Ukrajna kifogy a légvédelmi rendszerekből, Oroszország megállíthatatlanul tör előre

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 735. napjáról.

 

04:34
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:36
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Bulgária sem hajlandó katonákat vezényelni Ukrajnába

Bulgária nem fog katonákat vezényelni Ukrajnába - jelentette ki kedden Szófiában Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök.  "Bolgár csapatok nem mennek oda" - szögezte le. Nem sokkal korábban

 Rumen Radev államfő is elutasította Emmanuel Macron francia elnöknek azt a heves vitát kiváltó felvetését, hogy esetleg nyugati csapatokat kell majd Ukrajnába vezényelni.

"Érdeklődéssel és leplezetlen aggodalommal figyeljük az európai vezetők párizsi találkozóját, amelyen elkezdték kipuhatolni a reakciókat nyugati csapatok Ukrajnába vezénylésével kapcsolatban" - jelentette ki Radev Szófiában, szlovén hivatali partnerével, Natasa Pirc Musar köztársasági elnökkel tartott találkozóján. A bolgár államfő hangsúlyozta, hogy

 ugyan nem szabad magára hagyni Ukrajnát, de nem engedhetők meg olyan meggondolatlan lépések, amelyek esetleg világháborúhoz vezetnek.

Radev és az ellenzéki bolgár szocialisták is arra kérték Denkovot, hogy szerdán ismertesse a szófiai parlamentben: mit tartalmaz az Ukrajnával kilátásba helyezett bilaterális biztonsági megállapodás. Denkov hétfőn járt Ukrajnában, és Volodimir Zelenszkij elnökkel is találkozott. (MTI)

04:39
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Felszállt három orosz bombázó, légiriadó több Ukrán régióban

Az ukrán légierő ma légiriasztást adott ki Dél-Ukrajnára, valamint Vinnyica, Cserhát, Kirovohrad és Dnyipropetrovszk megyékre, mivel úgy tudják, az oroszok három Tu-22M3-as bombázót indítottak a Fekete-tengerről.

 

05:12
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Két halott a Szumi területet ért orosz támadásban

A Szumi területet ért orosz támadásokban 2 ember meghalt, 8 megsebesült - írta a Kyiv Independent. Seredyna-Buda városban egy aknavetőgránát két embert megsebesített. Korábban Hotin falut érte támadás, ebben két rendőr meghalt, hat pedig megsebesült.

 

06:11
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb területeket foglalhatnak el az oroszok

Oroszország újabb területeket foglalhat el Avdijivka közelében, de a rossz terepviszonyok lassítják az előrenyomulásukat - írta az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). 

 

07:59
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Megszólalt az orosz külügyminisztérium Macron döbbenetes felvetésére

Franciaország szövetségesei nem értették és nem támogatták Emmanuel Macron elnök azon ötletét, hogy esetleg csapatokat küldjenek Ukrajnába – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Szputnyik rádióban .

Már ez a kijelentés is sokkot keltett társai, NATO-partnerei körében. Rögtön néhány órán belül egy sor nyilatkozatot tettek a NATO-országok legfelsőbb vezetése, vezetői, külügyminiszterei, védelmi miniszterei, akik azt mondták, hogy… Ők maguk nem terveznek ilyesmit, nem szándékoznak senkit küldeni, és általában megértik, hogy ez más történet lesz”

 – mondta Zaharova.

Értékelése szerint saját partnerei, szövetségesei és barátai „senki sem értette”, hogy Macron miért nyilatkozott ilyenről.

Emmanuel Macron francia elnök döbbenetes kijelentéséről és a közelgő ukrán összeomlásról az Origo cikkét a linkre kattintva olvashatják.

08:29
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy ukrán drónt Belgorod térsége felett

Légvédelmi rendszerek lőttek le egy ukrán drónt a belgorodi régió feletti égbolton – közölte az orosz védelmi minisztérium .


 

09:07
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna az éjszaka folyamán indított 10 orosz drónból 10-et lelőtt

 Az ukrán védelmi erők mobil lövészcsoportjai és a légierő légvédelmi rakétaelhárító egységei sikeresen megsemmisítették mind a 10 drónt Odessza és Mikolajiv megyékben.


 

09:35
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar szerint ez az orosz veszteség

2022. február 24. óta Oroszország 412 610 katonát vesztett Ukrajnában. Ez a szám magában foglalja az orosz erők 1060 áldozatát, akiket csak az elmúlt napon szenvedtek el - tájékoztat az ukrán média.
 

10:03
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Halálos támadás Zaporizzsjában

Zaporizzsja területén az orosz támadások 1 halálos áldozatot követeltek, 1 ember pedig megsebesült az éjszaka folyamán - írja a The Kyiv Independent.

10:35
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Albániába érkezik

Ukrajna elnöke az albán fővárosba, Tiranába érkezett. Zelenszkij a mai napon csúcstalálkozót tart az albán kormánnyal, miközben arra törekszik, hogy a délkelet-európai országokat ösztönözze Kijev további támogatására. Az országon a háborús fáradtság jelei mutatkoznak két évvel azután, hogy Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajnában.

11:04
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Amerika orosz pénzzel támogatná Ukrajnát

A befagyasztott orosz központi banki eszközök felszabadítása és Ukrajna megsegítésére történő átirányítása "szükséges és sürgős" - mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a világ pénzügyi vezetőinek február 27-én Brazíliában tartott csúcstalálkozóján - tájékoztatott az Associated Press.

A nyugati országok és más partnerek a teljes körű invázió kezdetén mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz központi banki eszközt zároltak.

"Szükséges és sürgős, hogy koalíciónk megtalálja a módját annak, hogy felszabadítsuk ezen immobilizált eszközök értékét, hogy támogassuk Ukrajna folyamatos ellenállását és hosszú távú újjáépítését" - mondta Yellen.

11:39
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megállíthatatlanul támad

Az orosz erők "nagy ütemben folytatják a hadműveleteket" az elfoglalt keleti Avdijivka  körül, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok átcsoportosítását és védelmi vonalak kiépítését - közölték katonai elemzők, írja a brit Sky News.

A moszkvai csapatok igyekeznek "kihasználni" a hónap elején a kulcsfontosságú falu elfoglalásával adódó lehetőségeket - közölte a Háborútudományi Intézet.

A kutatóintézet szerint egy ukrán katonai szóvivő tegnap azt mondta, hogy az orosz erők a közelmúltban megnövelték támadócsoportjaik méretét "a kis osztag méretű csoportokról szakasz-, sőt század méretű csoportokra".

A támadások Avdijivkától nyugatra összpontosulnak, "ahol az ukrán erők azonnali védelmi pozíciókat hoztak létre... a közelgő orosz támadó műveletek fogadására" - mondta az ISW.
 

12:08
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Drón Belgorod felett

A Légvédelmi rendszerek lelőttek egy ukrán drónt Belgorod régiója felett  - közölte a védelmi minisztérium.
2022 áprilisa óta a Belgorodi területen és más határ menti régiókban sárga, fokozott terrorveszélyességi fokozat van érvényben.
Az ukrán erők szinte naponta próbálnak drónokkal objektumokat támadni Oroszország határ menti és központi régióiban. A légvédelmi erők sikeresen elfogják az ellenséges gépeket.

12:37
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada kijelentette: Nem küld csapatokat Ukrajnába

A kanadai hatóságok nem kívánják csapataikat Ukrajnába küldeni  - számolt be a CTV csatorna a kanadai védelmi minisztérium képviselőjére, Diana Ebadira hivatkozva.

„Kanada, mint NATO- tagország, nem tervez katonai személyzetet Ukrajnában állomásoztatni” – idézte Ebadit a csatorna, hozzátéve:

„Ennek ellenére a kanadai kormány továbbra is átfogó katonai segítséget nyújt Kijevnek.”
 

Korábban Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy nyugati országokból is mehetnek csapatok Ukrajnába, tisztázva, hogy ebben a kérdésben még nincs hivatalos konszenzus. A francia vezető szavait széles körben kritizálták. A legtöbb európai ország  már felszólalt a kezdeményezés ellen.

13:04
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna új hadviselési rendszereket vet be

Az orosz sereg szerint Ukrajna új elektronikus hadviselési rendszereket használ Szvatovszij irányában - közölte Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes.
Marocsko szerint a rendszereket járműplatformokra szerelik, és rendszeresen mozgatják őket.

Az alezredes azt is megjegyezte, hogy Kremennától nyugatra az ellenség széleskörűen használja a REB berendezéseket, hogy elnyomjon mindenféle kommunikációs eszközt.
 

13:41
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Lehetetlen megbirkózni az orosz drónokkal

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Adam hívójelű francia zsoldosa kijelentette, hogy lehetetlen megbirkózni az orosz drónokkal (UAV), amikor az oroszok rajtaktikát alkalmaznak – számolt be az Európa 1 portál.

"A drónellenes fegyverek ugyan képesek egy vagy két drón fenyegetését visszaverni, de egy egész rajt nem tudnak elpusztítani" – mondta Adam.

A katona a franciaországi zsoldosok helyzetéről is beszélt. Szerinte Ukrajnában a fegyveresek nem tarthatnak igényt harci veterán státuszra, nem kapnak nyugdíjat és juttatást, és „egyszerűen éveket veszítenek”.

14:24
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megállás nélkül Belgorodot támadja

Az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában mintegy 80 alkalommal támadta Belgorod régióját. A támadás során többek között Grad MLRS-t és tanklövedékeket használtak – írta a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram-csatornán.
„A támadások többsége a Sebekinói járásban történt. Áldozatok nem voltak” – tette hozzá.

14:48
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kifogy a légvédelmi rendszerekből

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kifogyhatnak a Nyugat által biztosított légvédelmi rendszerekből -  számolt be a Forbes magazin.

Az ukrán hadsereg a NASAMS és Patriot rakétarendszereket közelebb helyezheti a frontvonalhoz, hogy ellensúlyozza az orosz repülőgépek támadásait. Ugyanakkor az ukrán fegyveres erők így azt kockáztatják, hogy más területeken hiány lesz ezekből a rendszerekből.

A Forbes szerint ezekhez a berendezésekhez amerikai gyártmányú rakétákra van szükség. Az Egyesült Államok viszont 2023 vége óta nem szállítja azokat, ami a készletek kimerülésével fenyegeti az AFU-t.

Emellett az orosz szárazföldi erők előretörnek és jelentős előnyhöz jutnak - jegyzi meg a Forbes.

15:02
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva tör előre, újabb falut foglalt el

Az orosz csapatok elfoglalták Stepove falut Kelet-Ukrajnában - közölte a védelmi minisztérium.

Az ukrán hadsereg tegnap közölte, hogy kivonta csapatait a kulcsfontosságú Avdijivka város közelében fekvő Stepove és Sieverne településekről.

15:42
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia Csehországtól rendelt ágyúkat Ukrajnának

A holland védelmi minisztérium kilenc DITA-tarackágyút rendelt cseh gyártóktól Ukrajna számára - jelentette a sajtószolgálat február 27-én.

16:18
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij barátsági együttműködést írt alá Albániával

Albánia és Ukrajna "Barátsági és együttműködési szerződést" írt alá - jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök február 28-án, amikor az ukrán-balkáni csúcstalálkozóra, Tiranába látogatott.

16:52
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna csapást mért egy orosz falura

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megtámadták Tisanka falut Belgorod régiójában – számolt be az orosz régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

18:32
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az ukránok

Oroszország jelentősen fokozta dezinformációs kampányát, hogy ellentétet szítson és befolyásolja a közvéleményt, ezen felül pedig külön csoportok is foglalkoznak minden olyan nyugati országgal, amelyben választásokat tartanak - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a The Times brit napilapnak adott interjújában.

A tisztségviselő szavai szerint orosz ügynökök hetente 166 millió dezinformációs posztot terjesztenek Ukrajnáról olyan platformokon, mint a Telegram, Facebook, Instagram és Twitter.

 

18:47
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt találtak egy rosztovi iskolában

A rosztovi régió egyik iskoláját kiürítették, mivel egy drón az iskola területére esett.

A területet körbe zárták, a bűnüldöző szervek dolgoznak 

– mondta a régió kormányzója, Vaszilij Golubev.

19:32
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Egy orosz külügyi szóvivő meglepő dolgot állít

A NATO katonái már régóta Ukrajnában vannak, és segítenek a nyugati fegyverek működtetésében - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova arra reagált, hogy a Financial Times című brit lap közölte: nyugati különleges erők tevékenykednek Ukrajnában. A publikáció azt követően jelent meg, hogy Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: az EU-ban felmerült, hogy katonákat vezényeljenek Ukrajnába.

20:29
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán katonai szóvivő: erőink tartják magukat

Az ukrán erők folytatják a védekezést a Donyeck megyei Avgyijivka térségében, támaszkodva a terepviszonyokra, különösen a víztározók lépcsős vízeséseire Tonenyke, Orlivka és Berdicsi településeknél - közölte szerdán Dmitro Lihovij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok szóvivője.
Szavai szerint pontosan ezt a védelmi vonalat választották az ukrán csapatok, miután két hete kivonultak Avgyijivkából.
 

21:21
február 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök reagált a nyugati államok tervére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Emmanuel Macron francia államfőnek a nyugati országok szárazföldi erőinek esetleges Ukrajnába küldésével kapcsolatos elképzelését kommentálva kijelentette, hogy a világ vezetőinek minden olyan kezdeményezése, amely Ukrajnát az orosz agresszió visszaszorításában kívánja megerősíteni, jót tesz az egész világnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről