A németek miatt kezdődhet el a világháború: megadták az engedélyt

raketa
Fotó: karpatinfo.net
Vágólapra másolva!
Németország engedett szövetségesei nyomásának, és az amerikai állásponthoz csatlakozott: támadás orosz terület ellen igen, de csak a harkivi régió védelmében. Az ország második legnagyobb városa ugyanis szinte naponta támadások célpontja, amelyek főként orosz területről indulnak – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Németországból szállított fegyverek egy Oroszország elleni ukrán támadáshoz – hónapokig elképzelhetetlen volt egy ilyen forgatókönyv a német kormány számára. A Magyar Nemzet szerint viszont most azonban alapvető irányváltás történt az orosz–ukrán háború kapcsán.

Németország engedett szövetségesei nyomásának, és az amerikai állásponthoz csatlakozott: támadás orosz terület ellen igen, de csak a harkivi régió védelmében. Az ország második legnagyobb városa ugyanis szinte naponta támadások célpontja, amelyek főként orosz területről indulnak.

Nem világos, hogy egyáltalán mely német fegyverrendszereket lehetne bevetni a háborúban. A portál szerint a Mars II rakétaindító mellett elképzelhető, hogy a nagy hatékonyságú Patriot védelmi rendszerrel is védekezni lehetne a beérkező orosz rakéták ellen orosz terület felett, ezt a forgatókönyvet legalábbis nem akarta kizárni Christian Freudig vezérőrnagy, a német Ukrajna Helyzetelemző Központ vezetője. Freuding azonban hangsúlyozta, hogy a rendszerek taktikai felhasználása kizárólag az ukrán hadsereg felelőssége.

A nemzetközi jog keretein belül használhatják őket. Nagyon bízunk abban, hogy az ukránok nemcsak betartják ezt, hanem nagy taktikai ügyességgel és sikerrel is teszik majd

– fogalmazott a német közmédiának Freudig, aki nem közölte, hogy német fegyvereket használtak-e már orosz területen az orosz–ukrán háborúban. Ukrajna németországi nagykövete, Olekszij Makejev szintén nem volt hajlandó részleteket közölni korábban. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször jelezte, hogy a nyugati beavatkozást egy világháború követheti. Sőt, az orosz vezérkar is többször figyelmeztette a nyugati államok vezetőit, hogy világháborút kockáztatnak azzal, hogy Ukrajnába katonákat küldenek, esetleg a fegyvereikkel Oroszország területére lőnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről