Ejtette a bíróság a Donald Trump ellen indított eljárást

Vágólapra másolva!
A floridai szövetségi kerületi bíróság hétfőn elutasította a Donald Trump volt amerikai elnök ellen bizalmas iratok gondatlan kezelése ügyében indított eljárást a vádat képviselő különleges ügyész személyének szabálytalan kinevezése miatt.
Vágólapra másolva!

Aileen Cannon bíró döntésével helyt adott a védelem indítványának, amelyben Trump védői arra hivatkoztak, hogy Jack Smith különleges ügyész kinevezése törvénysértő módon történt, s nem volt felhatalmazása a vádemelésre, hivatalát pedig szabálytalanul finanszírozta az igazságügyi minisztérium.

Donald Trump
Fotó: Getty Images via AFP

Smith és csapata hevesen vitatta a védelem érveit a múlt hónapban tartott meghallgatások során. Az ügyészség várhatóan fellebbezni fog a döntéssel szemben.

A mostani döntés újabb jogi győzelmet jelent a republikánus párti elnökjelölt-aspiránsnak, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság július elsején megállapította, hogy büntetlenség illeti meg az Egyesült Államok volt elnökét hivatalos minőségében hozott intézkedéseinél.

Smith mindemellett egy másik perben, a washingtoni szövetségi bíróságon is a vád képviselőjeként lép fel Trumppal szemben a 2020-as választások eredményének megváltoztatása ügyében.

A 77 éves Trump floridai otthonában több láda minősített iratot találtak a hatóságok, amelyeket hivatali ideje lejártával át kellett volna adnia a levéltárnak. Trump a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, a mostani bírói döntés csak az első lépés, és követelte az ellene jelenleg zajló mind a négy büntetőeljárás megszüntetését. 

Fogjunk össze, hogy véget vessünk minden olyan törekvésnek, amelyben fegyverként akarják használni az igazságszolgáltatást

- fogalmazott. Egy másik ügyben az esküdtszék New York államban május végén mondta ki bűnösnek 34 vádpontban Trumpot többek között üzleti iratok meghamisításának bűncselekményében, amely egy pornószínésznőnek 2016-ban kifizetett hallgatási pénz elszámolásához kapcsolódott.

A 2020-as választásokkal kapcsolatban két szinten folyik jogi eljárás az elnökjelölttel szemben.

 Georgia állam Fulton megyéjének kerületi ügyésze azzal vádolja Trumpot és társait, hogy bűnszervezetben próbálták megváltoztatni az elnökválasztás eredményét az államban, amikor az eredmények többszöri felülvizsgálatát próbálták elérni csalások megalapozott gyanújára hivatkozva.

 Washingtonban szintén a 2020-as választások után történtekkel összefüggésben összesen négy vádpontban emeltek vádat a politikus ellen.

 Jack Smith különleges ügyész ebben az eljárásban is a vád képviselőjeként lép fel az elnökjelölttel szemben. Donald Trump mind a négy ügyben ártatlannak vallotta magát.

Politikai indíttatásúnak nevezte az eljárásokat, amelyeket szerinte demokrata párti ügyészek kezdeményeztek annak érdekében, hogy megakadályozzák indulását a 2024-es elnökválasztáson.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről