Németország
ÉLŐ
Dánia

Nem lehet bárhol kitűzni a magyar zászlót Dániában ezentúl

Vágólapra másolva!
Dánia egy új törvényt vezet be, amely korlátozza területén a külföldi zászlók használatát – közölte szerdán az igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter a közleményben indoklásként azt írta: a korlátozásra azért van szükség, mert

Dániában az országzászló a legfontosabb nemzeti szimbólum

 - írja a France 24.

Hozzátette, hogy „transzparenseken vagy reklámfelületeken, például sportrendezvényeken vagy tüntetéseken nem lesznek betiltva az idegen zászlók”, tehát a törvénytervezet számos kivételt is tartalmaz. Ilyen kivételek lesznek az észak-európai országok, Grönland, a Feröer-szigetek, Németország, valamint a nemzetközi és regionális szervezetek zászlói. 

Ezeket szabadon lehet majd továbbra is használni, illetve a világ országainak Dániában található diplomáciai képviseletei is korlátozás nélkül felvonhatják majd lobogóikat a nagykövetségi épületeiken. Dániában azután került a viták homlokterébe a külföldizászló-használat kérdése, hogy egy dán állampolgár ellen tavaly jogi eljárás indult, mert a háza udvarán felvonta az Egyesült Államok nemzeti zászlaját - írja a Mandiner.

Az eljárást a dán legfelső bíróság neki igazat adva azzal zárta le, hogy hatályon kívül helyezte az 1915 óta érvényben lévő, a külföldi zászlók használatát tiltó rendeletet. Ezzel a döntéssel azonban a dán kormány nem értett egyet, ezért kezdte el a hamarosan benyújtandó törvényjavaslat kidolgozását - írja a Barron's.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről