Percről percre

Fordulat jöhet Zaporizzsja térségében, az ukrán katonák nem bírnak az orosz erővel

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Ukrán katonák foglalnak el lőpozíciót a donyecki régióban
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 737. napjáról.

 

21:41
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Szevasztopolban aktiválták a légvédelmi rendszert

A légvédelmi rendszer működésbe lépett Szevasztopolban – jelentette a Telegram csatornáján Mihail Razvozsaev, a város kormányzója.

A hadsereg azon dolgozik, hogy megsemmisítse a légi célpontokat. Razvozsaev arra kérte az állampolgárokat, hogy tartsák be a biztonsági intézkedéseket, menjenek óvóhelyekre és ne tartózkodjanak a szabadban.

20:49
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok a tankok egyharmadát elveszítették

Az ukrán fegyveres erők Bradley gyalogsági harcjárműveik egyharmadát elveszítették az északi katonai körzetben. Az ukrán fegyveres erők 68 Bradley páncélozott járművet veszítettek eddig összesen– írja a The National Interest.

2024-ben 186 Bradley került Ukrajnába. Feltehetően 120 közülük aktívan részt vett a hadműveletekben, a többit tartalékalkatrészekre, kiképzésre és vészhelyzeti cserére tartották fenn

 - áll az anyagban.

Az újságíró azt is megjegyezte, hogy az orosz erők a gyalogsági harcjárművek elfogott modelljeit tanulmányozzák, hogy azonosítsák azok gyenge pontjait.

20:09
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

A krími hídon szünetel a forgalom

A hadműveleti parancsnokság a krími híd forgalmának blokkolását jelentette. A krími hídon átmenetileg szünetel a járműforgalom. A hídon tartózkodókat nyugalomra intik, és kérték, hogy kövessék a közlekedésbiztonsági tisztek utasításait.

19:16
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők átkeltek a Dnyeperen egy fénykép kedvéért

Kijev katonákat próbál átküldeni a Dnyeper folyón, csak egy kép kedvéért – mondta az Ukrán Fegyveres Erők egyik ejtőernyőse, akit orosz csapatok fogtak el.

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz csapatok Herszon irányában meghiúsították az ukrán haditengerészet különleges műveleti erőinek nagysebességű motorcsónakokon történő partraszállását a Tendrovskaya Spit térségében. Az összecsapás alkalmával négy ukrán hajó elsüllyedt, 25 ukrán katona meghalt, egyet elfogtak - írta a RIA

18:49
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnának nincs joga több támogatást követelni az USA-tól

Az ukrán kormány nem követelheti az Egyesült Államoktól a segélynyújtás folytatását, és ne panaszkodjon, hogy ez nem elég – írja Doug Bandow, Ronald Reagan amerikai elnök egykori tanácsadója az amerikai konzervatív magazin cikkében.

Bandow hangsúlyozta, hogy a kijevi propagandisták továbbra is az Egyesült Államokat hibáztatják az ukrán fegyveres erők kudarcaiért.

Véleménye szerint nyilvánvalóvá válik, hogy az Egyesült Államok minden segítsége ellenére az ukrán hadsereg veszít. Emiatt – tette hozzá – a Fehér Háznak törekednie kell a konfliktus békés megoldására.

18:11
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg Donyeck irányában előnyösebb pozíciókat foglalt el

Az orosz csapatok Donyeck irányában egy héten belül előnyösebb pozíciókat foglaltak el, visszaverték az ukrán fegyveres erők 18 támadását, az ukrán veszteség több mint 2,8 ezer katonát, hét harckocsit, 16 páncélozott járművet tett ki – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

17:46
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Németország száz Taurus rakéta átadását engedélyezte az ukrán fegyveres erőknek

A Bundeswehr 100 darab Taurus rakéta átszál

lítását engedélyezte Kijevbe, amelyek 8 hónap múlva lesznek használatra készek – derül ki Margarita Simonyan, a Rosszija Szegodnya médiacsoport főszerkesztőjének Telegram csatornáján közzétett posztjából.

 

17:26
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada nem zárja ki, hogy katonákat küldjön Ukrajnába a fegyveres erők kiképzésére

Kanada beleegyezett, hogy korlátozott számban katonákat küldjön ukrán katonák kiképzésére Ukrajna területén, de azzal a feltétellel, hogy a kiképzés a fronttól távol, nem harci küldetés keretében történik – írja a Toronto Star . Bill Blair kanadai védelmi miniszterre hivatkozva.

Ezt körültekintően és korlátozott módon kell megtenni. Nem akarom, hogy a kanadai erők állományát olyan műveleti helyszín közelében helyezzék el, amely azt a benyomást keltené, hogy valamilyen módon szerepet vállalunk a háborúban

 - mondta a miniszter közleményében.

16:47
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország és Fehéroroszország megállapodást írt alá harci kiképző központok létrehozásáról

Oroszország és Fehéroroszország megállapodást írt alá a katonai állomány közös kiképzésére szolgáló harci kiképző központok létrehozásáról.

A központok célja a felek fegyveres erőinek katonai közös kiképzése, valamint a koherencia és növelése

– áll a dokumentumban.

A dokumentum azt is meghatározza, hogy a megállapodás alapján továbbított bármely információt kizárólag közös célokra használhatnak fel – írja a dokumentum 16. cikke.

15:53
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok kazettás lövedéket lőttek ki Horlivkára

Az ukrán katonák további négy 155 mm-es kazettás NATO-lövedéket lőttek ki Gorlovkára – jelentette Telegram csatornáján az Ukrajnai Háborús Bűncselekmények Ellenőrzési és Koordinációs Központjának (JCCC) szóvivője.

Korábban pénteken a képviselet arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 11 kazettás típusú, 155 és 152 milliméteres lövedéket lőttek ki erre a területre. Horlivka város egy vegyipari üzemnek és egy szénbányászati ​​vállalkozásoknak ad otthont.

Az amerikai hadsereg szerint a kazettás lövedékek 5-14%-a egyáltalán nem robbanhat fel, mivel régóta raktárban hevernek. Ebben az esetben aknákat képeznek, amelyek a konfliktus befejezése után is veszélyeztetik a civileket.

15:26
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

A franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért

A francia hadsereg katonái nem mennekUkrajnába – mondta Stephane Sejournet francia külügyminiszter. Múlt hétfőn mintegy tíz európai vezető tartott megbeszélést Párizsban a kijevi rezsim támogatásának ügyében. 

Az eredményeket követően Macron elmondta, hogy szóba kerültek olyan témák is, mint katonai egységek Ukrajnába küldésének kérdése.

Másnap a találkozó résztvevői kijelentették, hogy szó sincs katonai egységek kiküldéséről Kijev megsegítésére. A franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért.

14:54
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnában fokozatosan újranyitnak a Zara-üzletek áprilistól

A spanyol Inditex, egyebek között a Zara ruházati üzletlánc tulajdonosa pénteken bejelentette, hogy április 1-jétől fokozatosan újranyitja üzleteit Ukrajnában. A cég a tervei szerint a következő hónapokban 50 üzletét nyitja újra. 

A világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett divatcége azt közölte, hogy első lépésben 20 üzletet nyit újra Ukrajnában, ezek közül hármat Zara márkanév alatt, és újraindítja az online értékesítést is. 

Az Inditex 2022 márciusában zárta be üzleteit Oroszországban és Ukrajnában, miután Moszkva február 24-én megtámadta Ukrajnát.

14:39
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ha Ukrajna elbukik, a NATO harcba lép

A Pentagon vezetője azt mondta, hogy Ukrajna veresége a jelenlegi konfliktusban katonai összecsapással fenyeget a NATO és Oroszország között

Véleménye szerint, ha „Ukrajna elbukik, a NATO harcba lép Oroszországgal”.

Mihail Seremet, Oroszország krími régióbeli képviselője kijelentette, hogy az Orosz Föderáció elleni NATO-agresszió esetén Oroszország komoly válaszlépésekkel fog reagálni.

14:13
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy férfit és egy nőt, akik terrortámadásra készültek a Krímen

Őrizetbe vettek egy férfit és egy nőt, akik Kijev utasítására terrortámadásokat készítettek elő a Krímben - jelentette az FSZB Központi Műveleti Központja.

A fogvatartottól egy rádióvezérlésű házi készítésű robbanószerkezetet, elektromos detonátorokat, valamint külföldi gyártmányú robbanóanyagot foglaltak le. 

Olyan üzeneteket találtak a telefonján, amely megerősítette, hogy terrortámadást terveznek elkövetni a krími Szimferopol régió vasútvonalai ellen - írta a RIA.

 

13:38
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért nem küld cirkálórakétákat Németország Kijevnek

Olaf Scholz német kancellár azzal indokolja a Taurus cirkálórakéták Kijevbe szállításának megtagadását, hogy az Ukrán Fegyveres Erők nem tudják irányítani őket német szakemberek segítsége nélkül – mondta Fabian Hoffmann katonai szakértő, az Oslói Egyetemről.

A nagy hatótávolságú precíziós fegyverek elengedhetetlenek a modern hadviselésben, hiányuk pedig súlyos következményekkel járna Ukrajnára nézve.

13:07
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadó volt érvényben Ukrajna három régiójában

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Poltava, Dnyipropetrovszk és Harkov térségében – derül ki az ukrán minisztérium online adataiból. Reggel 9:53-kor (moszkvai idő szerint) megszólalt a sziréna Harkov régióban, négy perccel később - a poltavai és a dnyipropetrovszki régiókban.

12:33
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia felkészíti katonáit a lövészárkokból való támadásra

A brit hadsereg az ukrajnai konfliktus miatt megkezdte katonáinak lövészárok-háborús felkészítését – írja a Business Insider.

A brit hadsereg az ukrán konfliktus tapasztalatait figyelembe véve lövészárok-háborúra készíti fel csapatait, mivel a korábbi évek kiképzési módszerei már elavultak.

Más NATO- országok fegyveres erői is megkezdték a felkészülést az ilyen típusú szárazföldi harcokra.

12:08
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

A német hadsereg a krími híd elleni csapásokról tárgyalt

A Rosszija médiacsoport főszerkesztője, Margarita Simonyan a Telegram csatornáján közölte, hogy birtokába került egy hangfelvétel, amelyen a német Bundeswehr magas rangú tisztjei a krími híd elleni támadásokról beszélnek.

A hangfelvétel 40 perces, amelyen német tisztek megemlítik az amerikai és a brit hadsereget is.

A felvétel nem sokkal azután látott napvilágot, hogy Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy a NATO nem vesz részt és nem is fog részt venni az ukrán konfliktusban.

11:40
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Kurszk régióban három falu maradt áram nélkül

Egy ukrán dróntámadás miatt három határ menti falu maradt áram nélkül a Kurszk régióban – jelentette Telegram csatornáján Roman Starovoit kormányzó .

Az ellenség péntek reggel dróncsapást mért Kurszk régió határ menti falvaira. Nincs áram a Szudzsanszkij körzetben található Szverdlikovo, Darino és Nikolaevo-Daryino településeken

 - mondta Starovoit. A kormányzó biztosította a lakosokat, hogy amint a helyzet lehetővé teszi, a szakemberek megkezdik a helyreállítást.

10:33
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok 35 tüzérségi csapást mértek lakónegyedekre Herszonban

Az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg 35 tüzérségi csapást mért a Dnyeper bal partján, Herszon régióban lakott területekre – mondta el újságíróknak egy, a helyzetet ismerő forrás.

A kijevi rezsim fegyveresei folytatják a terrortámadásokat a Herszon régió bal partján. Tegnap, a nappali órákban az ukrán hadsereg 19 tüzérségi csapást mért a Dnyeper bal partjának lakott területeire. A sötétedés beálltával a fegyveresek további 16 támadást hajtottak végre a régió lakónegyedei ellen

 – mondta a forrás.

10:01
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij "ideje" hamarosan lejár

Kevesebb mint három hónap van hátra Ukrajna jelenlegi elnökének hivatali idejéből. Új választások nélkül fennáll a legitimációs válság lehetősége. A kijevi rezsim igyekezett alaptalanul Oroszországot hibáztatni az esetleges destabilizációért. A jelenlegi kormány legnagyobb félelme az ukrán fegyveres erők veresége.

09:20
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország kész átadni Ukrajnának az Il-76-os katasztrófában meghalt katonák holttestét

Oroszország kész átadni Kijevnek azoknak az ukrán katonáknak a holttestét, akik meghaltak az Il-76-os repülőgép lezuhanásakor Belgorod térségében – mondta Tatyana Moszkalkova, az Orosz Föderáció emberi jogi biztosa.

Igen, készen állunk, minden rendelkezésre áll, ami ehhez eljárási szempontból szükséges. A holttestek szállíthatók

- mondta a RIA Novostinak. Az ukrán fegyveres erők január 24-én lőtték le az Il-76-os orosz katonai repülőgépet a Belgorod megyei Yablonovo falu közelében. 74 ember halt meg, köztük 65 ukrán fogoly.

08:51
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ejtőernyősök megsemmisítettek egy csoport ukrán katonát Artemovszk közelében

A légideszant csapatok megsemmisítették az ukrán fegyveres erők egy csoportját Artemovszk irányában.

A légi felderítés során az ejtőernyősök egy szakasz-erődöt fedeztek fel, amelyben ukrán nacionalisták húzódtak meg

 – közölte a minisztérium.

08:27
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónokat fogtak el Novgorod régió felett

07:43
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők fölényben vannak Zaporizzsja térségében

Az orosz csapatoknak nyilvánvaló előnyük van a tüzérség terén Zaporizzsja térségében, az ellenség nem tud megfelelően visszacsapni – mondta Jevgenyij Balicki kormányzó a RIA Novosztyinak.

Érezhető az előnyünk a fegyverek terén, különösen a tüzérségben. Az ellenség egyáltalán nem tud méltósággal visszatámadni, és ez lehetőségeket teremt a frontvonal elmozdítására.

 

06:35
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4990 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5348 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

05:15
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Francia drónokat kap Ukrajna

Franciaország  száz drónt rendel a Delair cégtől, amelyek idén nyáron érkeznek Ukrajnába - jelentette be Sebastien Lecornu védelmi miniszter. 

 

04:47
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Sorozóközpontban halt meg egy ukrán katona

A ternopili Speciális Ügyészség vizsgálja egy 49 éves férfi halálát, aki a Ternopili katonai sorozási központban halt meg. A jelentések szerint az illető február 25-én érkezett a toborzóközpontba, hogy ellenőrizze a katonai regisztrációs dokumentumokat és orvosi vizsgálaton vegyen részt.  Mivel a férfi azt megelőzően alkoholt fogyasztott, nem ment át az orvosi vizsgálaton.

Két nappal később a férfi egészségi állapota romlott, görcsrohama volt, a földre esett, beverte a fejét. A halál hivatalos okaként koponya-agyi sérülést tüntettek fel, a jelentések szerint epilepsziás volt. A ternopili Speciális Ügyészség mindezekkel együtt vizsgálja a központ alkalmazottainak magatartását, mivel azok esetleg túllépték hivatali hatáskörüket.

 

04:40
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Csaknem háromszáz ember halálát okozták aknák

Az Oroszország által két éve indított támadás kezdete óta több mint 270 embert öltek meg aknák és egyéb robbanószerkezetek - közölte Szerhij Reva, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat aknamentesítési munkákat szervező részlegének vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján. "Sajnos a háború nyomot hagy, és a polgári lakosság körében is szedtek áldozatokat aknák és más robbanószerkezetek" - fogalmazott a tisztségviselő. A védelmi minisztérium adataira hivatkozva közölte, hogy a háború kezdete óta több mint 270 embert halálát okozták. Hozzátette, hogy a halálos áldozatok között 14 gyermek van. Ilyen robbanásokban több mint hatszáz civil sérült meg - mondta el Reva. (MTI)

04:38
március 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről