Percről percre

Fordulat jöhet Zaporizzsja térségében, az ukrán katonák nem bírnak az orosz erővel

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Ukrán katonák foglalnak el lőpozíciót a donyecki régióban
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 738. napjáról.

 

23:03
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb fegyveres eszközöket telepít

Válaszul Finnország és Svédország NATO-csatlakozására Oroszország további fegyvereket telepít az újonnan létrehozott moszkvai és leningrádi katonai körzetekbe - közölte Szergej Lavrov külügyminiszter.

Már meghoztuk a szervezeti döntéseket, létrejött a moszkvai katonai körzet és a leningrádi katonai körzet. Ott további fegyvereket fognak telepíteni, amelyek megfelelnek majd azoknak a kihívásoknak, amelyek Finnország és Svédország területén jelentkezhetnek

 - hangsúlyozta a RIA Novoszty tudósítása szerint. 

22:23
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Heten meghaltak egy odesszai lakóházat ért orosz dróntámadásban

Heten meghaltak, köztük egy hároméves gyerek és egy nő a csecsemőjével, amikor orosz drón csapódott egy többemeletes lakótömbbe szombaton a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban.
 

Az odesszai mentők most találtak rá az anya és három hónapos kisbabája holttestére

 - írta a Telegram alkalmazásban Ihor Klimenko belügyminiszter. A hatóságok közlése szerint az esetnek nyolc sérültje is van. A romok alól öt embert, köztük egy gyermeket sikerült élve kimenteni. A mentők folytatják a kutatást a romok alatt rekedtek után - közölte Oleh Kiper, Odessza megye állami közigazgatásának vezetője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy

 Oroszország folytatja a harcot a civilek ellen. (...) Az egyik ellenséges drón egy odesszai lakóépületet talált el, 18 lakás megsemmisült.

 A Zelenszkij által közzétett videón egy lakóház látható, amelynek egy része megsemmisült, és több tucat mentő igyekezett átgázolni a törmelékeken. Az ukrán elnök szerint a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahíd drón csapódott, olyan, amilyenből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegram-csatornáján közölte, hogy Ukrajna szombaton Kelet-Ukrajna felett lelőtt egy Szu-34 orosz bombázógépet.
 

22:04
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Belgorodnál

Légvédelmi rendszer lőtt le egy ukrán  drónt a belgorodi körzetben lévő Novaja Derevnya falu felett - közölte Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója Telegram-csatornáján. Az eddigi információk szerint senki nem sérült meg az akció során és károk sem keletkeztek. 

20:34
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Argentína helikoptereket küldött Ukrajnának

Javier Milei argentin elnök átadott Ukrajnának két Mi-17-es helikoptert, amelyeket az ország Oroszországtól kapott - írja a Nexta.

Argentína emellett azt tervezi, hogy még ebben az évben latin-amerikai csúcstalálkozót tart Ukrajna támogatása érdekében.

19:19
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb oroszellenes intézkedést hozott Litvánia

Az orosz rendszámmal rendelkező autóknak március 11-ig el kell hagyniuk Litvániát, különben elkobozzák őket - írja a Nexta.

Kivételt képeznek az orosz kalinyingrádi területre tartó és onnan induló autók; ezek 24 órán át Litvániában maradhatnak.

18:05
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia fegyverekkel segíti Ukrajnát

Hollandia bejelentette, hogy újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának. 

A csomag 22  darab hajót tartalmaz a Dnyiprón lévő ukrán folyami flottilla számára. Ebből 3 CB-90 típusú, ilyenből Svédország is tíz darabot küld Ukrajnának - írja a Visegrád24.

17:13
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Megszólalt Olaf Scholz német kancellár

Olaf Scholz német kancellár szombaton gyors tisztázást ígért annak az előző nap nyilvánosságra került hangfelvételnek az ügyében, amelyen állítólag a német légierő főtisztjei az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak.
 

Scholz, aki Rómában tartózkodik, és a Vatikánban magánkihallgatáson Ferenc pápa is fogadta, a dpa hírügynökségnek az esetleges külpolitikai következményeket tudakoló kérdésére válaszolva "nagyon komoly ügynek" nevezte a fejleményt, amelyet "nagyon gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan tisztázni kell".

A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

16:28
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Négyen meghaltak egy odesszai lakóházat ért orosz dróntámadásban

Négyen meghaltak, köztük egy hároméves gyerek, amikor orosz drón csapódott egy többemeletes lakótömbbe szombaton a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban.
A hatóságok közlése szerint az esetnek nyolc sérültje is van. A romok alól öt embert, köztük egy gyereket sikerült élve kimenteni.

15:28
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz vadászgépet lőttek le az ukránok

Az ukrán légierő parancsnoka, Olescsuk szerint egy orosz Szu-34-es vadászgépet lőtt le az ukrán hadsereg március elsején Mariupol szektorban - írja a Nexta.

 

 

14:24
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Tüzérségi lövedékeket kap hamarosan Ukrajna

Ukrajna "heteken belül" megkaphatja az első szállítmányt egy cseh vezetésű kezdeményezés keretében aminek célja 800 000 tüzérségi lövedék beszerzése az országnak- közölte a Bloomberg március 1-jén Jan Jires cseh védelmi miniszterhelyettesre hivatkozva.


Miközben Kijev kritikus lőszerhiánnyal néz szembe az elakadt amerikai támogatás miatt, Petr Pavel cseh elnök a múlt hónapban közölte, hogy Prága 500 000 darab 155 mm-es lövedéket és 300 000 darab 122 mm-es lövedéket lenne képes beszerezni Európán kívülről Ukrajnának. A lőszert gyorsan el lehetne szállítani Ukrajnába, ha más partnerek is biztosítanák a finanszírozást - tette hozzá.

Csehország közölte, hogy a beszerzésre támogatást kapott Kanadától, Dániától és más, magát megnevezni nem kívánó országoktól. 

13:33
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Már nem vetik Ukrajnában a legjobb orosz felderítőgépeket

Oroszország valószínűleg leállította az ukrajnai hadműveleteket támogató A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő és irányító repülőgépek bevetéseit a második ilyen típusú repülőgép elvesztése után - közölte a brit védelmi minisztérium március 2-i jelentésében.

12:47
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak egy odesszai lakóházat ért orosz dróntámadásban

Ketten meghaltak, nyolcan megsebesültek, hat ember után pedig még kutatnak, miután orosz drón csapódott egy lakótömbbe szombaton a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban - közölték a hatóságok. 

Az egyik drón egy odesszai lakóépületet talált el, 18 lakás megsemmisült.

A Zelenszkij által közzétett videón egy lakóház látható, amelynek jelentős része megsemmisült, és több tucat mentő igyekezett átgázolni a törmelékeken.

Zelenszkij szerint a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahed drón csapódott, olyan, amelyekből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta. Oleh Kiper, az odesszai régió kormányzója azt mondta, hogy folyik a romok eltakarítása, egy embert élve mentettek ki, aki valószínűleg az alagsorban tartózkodott a támadás idején.

12:10
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg Donyeck irányában előnyösebb pozíciókat foglalt el

Az orosz csapatok Donyeck irányában egy héten belül előnyösebb pozíciókat foglaltak el, visszaverték az ukrán fegyveres erők 18 támadását, az ukrán veszteség több mint 2,8 ezer katonát, hét harckocsit, 16 páncélozott járművet tett ki – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

11:35
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Távközlési károkat jelentettek Harkovban

A telekommunikációs infrastruktúra megrongálódását jelentették Harkov régióban. A harkovi regionális katonai igazgatás azt állítja, hogy a robbanások következtében Velikij Burluk faluban található távközlési infrastruktúra épülete megsérült.

A Kupjanszkij járásbeli Velikij Burluk faluban egy távközlési infrastruktúra épülete megsérült egy bombázás következtében

– jelentette az adminisztráció a „Direct” ukrán tévécsatorna Telegram csatornáján.

11:00
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem egy hét alatt két ukrán gépet és 639 drónt lőtt le

A légvédelem egy hét alatt lelőtte az ukrán hadsereg MiG-29-es, Szu-25-ös és 639 drónját. Az elmúlt héten, február 24. és március 1. között orosz légvédelmi rendszerek egy ukrán MiG-29-es vadászgépet, egy Szu-25-ös támadórepülőgépet, 639 drónt és más célpontokat lőttek le - jelentette az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

10:28
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb európai ország írt alá biztonsági megállapodást Ukrajnával

Mark Rutte holland miniszterelnök 10 évre szóló biztonsági megállapodást írt alá az ukrán hatóságokkal Harkovban – írja az RTL Nieuws tévécsatorna.

A megállapodás szerint katonai segítségnyújtást biztosítanak Kijevnek, valamint segítséget nyújt az ukrán védelmi ipar és a kiberbiztonság megerősítéséhez.

A megállapodás célja az ukrán hadsereg és a NATO közötti együttműködés javítása is – áll egy holland tévécsatorna közleményében.

09:55
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Bombát találtak egy kocsi alján a krími Dzsankojnál

Az FSZB tisztjei egy időzített robbanószerkezetet (IED) fedeztek fel egy autó alján, amely a Dzsankoj ellenőrzőponton próbált áthaladnia a Krímben. A bombát hatástalanították – jelentették a regionális bűnüldöző szervek.

Szakértők szerint az IED olyan külföldi gyártású alkatrészekből készült, amelyeket NATO-országok szállítottak Ukrajnának.

 

08:45
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalmas veszteségeket okoz az ukránoknak az oroszok fegyvere

Hatalmas veszteségeket okoz az ukrán fegyveres erők körében, hogy Oroszország siklóbombákat használ – írja a Military Watch című amerikai magazin.

„A közelmúltban az ukránok a nyugati médiához intézett felhívásokban különösen a siklóbombákkal végrehajtott támadások hatékonyságára panaszkodtak, ami kiegészíti Oroszország növekvő tüzérségi fölényét és a taktikai ballisztikus rakéták erejét, valamint hozzájárul az ukrán egységek továbbra is súlyos veszteségeihez” – áll a közleményben.

07:48
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnai háború - ORFK: több mint tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5301-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5105-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.


 

07:29
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanószerkezetet találtak egy autóban, amivel megpróbáltak bejutni a Krímbe

Házi készítésű robbanószerkezetet találtak egy autó alján, amely a Krím felé tartott – közölték a RIA Novosztyival a régió rendfenntartó szervei.

 

„ Az orosz FSZB tisztjei a Dzsankoj ellenőrzőponton egy, a Krími Köztársaság területére utazó gépkocsi ellenőrzése során, amelyet Herszon régió rendfenntartó tisztje vezetett, egy robbanószerkezethez hasonló tárgyat fedeztek fel a alul a vezetőülés alatt” – közölték

07:01
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi minisztérium: A Szu-35-ösök nem engedik, hogy az ukrán fegyveres erők repülőgépei a repülőterekről felszálljanak

Az Orosz Légierő Szu-35S vadászgépei az Avdejevszkij irányú légtérben teljesítenek szolgálatot, és nem engedik felszállni az Ukrán Fegyveres Erők repülőgépeit a repülőterekről – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

 

„Az Orosz Föderáció Légierőinek Szu-35S tolóerővektor-vezérlésű, többcélú szupermanőverezhető vadászrepülőgépeinek legénysége Avdejevszkij irányában teljesít harci szolgálatot a légvédelmi övezetben” – áll a közleményben.

06:27
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Odesszában

Robbanások történtek Odesszában, légiriadót rendeltek el a térségben – jelentette a Public ukrán tévécsatorna.

Légiriadót rendeltek el továbbá Nyikolajev és Szumi régiókban,  valamint a Herszon régió Ukrajna által ellenőrzött részein .

06:25
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ejtőernyősök Zaporizzsja irányában rohamozták meg az ukrán fegyveres erők erődítményeit

A novorosszijszki és a sztavropoli ejtőernyősök elfoglalták az ukrán fegyveres erők erődítményeit Verbovoj közelében, a front zaporizzsjai szektorában, és foglyul ejtettek több ukrán katonát – jelentette a Honvédelmi Minisztérium.

 

„A település közelében lezajlott egyik ütközet során a kubai és sztavropoli ejtőernyősök rohamcsoportjai közel kerültek az ellenség védelmi állásaihoz, és kézi töredezőgránátokat dobtak az ukrán fegyveresek rejtőzködő ásóhelyeibe, és befejezték a felszámolásukat" – közölte a minisztérium.

06:22
március 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről