Kiderült, ki a háború felelőse, Franciaország drámai üzenetet küldött

Események

Ukrajna, Challenger 2
Gyakorlatozó ukrán Challenger 2-es harckocsi Zaporizzsja közelében
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 721. napjáról.

 

04:17
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:21
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4089 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3694 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:27
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Új kapcsolatrendszerek

"Ukrajna számára alapvetően új biztonsági kapcsolatrendszert hozunk létre a világ nagyhatalmaival, és ezeknek a kapcsolatoknak minden elemét maradéktalanul meg kell valósítani, hogy ne csak puszta nyilatkozatok legyenek" - mondta napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett, hogy az Egyesült Királysággal kötött biztonsági megállapodás már érvényben van, emellett új, ambíciózus megállapodásokat készítenek elő.

05:26
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz nagykövet: Nem támogatjuk a pusztítást

Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete a Sky Newsnak adott adott interjút. Ebben egyebek mellett azt mondta, hogy Oroszország nem akar más európai országokat megtámadni. 

„Nincs érdeklődés Lengyelország vagy bármely más balti ország iránt, és teljesen megértjük, hogy minden Ukrajnán túli eszkaláció világkonfliktust fog hozni, ami mindent elpusztít. Ezt nem tudjuk támogatni."

06:33
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

61 milliárd dollár

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az Egyesült Államok szenátusi szavazását, amely 61 milliárd dolláros segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, és szavazásra a képviselőház elé küldte. 
„Az amerikai segítség közelebb hozza a békét Ukrajnában, és helyreállítja a globális stabilitást, ami megnövekedett biztonságot és jólétet eredményez minden amerikai és az egész szabad világ számára” – mondta Zelenszkij.

07:25
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Felmentési petíció

Az amerikai képviselőház elnökét, Mike Johnsont megkérdezték, tervezi-e szavazásra bocsátani az Ukrajna támogatását is tartalmazó törvényjavaslatot. Azt mondta, hogy „én biztosan nem”, és azt javasolta, hogy a képviselők más ügyekkel legyenek elfoglalva. Az Ukrajna támogatását szorgalmazó republikánusok és demokraták azonban kikényszeríthetik a szavazást a „felmentési petíció” nevű eljárással, ha elég sokan összefognak. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden arra szólította fel a képviselőház tagjait, hogy hagyják figyelmen kívül Donald Trump ellenszegülését, és hagyják jóvá a törvényjavaslatot.

08:14
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az emberek visszatérnek Mariupolba

Teljesen újjáépült, elképesztő, milyen gyönyörű - ezt mondta a londoni nagykövet a Sky Newsnak Mariupolról. "Még nem minden épületetet restauráltak, de sok erőfeszítést tettünk. A kikötővárosba visszatérnek az emberek" - monodta Andrej Kelin, aki szerint az ukránok sokkal hamarabb is feladhatták volna a város védelmét, ahelyett, hogy harci helyszínt akartak volna csinálni belőle.

08:32
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy hatótávolságú drónok

Kijev olyan nagy hatótávolságú drónok gyártásának felfuttatását tervezi, amelyek Oroszországon belüli célpontokat támadhatnak meg – közölte Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes. Az ukrán kormány tavaly mintegy 2,5 millió dollárt különített el haditechnikai induló vállalkozásoknak, idén a finanszírozás tízszeresét tervezik.
Ukrajna dróngyártó iparága nagyrészt magáncégekből áll. Tíz cég gyárt Moszkvát és Szentpétervárt elérni képes drónokat, amelyek közül csak egy van állami tulajdonban.
 

09:06
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem kap NATO-meghívást

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete azt mondta, nem várja, hogy a katonai szövetség tagsági meghívót küldjön Ukrajnának a júliusi csúcstalálkozón.
Julianne Smith azt mondta: „A tavalyi vilniusi csúcs óta nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy több lépést megtegyünk annak érdekében, hogy továbbra is segítsük ukrajnai barátainkat a saját országukon belüli szükséges reformokkal, hogy közelebb kerülhessenek az euro-atlanti integrációhoz. Továbbra is elsősorban arra koncentrálunk, hogy támogassuk őket a jelenlegi harcban, és biztosítsuk, hogy érvényesülni tudjanak a csatatéren."

09:21
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Szigorúbb szankciók

Anders Fogh Rasmussen, volt NATO-főtitkár szerint az Oroszország elleni szankciók éreztetik hatásukat, de ki kell terjeszteni és szigorúbban be kell tartani őket. Rasmussen azzal érvelt, hogy Ukrajna szövetségeseinek szigorítaniuk kell a szankciók végrehajtását, hogy megakadályozzák a nyugati alkatrészek bejutását az orosz fegyverzetbe, 

fokozniuk kell a háború által mozgósított orosz nehézipar elleni szankciókat, és a befagyasztott orosz eszközöket Ukrajna javára kell fordítaniuk.


 

09:58
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Észtország azt fontolgatja, hogy lezárja határát Oroszországgal

Észtország bejelentette, hogy az ország kénytelen lehet lezárni az Oroszországgal közös határátkelőhelyeit a megnövekedett migrációs nyomás miatt – közölte az észt rendőrség és határőrség február 13-án.


 

10:33
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország szovjet mélységi harcelméletet alkalmaz

Az orosz erők a szovjet mélyharc-elmélet segítségével igyekeznek visszaállítani a manőverezést a harctéren, de a jelenlegi ukrán képességek miatt nehézségekbe ütközik a stratégia végrehajtása - jelentette az Institute for the Study of War február 13-i napi értékelésében.


 

11:03
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Brit lobbi

David Cameron brit külügyminiszter arra fogja ösztönözni szövetségeseit, hogy növeljék a védelmi termelést Ukrajna megsegítése érdekében – közölte hivatala bulgáriai, lengyelországi és németországi diplomáciai körútja előtt.


 

11:46
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország és az EBESZ

Oroszország parlamenti elnöke bejelentette, hogy február 21-én szavaz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésében való részvételének felfüggesztéséről. Az EBESZ-nek 57 tagja van, köztük Oroszország és Ukrajna.


 

12:31
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megtámadta az orosz partraszálló hajót a Fekete-tengeren

Ukrán tengeri drónok csapást mértek és megrongáltak egy nagyméretű orosz partraszálló hajót a megszállt Krím előtt - jelentette szerdán az Ukrajinszka Pravda, egy nagy ukrán médium. A hírportál több videót is közzétett, amelyeken a Krím déli partjainál lévő tenger felett füstoszlopot, valamint a tenger felett repülő helikoptereket lehetett látni. Olekszij Honcsarenko ukrán törvényhozó szerint a célba vett hajó a Csezar Kunikov volt, amely 2008-ban részt vett az orosz katonai műveletekben Grúziában. Az ukránok szerint a hajó elsüllyedt, a Kreml nem kommentálta az esetet.


 

12:59
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

A háborúnak véget kell vetni azzal, hogy Ukrajna eléri a határait

Kijev Oroszországgal vívott háborújának azzal kell véget érnie, hogy Ukrajna biztosítja határait, és minden más lehetőség "nem jöhet szóba" - mondta Ukrajna legfőbb tábornoka, számol be róla a brit Independent.

Arra a kérdésre, hogy miért reméli, hogy Ukrajna hamarosan véget vethet a konfliktusnak, Olekszandr Szirszkij a német televíziónak nyilatkozott:

 Ez azon alapul, hogy a határainkat elérve kell véget vetnünk neki.


 

13:39
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Kilenc ukrán drónt lőttek le Oroszországban

Az orosz légvédelmi rendszerek kilenc, Ukrajnából indított drónt semmisített meg az orosz Belgorod és Voronyezs régiók, valamint a Fekete-tenger felett - jelentette szerdán a RIA orosz állami hírügynökség, idézve az orosz védelmi minisztériumot.


 

13:49
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Donyeckben

Orosz támadások a Donyecki területen lévő Selydove városában 3 ember meghalt, 12 megsebesült. A sebesültek között négy gyermek is van.


 

14:14
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

A Kreml nem hajlandó kommentálni Ukrajna állítását, hogy elsüllyedt a megrongált hajó

A Kreml szerdán elutasította, hogy kommentálja az ukrán hadseregnek azt a kijelentését, amely szerint erői elsüllyesztették az orosz haditengerészet Csezar Kunikov nevű partraszálló hajóját az orosz ellenőrzésű Krím félsziget közelében a Fekete-tengeren.


 

14:34
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez Oroszország vesztesége az ukrán vezérkar szerint

Oroszország 398 140 katonát vesztett Ukrajnában a teljes körű háború kezdete óta. Ez a szám magában foglalja az orosz erők 1060 áldozatát, akiket csak az elmúlt egy napban szenvedtek el.


 

15:16
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 8 települést bombázott Szumi területen

A legsúlyosabb bombázást Bilopillia szenvedte el, ahol 24 óra alatt összesen 184 robbanást regisztráltak. A robbanások közül több mint 100-at AGS-30-as támadások, vagyis automata gránátvetők okoztak.


 

15:44
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok  1 millió dollár értékű aknamentesítési felszerelést adott az ukránoknak

Az Egyesült Államok február 13-án több mint egymillió dollár értékű aknamentesítési felszerelést adományozott az ukrán Állami Különleges Szállítási Szolgálatnak – közölte Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete az X-en – számol be minderről az ukrán média.


 

16:07
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Kínát szankcionálná az Európai Unió

Az EU első alkalommal javasolja, hogy szankcionáljanak  kínai vállalatokat azon legújabb intézkedések részeként, amelyek célja, hogy megszüntesse azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai technológiát juttasson el harmadik országokon keresztül fegyvergyáraiba – írja a The Guardian.

Három szárazföldi kínai, négy hongkongi és egy indiai vállalat szerepel a 91 oldalas dokumentumban, amely azokat a vállalatokat és személyeket tartalmazza, amelyeket az EU tagállamai még az ukrajnai orosz invázió második évfordulója előtt fel kívánnak venni a szankciós listára.

Miközben az EU, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok képviselői szerdán Brüsszelben készülnek találkozóra, egy forrás szerint több eszközre van szükség annak biztosítására, hogy Moszkva ne tudja kijátszani a meglévő korlátozásokat. A forrás szerint: 

Oroszország minden erejét megfeszíti, hogy kijátssza a szankcióinkat, de ennél többet kell tennünk. Le kell zárnunk a kiskapukat, célba kell vennünk a kijátszási útvonalakat, és tovább kell csökkentenünk a bevételeket.


 

16:33
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Brutális intézkedést foganatosított Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy pénzt, értéktárgyakat és egyéb vagyontárgyakat kobozzanak el azoktól az emberektől, akiket "szándékosan hamis információk" terjesztéséért ítéltek el az ország hadseregéről - jelentette az Associated Press.


 

17:15
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia csatlakozik a nemzetközi koalícióhoz

Hollandia csatlakozik a szövetségesekkel, köztük Nagy-Britanniával kötött katonai koalícióhoz, amely fejlett dróntechnológiával látja el Ukrajnát, és megerősíti támadó képességeit az Oroszország elleni háborúban - közölte a holland védelmi miniszter, idézi a The Guardian.

17:53
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Elképesztő összegekre lesz szükség ahhoz, hogy az ukrán turizmus talpra álljon

Ukrajnának 10 év alatt 9 milliárd dollárra lesz szüksége ahhoz, hogy kulturális és turisztikai ágazata talpra álljon - közölte kedden az ENSZ kulturális ügynöksége, hozzátéve, hogy a kétéves háború eddig több mint 19,6 milliárd dollárnyi turisztikai bevételkiesést okozott az országnak.

19:10
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők kedvezőbb pozíciókat foglaltak el Donyeck irányában

Az orosz hadsereg kedvezőbb pozíciókat foglalt el a donyecki irányban - közölte a védelmi minisztérium.

A déli csoport csapatainak egységei előnyösebb  pozíciókat foglaltak el, visszaverték az AFU egységeinek hat támadását, valamint tűzvereséget mértek az AFU 2., 3., 5. rohamosztagának, 17. harckocsizó, 22., 28., 24., 42., 93. gépesített dandárjainak ember- és eszközállományára 

- áll az összefoglalóban.

Az ukrán országos rendőrség által közreadott képen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szelidove egyik lakóházának romos épülete, amelyet orosz rakétatalálat ért 2024. február 14-én. Ukrán források szerint három ember, köztük egy gyermek életét vesztette.
Az ukrán országos rendőrség által közreadott képen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szelidove egyik lakóházának romos épülete, amelyet orosz rakétatalálat ért 2024. február 14-én. Ukrán források szerint három ember, köztük egy gyermek életét vesztette. 
Fotó: MTI/EPA/Ukrán országos rendőrség / MTI/EPA/Ukrán országos rendőrség


 

19:30
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Légvédelmi rendszer lőtte le az ukrán helikoptert Zaporizzsja térségében

Orosz légvédelmi rendszerek lelőttek egy ukrán Mi-24-es harci helikoptert, 98 drónt és hét HIMARS és Olkha MLRS rakétát az elmúlt 24 órában - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

19:54
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Nem igaz, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktus "befagyasztására" tett javaslatot

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak kijelentette: Nem igaz a Reuters azon értesülése, miszerint Oroszország az ukrajnai konfliktus befagyasztására tett javaslatot az Egyesült Államoknak, amely ezt elutasította. Az RBK orosz gazdasági lapot az amerikai külügyminisztériumban úgy tájékoztatták, hogy 

Washington nem folytatott tárgyalásokat Moszkvával az ukrajnai konfliktus lezárásáról, és ezt nem is tervezi.

 

20:20
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 2024-ben négy IRIS-T légvédelmi rendszert remél Németországtól

Ukrajna négy IRIS-T légvédelmi rendszert vár Németországtól 2024-ben – közölte Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának tanácsadója szerdán. Korábban Ignát kijelentette, hogy Ukrajna nem kapott elegendő számú légvédelmi rendszert nyugatról, 

az ukrán csapatoknak sokkal többre van szükségük belőlük.

 

20:43
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonai hírszerzés veszélyesnek nevezte a Telegramot

Az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának képviselője, Andrij Juzov a Telegramot az ország biztonságát fenyegető veszélynek nevezte.
Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának (NSDC) titkára 2023 novemberében azt mondta, hogy a Telegramot mint rosszindulatú alkalmazást blokkolni kell.

Ami a Telegramot illeti, a társadalomra jelentett fenyegetés valós. Nem az egyes felhasználókról vagy a platformon bemutatott médiumokról beszélünk, hanem magáról a platformról. Egy egész sor veszélyt tartalmaz országunk információs biztonságára nézve

- idézte Jusovot az Ukrajinszka Pravda.
 

20:59
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok drónokkal támadták Energodar központját

Energodar hatóságai arról számoltak be, hogy az AFU drónokkal támadta a városközpontot. Ukrán kamikaze drónok támadták a Zaporizzsjai területen található Energodart - közölte Eduard Senovoz, a város közigazgatásának vezetője. Senovoz felszólította a város lakóit, hogy maradjanak éberek és óvatosak.

21:15
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők Juzsnodonyeck irányú veszteségei

Az orosz csapatok dél-donyecki irányban javítottak a taktikai helyzeten, Ukrajna vesztesége elérte a 160 katonát, egy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, két Strela-10-es légvédelmi rakétarendszert, három autót, három nagy-britanniai gyártmányú FH70 tarackot, valamint valamint egy Lengyelországban gyártott Krab önjáró fegyvert  – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

21:27
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán fuvarozók tiltakozó akciót hirdettek

Ukrán fuvarozók február 15-re tiltakozó akciót hirdettek a határforgalmat akadályozó lengyel kollégáik blokádja miatt - adta hírül szerdán a Sztrana.ua ukrán hírportál. A megmozdulás szervezői szerint a Dorohusk-Jahodin lengyel-ukrán határátkelőn fogják elállni a forgalmat az ukrán oldalon. 

Közleményükben tudatták azt is, hogy az ukrán hatóságok "semmiféle rosszallást vagy tilalmat" nem fogalmaztak meg a tervezett akció kapcsán.

Tavaly november óta a lengyel fuvarozók többször akadályozták a főbb határátkelők kamionforgalmát az ukrán határon. A lengyel fuvarozók az ukrán fuvarozóknak biztosított kedvezmények miatt tiltakoztak, amelyek állításuk szerint tisztességtelen versenyfeltételeket teremtettek. Követelték, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amelyben az EU-ba árut szállító ukrán cégeknek és az Ukrajnába belépő uniós kamionosoknak egyaránt engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ott működhessenek.

21:55
február 14, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov: A Nyugat álláspontja miatt nincs mód a rendezésre

A Nyugat jelenlegi álláspontja miatt nincs lehetőség az ukrajnai rendezésről történő megállapodásra - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz parlamentben szerdán tartott kormányórán elhangzott beszédében. Megismételte, hogy Oroszország kész a konfliktus politikai és diplomáciai rendezésére a "terepen" kialakult realitások alapján. 

Moszkva nem fogja hagyni, hogy a Moldova Dnyeszter menti területein élő 200 ezer orosz állampolgár egy újabb, a régió destabilizálására irányuló nyugati kaland áldozatává váljon.     

Lavrov azt hangoztatta, hogy az Oroszország elszigetelésére tett nyugati kísérletek kudarcot vallottak, azzal összefüggésben, hogy Moszkva erősíti együttműködését a globális Déllel és Kelettel. Lavrov szerint az Egyesült Államok megközelítése a Közel-Keleten ugyanolyan destruktív, mint az ukrán kérdésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről