A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMuhari Eszter
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kínai Holdmisszió: Nagyon értékes leletekkel tért vissza a holdszonda - videó

Vágólapra másolva!
A kínai holdszonda visszatért a Földre a Hold eddig feltáratlan túlsó oldaláról származó első mintákkal.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is korábban beszámolt róla, Kína májusban sikeresen felbocsátotta a Csang'o 6 nevű holdszondáját, ami először szállít kőzetmintákat a Földet kísérő égitest túlsó, eddig nem kutatott, sötét oldaláról. A holdszonda végül közel egyhónapos küldetését sikeresen zárta a Holdon és június elején visszaindult a Földre.

XINHUA PHOTOS OF THE DAY
A Csang'e-6 névre keresztelt kínai holdszonda. Fotó: Xinhua - AFP.

A Csang'o-6 névre keresztelt kínai holdszonda kedden landolt a Belső-Mongólia sivatagban, a közel két hónapos, kockázatokkal és kihívásokkal teli küldetés után

 - jelentette kedden a kínai állami média. A tudósok nagy izgalommal várták a Csang'o-6-ot, mivel a minták kulcsfontosságú kérdésekre adhatnak választ a bolygók keletkezésével kapcsolatban. Kína az egyetlen ország, amely korábban már leszállt a Hold túlsó oldalán - 2019-ben, aminek elérése technikailag nagy kihívást jelent a távolság, valamint az óriási kráterekből és kevés sík felszínből álló nehéz terep miatt. 

A Csang'o 6 május elején startolt egy űrközpontból, és néhány héttel később sikeresen landolt a Hold déli pólusához közeli kráterben.

A szonda egy fúróval és egy robotkarral talaj-és kőzetminták gyűjtését végezte el, készített néhány fényképet a felszínről, és kitűzött egy kínai zászlót. Peking az elmúlt évtizedben hatalmas forrásokat ölt űrprogramjába, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz - írja a BBC.

 

Korábban arról is beszámoltunk, hogy hírzárlatot vezetett be NASA, egy UFÓ-t látott egy űrhajós. Emellett azt is megírtuk, hogy Magyarország is részt vesz az űr meghódításában és május végén kiderült, ki lesz a következő magyar űrhajós. A Hunor oldalán található tájékoztatás szerint a történelmi jelentőségű küldetéshez olyan elhivatott, öntudatos és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező magyar jelölteket kerestek, akik sok speciális feltételnek megfelelnek és minden helyzetben megállják a helyüket. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!