Rendkívüli: Magyarországra jön a NATO-főtitkár

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Valószínűleg az orosz-ukrán háború és a NATO következő főtitkára lesz a megbeszélések középpontjában Jens Stoltenberg magyarországi látogatásán. A NATO-főtitkár többször is kijelentette a napokban, hogy Ukrajnának jogában áll katonai célpontokat támadni Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Szerdán, azaz június 12-én Magyarországra látogat Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztet. Azt nem közölte az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, hogy pontosan milyen témákban tárgyalnak a felek, de valószínűleg az orosz-ukrán háború lesz a megbeszélések középpontjában, és a NATO következő főtitkára is szóba kerülhet - írja a Világgazdaság.

A magyar kormányfő a múlt héten adott interjút a Mandinernek, amiben arról beszélt, hogy a NATO élén nem tudja elfogadni a főtitkári pozícióért kampányoló Mark Ruttét. Orbán azt is mondta, hogy Magyarország a NATO-tagsága ellenére sem vesz részt katonai műveletben Ukrajnában, és a kormány olyan jogi megoldáson dolgozik, aminek értelmében Magyarországnak nem kell részt vennie a NATO területén kívüli missziókban.

Stoltenberg néhány napja azzal került a hírekbe, hogy kijelentette: Ukrajnának a nemzetközi jog értelmében jogában áll önvédelmi okokból katonai célpontokat támadni Oroszországban – erről a katonai szövetség új tagállamában, Svédországban tett múlt hét pénteki látogatása során beszélt.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről