Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Életüket kockáztatva, dollártízezrekért próbálják elkerülni a besorozást a megmaradt ukrán férfiak

Ukrajna,oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, 2024. 
 05. 20.,
Fotó: Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images
Vágólapra másolva!
Továbbra is inkább az életveszélyt választják a szinte biztos harctéri halál elől menekülő, megmaradt ukrán férfiak. Miután napról napra fogyatkozik a fronton szolgálatot teljesítő ukránok száma, Zelenszkijék újabb módszerelhez folyamodtak: kezdeményezik az ukrán férfiakat befogadó országoktól a kiadatást, illetve bevezették a kényszersorozásokat, majd pedig szigorították a sorozási törvényt. Mindez együtt azt eredményezi, hogy az ukrán családok bármit megtesznek azért, hogy megmentsék a családfők, a fiatal férfiak életét.
Vágólapra másolva!

Andrij Rubel, az ukrajnai Nemzeti Rendőrség stratégiai nyomozati főosztályának vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmondta: jelenleg is a Tisza a legnépszerűbb a sorozás elől menekülők potenciális útvonalai között. A menekülés a gyakorlatban úgy néz ki - részletezte a hivatali vezető -, hogy egyfelől a határ mentén élők segítenek, másfelől bizonyos maffiaszerű csoportok, amelyek akár 20 ezer dollárt is kérhetnek egy-egy akcióért.

A menekülő illetőt általában egy előre megbeszélt helyen várják, ahonnan a "segítők" az erdőn keresztül vezetik át a határon, vagy egyszeren átszállítják. 

Van, aki sikerrel jár, de van olyan is, akit a rendőrök vagy a határőrök őrizetbe vesznek.

A nyomozó felidézte: nemrégiben olyan bűnözőket vettek őrizetbe az ukrán hatóságok, akik 

klánokba szerveződve próbálták egymás között felosztani az embercsempész-csoportok fölötti felügyeletet. 

Rubel szerint a mozgósításról szóló törvény hatályba lépése óta jelentősen megemelkedtek a bűnözők „szolgáltatásainak” tarifái, a korábbi 4-5 ezer dolláros költségek ma már elérik a 20 ezer dollárt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről