Izland kormánya idén is engedélyezte a bálnavadászatot, óriási a felháborodás

Vágólapra másolva!
Izland kormánya engedélyt adott bálnavadászatra az ország egyetlen bálnavadász társaságának. A döntést nehezményezik az állatvédő szervezetek.
Vágólapra másolva!

Engedélyt adott bálnavadászatra Izland kormánya az ország egyetlen bálnavadász társaságának. Állatvédő szervezetek nehezményezik a döntést

 - számolt be róla a BBC. A 2024-es szezonra szóló engedély lehetővé teszi a Hvalur társaság számára, hogy 128 uszonyos bálnát öljön meg. A kormány közölte, a döntést elővigyázatosságból hozták meg, amely azt tükrözi, hogy fokozott hangsúlyt fektetnek az erőforrások fenntartható felhasználására.

A Humane Society International állatvédelmi jótékonysági szervezet úgy fogalmazott, az engedélyt annak ellenére adták meg, hogy az állatok hatalmas szenvedésnek vannak kitéve a vadászatok során.

Az Izlandi Élelmiszer és Állategészségügyi Hivatal 2022-es független jelentése szerint egyes izlandi vadászatokon akár két órába is telhet, mire elpusztulnak a bálnák. 41 százalékuk mérhetetlenül szenvedett a megölésük során.

Ezt a fajta szenvedést az ország állatvédelmi törvényébe ütközőnek ítélték

- közölte a szervezet. 

Izland, Norvégia és Japán jelenleg az a három ország, amely engedélyezi a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Az izlandi kormány keddi közleménye szerint a Hvalur engedélye a 2024-es vadászati ​​szezonra érvényes. Mint írták, a társaság  a Grönland/Nyugat-Izland régióban 99, a Kelet-Izland/Feröer-szigetek régióban 29, azaz összesen 128 bálnára vadászhat.

Ez a döntés összhangban van a Tengeri és Édesvízi Kutatóintézet 2017-es tanácsaival, és figyelembe veszi a Nemzetközi Bálnavadászati ​​Bizottság konzervatív ökoszisztéma-tényezőit

- tették hozzá a kormány kommunikációjában. Tavaly a Hvalur, aminek két bálnavadászhajója van, 161 uszonyos bálnára vadászhatott. A bálnavadászati ​​szezon Izlandon általában júniustól szeptemberig tart, mielőtt túlságosan nagy lesz a szél és sötét lesz. A bálnahús nagy részét Japánba exportálják. Ez ellen a gyakorlat ellen tiltakoztak a természetvédelmi csoportok, mint mondták, ez a bálnafaj kihalófélben van.

Egy nemrégiben készült felmérésben az izlandiak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ellenzi a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Legalább 138 gömbölyű bálnát öltek meg a Feröer-szigeteken egy legutóbbi vadászat során, amely egy 1000 éves viking hagyomány részeként történt. Növekedhet a bálnahús elérhetősége Japánban, miután kifutott a tengerre a Kangei Maru, az ország bálnavadász-flottájának legújabb tagja. A hajó a környezetvédők tiltakozása ellenére kezdi meg a munkát.

Legalább 78 bálnát öltek meg egy tengerjáró hajó utasai szeme láttára a Feröer-szigeteknél. A régészek egy viking hajó ábrázolására bukkantak, amely a legkorábbi, Izlandon felfedezett ilyen kép lehet. A felfedezést a Stöð régészeti lelőhelyen tették Stöðvarfjörður falu közelében, Fjarðabyggð településen, Izland keleti partján.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről