Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Svájcban egy földcsuszamlást követően négy ember meghalt, többen eltűntek - videó

Vágólapra másolva!
Svájcban négy ember meghalt, és több eltűnt a délkeleti Ticino kantonban egy földcsuszamlást követően, amelyet az alpesi ország nagy részét szombat óta sújtó özönvízszerű esőzés okozott - közölte a rendőrség vasárnap.
Vágólapra másolva!

A heves zivatarok földcsuszamlást okoztak Fontana térségében (a kanton északnyugati részén), és emberek eltűnését jelentették - írta közleményében az olasz nyelvű kanton rendőrsége, és később hozzátette, hogy a mentésen dolgozók eddig négy holttestet találtak.

A mentési munkálatok a rossz időjárási viszonyok miatt különösen nehezek.

A megáradt Rhone folyó vizében borít egy autópályaszakaszt a Valais kantonbeli Sierre városnál 2024. június 30-án. Az előző napon özönvízszerű esőzés kezdődött Svájc nagy részén. 

A hatóságok vasárnap kora reggel felhívást tettek közzé a Maggia folyó közelében lévő házak kiürítésére Prato-Sornico és a Maggia-völgy lakói számára, ahol az eltűnteket keresik.

Az utakat lezárták, és a folyó mentén lévő kempingeket kiürítették. Egy hidat is elmosott a víz, elzárva egy utat a kantonban.

A Swissalert szövetségi figyelmeztető rendszer szerint a Maggia-völgyhöz közeli több völgyet már nem lehet megközelíteni, és az áramellátás is megszűnt. A kanton egy része ivóvíz nélkül maradt.

Landslide in the Swiss Alps, Switzerland
Az autópályák egy részét is elöntötte a víz.
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Svájc nagy részét szombat délután óta heves zivatarok sújtják

Az özönvízszerű esőzés és a hóolvadás miatt megduzzadt a Rhone és megáradtak mellékfolyói is. Több száz embert kimenekítettek és számos utat lezártak a délnyugati Wallis kanton hatóságai.

Az országot már az elmúlt hétvégén is heves viharok és rendkívüli esőzések sújtották, amelyek legalább egy ember halálát okozták és nagy károkat okoztak az ország délkeleti részén.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a tartós esőzés, az olvadó hó és a telített talaj áradásokat okozott Svájc Wallis kantonjában is. A hatóságok folyamatosan figyelik a Rhone folyót és mellékfolyóit, melyeknél jelentős az áradásveszély, ami további földcsuszamlásveszélyt is jelent. Egy nőt a földcsuszamlás maga alá temetett Graubündenben, az Alpokban lévő Misox völgyben. Őt élve kimentették.

Pusztító árvíz söpört végig Indián is, többen meghaltak. Ezreket kellett evakuálni Asszámban.

Milliók kényszerültek elhagyni lakóhelyüket Bangladesben és Indiában is az árvizek okozta földcsuszamlások miatt. Nyugat-Bengáliát és az északkeleti Mizoram államot májusban a Remal ciklon viharos szélviharai és heves esőzései is sújtották, több mint 38 ember halálát okozva. A viharos széllökésekkel érkező trópusi ciklon május 26-án este csapott le a térségre, ahol áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről