Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Észak-Korea újabb szeméttel töltött léggömböket indított délre

Vágólapra másolva!
Észak-Korea ismét több száz, szeméttel megöltött léggömböt küldött át a két Koreát elválasztó határon Dél Korea felé vasárnap, válaszul arra, hogy egy dél-koreai aktivistacsoport Phenjan-ellenes propaganda-röplapokat szállító ballonokat küldött át a határon Észak-Koreába.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága azt közölte, szombat éjszaka óta több mint 300 léggömböt észleltek, sokat közülük azonban a szél a tenger felé sodort. 

A léggömbök nem tartalmaztak veszélyes anyagokat – tette hozzá a testület. 

Észak-Korea mostani akcióját május már megelőzte egy hasonló. Ahogy azt az Origo megírta, május 28-án, a hajnali órákban, mintegy 150 léggömb érkezett meg Észak-Koreából Dél-Korea területére. A ballonokra szemeteszsákokat erősítettek, azok állati eredetű trágyát, emberi ürüléket, szemetet szállították a két országot elválasztó demilitarizált övezet felett. A léggömbök komoly károkat okoztak Dél-Korea-szerte. Phenjan ennek kapcsán azt állította, több mint 1000 léggömböt küldtek át a határon. Emellett a rezsim folytatja ballisztikus rakétákkal végrehajtott erődemonstrációit is.

Felvétel egy, az előző akcióban Észak-Koreából Dél-Koreába érkező ballonról
Felvétel egy, az előző akcióban Észak-Koreából Dél-Koreába érkező ballonról
Fotó: PBS News

A dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, hogy a most végrehajtott észak-koreai akcióra válaszul hangosbeszélőket telepítenek a határ környékére, az ezt bejelentő közleményben pedig Észak-Koreát tették felelőssé a két ország közötti konfliktus esetleges eszkalációjáért.

A dél-koreai hatóságok már korábban felszólították a határ menti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország jogilag a mai napig nem kötött békeszerződést, és így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással.

A "léggömbháború" hosszú ideje tart a két ország között, és egyáltalán nem ártalmatlan taktikáról van szó - a ballonok miatt tovább romolhat a két ország viszonya. Miként az Origo összeállításában bemutatta, Phenjanban a politikai vezetés kezében van a léggömbök küldésről szóló döntés, ám a déli országrészben ezeket az akciókat nem az állam szervezi és irányítja, hanem aktivisták hajtják végre. Ők úgy gondolják, a rendelkezésükre álló eszközökkel tenniük kell az északi országot uraló rezsim gyengítéséért.

A legutolsó nagy észak-koreai léggömbakció még 2016-ban zajlott le. Akkor Phenjan propagandaüzeneteket tartalmazó pamfleteket küldött át a határon.

A déli ország hasonló akcióit gyakran olyanok hajtják végre, akik korábban sikeresen átszöktek Észak-Koreából Dél-Koreába.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről