a fedélzeten meg is találták a szabotázs helyszínén is felfedezett robbanóanyag nyomait – olvasható a cikkben.

Kijev tagad

Tagadta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, hogy az ukrán kormánynak bármi köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos szabotázsakcióhoz. Podoljak közölte: Kijevnek semmi köze a „balesethez". „Jóllehet szeretek szórakoztató összeesküvés-elméleteket gyűjteni az ukrán kormányról, ki kell jelentenem, hogy Ukrajnának semmi köze a balti-tengeri balesethez, és semmit nem tudok állítólagos ukránbarát szabotázscsoportokról" – írta a tanácsadó a Twitteren.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!