Hőhullám csapott le Dél-Romániára, brutális a meleg Bukarestben

Vágólapra másolva!
Hőségriadót rendeltek el Románia több megyéjében, miután az idei nyár első hőhulláma elérte az ország déli régióját.
Vágólapra másolva!

Hőhullám sújtja Románia délit térségét, az extrém meleg 12 megyét érint, köztük a fővárost, Bukarestet is. A jelentések szerint Bukarestben szombaton 34 Celsius fokot mértek árnyékban, a szélsőségesen meleg idő még jó ideig megmarad az előrejelzések szerint.

Bukarestre és Románia egyes déli területeire ezért kiadták a narancssárga színű riasztást extrém hőhullám veszélye miatt.

Az egészségügyi ellátórendszer arra kéri a szélsőséges meleg veszélyeinek különösen kitett embereket, hogy legyen nagyon körültekintőek ezekben a napokban. A gyerekekre és az idősekre a fokozottnál jobban figyelni kell, mert ők vannak a leginkább kitéve a napsugárzás és a forró levegő jelentette egészségügyi kockázatoknak. Nekik azt tanácsolják az orvosok, hogy kerüljék a napon tartózkodást.

Egy nő egy kútnál vizezi be haját, hogy így frissüljön fel a hőségben (illusztráció)
Egy nő egy kútnál vizezi be haját, hogy így frissüljön fel a hőségben (illusztráció)
Fotó: ANSA/Giuseppe Lami / MTI/EPA

A hőhullámok Romániában is egyre gyakoribbakká váltak. 2023-ban júliusban és augusztusban is mértek extrém meleget az ország egyes részein. Jászvásáron a hőmérő higanyszála azokban a hetekben gyakran kúszott 39 Celsius fokig.

Az időjárási és éghajlati adatok szerint 2023 rekordmeleget hozott a Földön, aminek kapcsán a tudósok ismét az emberi tevékenység éghajlatra gyakorolt hatására hívják fel a figyelmet. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy a hőmérséklet szélsőséges növekedéséért 92 százalékos aránnyal az emberi tevékenység okolható.

Eközben a világ más részein is tombol a hőség. A május végén közzétett adatok szerint India keleti államaiban 24 óra alatt legkevesebb 15-en meghaltak a rendkívüli hőhullámban. Delhiben, az ország fővárosában 52,9 Celsius fokos hőmérsékletet mértek, ami országos rekord. A meteorológiai szolgálat azonban jelezte, hogy a rekordmeleget jelző hőmérőt ellenőrizni fogják, és lehetséges, hogy ezt követően az értéket módosítják. 

Ázsiában több milliárd embert érintenek a rendkívüli hőhullámok.

Cipruson pedig a hatóságok döntése nyomán néhány napja felfüggesztették a napközbeni kültéri építkezési munkákat és az élelmiszerszállítást a rendkívüli hőség miatt. Az egészségügy-minisztérium azt tanácsolta a gyermekeknek, az időseknek és betegeknek, hogy kerüljék el a napsütést. Az erdőtüzek kockázata szintén magas, a tűzoltóságot a legmagasabb készültségbe helyezték az erdős részeket uraló szárazság miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről