Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Újabb hajót támadtak meg a húszik a Vörös-tengeren

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg szerint egy görög tulajdonban lévő hajót találat ért a Vörös-tengeren, amelyért egy, a jemeni húszik által indított pilóta nélküli felszíni hajót tettek felelőssé. A támadás súlyos károkat okozott a gépházban, és a víz elárasztotta a hajót.
Vágólapra másolva!

A brit haditengerészet tengeri kereskedelmi műveletekkel foglalkozó irodája (UKMTO) közölte, hogy szerdán jelentést kapott arról, hogy a jemeni húszi lázadók által ellenőrzött kikötőtől mintegy 106 kilométerre délnyugatra egy hajót találat ért.

A hajót elárasztotta a víz és irányíthatatlanná vált.

Az Irán által támogatott húszik vállalták a felelősséget a támadásért, azt állítva, hogy egy tengeri drón segítségével a Tutor nevű, libériai zászló alatt közlekedő hajót vették célba.

húszi hajó, húszihajó
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / US Central Command (CENTCOM)

A húszik a gázai palesztinok támogatására a Vörös-tengeren támadják a hajókat, jelentős fennakadásokat okozva a világkereskedelemben.

A húszik katonai szóvivője közleményében azt mondta, hogy a hajót egy pilóta nélküli felszíni hajó, drónok és ballisztikus rakéták segítségével támadták meg, hozzátéve, hogy a hajó súlyosan megsérült.

A hajót azért vették célba, mert a hajót tulajdonló társaság megsértette a megszállt Palesztina kikötőibe való belépés tilalmat

- áll a közleményben.

húszihajó
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CentCom) arról számolt be, hogy egy Irán által támogatott húszi pilóta nélküli felszíni hajó (USV) csapást mért a Tutorra, amely legutóbb Oroszországban dokkolt.

Az ütközés súlyos károkat okozott a gépházban. 

A CentCom hozzátette, hogy erői az elmúlt 24 órában sikeresen megsemmisítettek három cirkálórakéta-indítót Jemen egy húszik által ellenőrzött területén, valamint egy drónt, amelyet egy jemeni területről indítottak a Vörös-tenger felé.

húszihajó
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / CENTCOM

Az Irán által támogatott húszik meggondolatlan magatartása veszélyezteti a regionális stabilitást, és veszélyezteti a tengerészek életét a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben

- áll a közleményben.
 

A fegyveres húszi csoport az Izrael, az Egyesült Államok és a tágabb értelemben vett Nyugat elleni, Irán által vezetett ellenállási tengely részének tekinti magát, és kinyilvánította, hogy támogatja a Gázai övezetben élő palesztinokat - írta a BBC.

A lázadó csoport november óta támadásokat hajt végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben olyan hajók ellen, amelyek szerintük Izraelhez kötődnek, mondván, hogy az akcióikkal a palesztinokat támogatják.

A Vörös-tengeren májusban egy nyersolajszállító tartályhajót támadtak meg a jemeni húszik. Az amerikai hadsereg június 8-án lelőtt öt drónt és két rakétát, amelyeket a jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett. 

húszihajó
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP/NurPhoto/

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság válaszul támadássorozatot hajtott végre Jemenen belüli húszi célpontok ellen, ami arra késztette a húszikat, hogy megtámadják azokat a hajókat, amelyekről úgy gondolják, hogy kapcsolatban állnak ezekkel az országokkal.

A lázadók Vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadásai számos hajózási társaságot arra ösztönöztek, hogy ne használják tovább a vízi utat, amelyen keresztül a globális tengeri kereskedelem mintegy 12%-a halad át.

Igen nehéz helyzetbe kerül a globális kereskedelem egésze, ha a jemeni lázadók támadásai miatt a Vörös-tenger, és a Szuezi-csatorna elkerülésére kényszerül, ugyanis Afrika megkerülése hajónként egymillió dollárt emészt fel. 

Az óriáscégek sorra vonják ki hajóikat a térségből

A Maersk, a világ második legnagyobb hajózási vállalata decemberben riasztónak nevezte a helyzetet, miután egy konténerhajót támadás ért.

Az Evergreen Line is közölte, hogy további utasításig felfüggeszti a szállítmányozást konténerhajóival a Vörös-tengeren. Az Ázsia és a Földközi-tenger, Európa vagy az Egyesült Államok keleti partvidéke közötti hosszabb útvonalon közlekedő konténerszállító hajóikat a Jóreménység-fok környékére irányítják át.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről